Romy en Savannah’s toeval: geen reden om bang te zijn

18 juni 2017, 12:22

Auteur: Frederique Teillers

Romy en Savannah’s toeval: geen reden om bang te zijn

18 juni 2017, 12:22

Auteur: Frederique Teillers

De moorden op Savannah en Romy zorgen voor angst bij pubers en hun ouders, maar als je het Frederique Teillers vraagt, is dat nergens voor nodig.

Als klein kind werd mij geleerd dat je niet moet meegaan met mensen die riepen puppy’s of snoep te hebben, later werd de waarschuwing mij me niet te schaars te kleden om niet nagefloten te worden. Vandaag lijkt het een andere vorm aan te nemen: de tragische gebeurtenissen rondom Romy uit Hoevelaken en Savannah uit Bunschoten zijn zaken die zo op elkaar lijken, dat men op eieren gaat lopen. Onnodig, als je het mij vraagt.

Het feit dat de veertienjarige Romy de dader kende (ze zaten bij elkaar op school) heeft voor schrik gezorgd. Moeders in het hele land zullen na de vele nieuwsberichten over de jonge verdachte hun dochters dichter bij zich houden, wat bij die meisjes kan leiden tot wantrouwen van mensen waarmee ze zich dagelijks omringen.

Natuurlijk is iedereen schichtig voor dat oude mannetje dat altijd thuis zit met een verrekijker of die volleybaltrainer die iets te veel rond de kleedkamers hangt, maar de gevallen van Romy en Savannah kunnen deels zorgen voor een situatie waarin jonge meiden niet rustig kunnen opgroeien. Daarnaast is de dader van Savannah, het meisje dat maar enkele tientallen kilometers verderop in dezelfde periode dood werd gevonden, ook nog maar zestien jaar. Dat draagt alleen maar bij aan de verspreiding van de angst.

Trek dus geen overhaaste conclusies

Als je pubert, gebeurt er zoveel dat je het nauwelijks kan bijhouden. Allerlei dingen beginnen te groeien, je hebt heftige moodswings en je lichaam verandert. Zo’n angst helpt je dan niet rustig met die pubersituatie om te gaan.

Het heeft dan ook niet veel zin om opeens bang te zijn voor alles en iedereen. Het gegeven dat er twee misdrijven van hetzelfde kaliber relatief kort op elkaar en dicht bij elkaar gepleegd door twee tieners is zeldzaam. Trek dus geen overhaaste conclusies.

Ik neem het de moeders en dochters niet kwalijk dat ze zich meer zorgen gaan maken na de tragedies van de twee onschuldige tieners; je zorgen maken als moeder is een fulltime taak. Maar het is beter om je kind iets waardevollers te geven dan paniek. Zorg ervoor dat ze genoeg vertrouwen hebben in zichzelf zodat ze rustig puber kunnen zijn, zonder constante achterdocht tegenover leeftijdgenoten. We gaan niet mee met mannen in witte busjes en we houden meer van avocado’s dan snoep. We kijken heus wel uit, nu alleen met een paar tranen voor Savannah en Romy.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.