Kunst is meer dan het plaatje in je tijdlijn

27 augustus 2017, 14:44

Auteur: Frederique Teillers

Kunst is meer dan het plaatje in je tijdlijn

27 augustus 2017, 14:44

Auteur: Frederique Teillers

Een kunstexpositie organiseren: drie jonge studentes van AUC doen het. Aankomende zondag en maandag is ‘IRL/URL: after the screen’ te zien in SEXYLAND op de NDSM.

De net afgestudeerde studenten Carolina Calgaro, Josephine Dupuy d’Angeac en Julia Alting organiseren dit weekend een tweedaagse expositie in Sociëteit SEXYLAND over het contrast tussen kunst in de openbare ruimte en online. “We willen een dialoog starten over het verschil tussen het zien van kunst op Instagram en het echt zien met je eigen ogen.”

Instagram

De drie jonge vrouwen studeerden samen en discussieerden enkele maanden terug over hoe vluchtig kunst bekeken wordt op Instagram. “Je kijkt maar een paar seconden naar zo’n afbeelding in je timeline. Als je het echt zou zien, zou je je veel beter kunnen concentreren en denk je er meer over na,” vertelt Josephine. “Daarom is het thema van de expositie de online invloeden op het dagelijkse leven, we willen het publiek kunst anders benaderen dan dat ze dat doen op Instagram.”

“We willen ook iets doen voor de talentvolle mensen om ons heen,” gaat Julia verder. “Die willen we graag een platform geven en zo iets teruggeven aan de maatschappij In combinatie met onze liefde voor kunst kwamen we zo op het idee voor een kunstexpositie.”

Diversiteit

De zaal van SEXYLAND op de NDSM zal gevuld worden met allerlei verschillende kunstwerken van vijftien verschillende kunstenaars die gaan over de verhouding tussen on- en offline. Zoeken naar kunstenaars die willen deelnemen aan de kunstexpositie was geen probleem. “Toen we net begonnen waren met organiseren, kwamen er veel mensen naar ons toe omdat ze het zo leuk vonden en graag mee wilde doen. Dat toont ook wel hoe goed het idee ontvangen werd,” vertelt Carolina. “De kunstenaars zijn ook heel divers, de één is naar de kunstacademie gegaan en een ander heeft nog nooit les gehad in kunst.”

De kunstwerken spelen in op allerlei verschillende zintuigen. Er zijn projecties, foto’s en muziekwerken waarvoor je oortjes nodig hebt. De kunstenaars zijn heel divers en daardoor de stijlen verschillend, vertelt Josephine. “Er is één kunstenaar die sculpturen maakt, geïnspireerd op kunst uit de Renaissance, maar ook weer zijn eigen draai er aan geeft. Daarom zal het niet alleen de kunstfanaten aanspreken.”

IRL/URL: after the screen

27 augustus, 15:00-01:00: Openingsfeest

28 augustus, 12:00-18:00: Expositiedag

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.