Nieuws is overal, en redacteuren van Red Pers ook. Vijf (eind)redacteuren studeren komend semester in het buitenland en zullen de lezers meenemen op avontuur in hun nieuwe woonplaats. Vanaf september zal iedere donderdag een verhaal klaarstaan van een van onze redacteuren in Canada, de Verenigde Staten, België of Italië. Wat kunnen we van hen verwachten?
Laurien Knorringa – New York, Verenigde Staten
“Ik ga een semester aan Hofstra University studeren in Amerika. Hofstra University heeft een enorme campus die zo’n 10 kilometer van New York is verwijderd. De universiteit begon voor haar onafhankelijkheid als een onderdeel van het bekende New York University en heeft Nederlandse roots. Bovendien vonden de laatste drie Amerikaanse presidentiële debatten plaats bij Hofstra. Aan de Frank G. Zarb School of Business ga ik legal business studies doen, dat een uitbreiding zal zijn op mijn major in rechten aan Amsterdam University College.
Ik zal mij de komende maanden gaan verdiepen in het Amerikaanse rechtssysteem en onderzoeken in hoeverre dat van onze wetgeving verschilt. Ik kijk er naar uit om de Big Apple te ontdekken!”
Fiorella Opromolla – Bologna, Italië
“Als laatste onderdeel van mijn bachelor communicatie- en informatiewetenschappen zal ik mijn aan de oudste universiteit van Europa gaan specialiseren in mediaproductie en audiovisuele technieken. Die universiteit is in Bologna, in het noorden van Italië. Ik hoop de komende maanden meer over de geschiedenis en achtergrond van journalistiek te leren, praktijkvakken te volgen en daarnaast veel op te steken van de Italiaanse taal.
Als correspondent wil ik mij focussen op plaatselijke gebeurtenissen, in gesprek gaan met mensen die een interessant verhaal te vertellen hebben en vooral laten weten hoe het is om voor eventjes la dolce vita te leven, in een stad die bekend staat om de Spaghetti Bolognese en het goede leven.”
Max van Geuns – Montréal, Canada
“In het kader van mijn studie duurzame economie doe ik een buitenlandsemester bij McGill University in Montréal. Mijn keuze voor het precies 150 jaar jonge Canada heeft te maken met mijn studie: duurzaamheid is topprioriteit voor het sociaal-liberale kabinet van Justin Trudeau. Deze 45-jarige premier heeft, net als artiest Leonard Cohen en acteur William Shatner, eveneens gestudeerd aan de Arts Faculty van McGill. Waar hij literatuur studeerde, zal ik vakken als Ecological Economics en Economic Development volgen.
Door mijn ervaringen op de Engelstalige universiteit en in de Franstalige stad te combineren met uitstapjes naar New York in de Verenigde Staten en Toronto in de staat Ontario — Montréal ligt in het trotse Québec, waar men autonomie vaak belangrijker vindt dan het nationale belang van Canada — ga ik proberen een voorstelling te geven van zowel de unieke Frans-Canadese cultuur, als van het nationale beleid van Trudeau. Dit beleid zal ik op sociaal-economisch gebied vergelijken met de plannen van Trump en Rutte. Geen makkelijke opgave, maar een mooie en leerzame uitdaging.”
Nuno Blijboom – Gent, België
“In tegenstelling tot mijn collega’s zal ik mij niet zo ver weg begeven en blijf ik dicht bij ons koude kikkerlandje. Ik zal mij net over de grens bij Zeeuws-Vlaanderen vestigen, in het exotische Gent. Aldaar zal ik een aantal vakken van de master Performing Arts volgen, Vlaams theater zien, proberen onze zuiderburen te verstaan, proberen mijzelf verstaanbaar te maken (bij het bekijken van mijn kamer kwam ik erachter dat het woord ‘gehorig’ blijkbaar Nederlands is, wat al blijk geeft van gigantische cultuurverschillen) en Vlaamse friet eten.
Ook zal ik zo nu en dan verslag doen van de verschillende voorstellingen die ik gezien heb, die proberen te verbinden aan maatschappelijke zaken en mijn mening erover geven. Zoals u ziet verandert er vrij weinig aan mijn artikelen, behalve dat deze tot en met februari met een zachte g gelezen moeten worden.”
Tess Castelijn – Toronto, Canada
“Vanaf september zal ik een semester studeren aan University of Toronto, in hartje Canada. De afgelopen drie weken heb ik al door New York, Montréal en Toronto gereisd, dus ik sta ondertussen te popelen om te beginnen met het studeren. In Amsterdam studeer ik een combinatie van rechten en journalistiek aan Amsterdam University College, en in Toronto wilde ik daar graag meer verdieping in vinden. Daarom ga ik spannend klinkende vakken volgen als Sexuality and Law en Crime and Mind’, om te ontdekken hoe Canadezen nadenken over (straf)recht. In mijn rubriek wil ik dus ook duiken in de mindset van Noord-Amerikanen op dit gebied: wat denken zij over gevangenisstraffen, het reguleren van een huwelijk, of de wetten die gelden in de porno-industrie?
Ondanks dat Canada en vooral Toronto ultiem Westers zijn, zijn me al ontzettend veel verschillen opgevallen met Nederland: van het openbaar vervoer tot simpelweg de manier waarop men tegen bepaalde problemen aankijkt. Veel om te onderzoeken en over te vertellen dus in mijn artikelen de komende maanden!”