In gevangenschap bij IS: het overkwam Parween (19)

Beeld: Foto: Fiorella Opromolla

6 juni 2017, 09:10

Auteur: Fiorella Opromolla

In gevangenschap bij IS: het overkwam Parween (19)

Beeld: Foto: Fiorella Opromolla

6 juni 2017, 09:10

Auteur: Fiorella Opromolla

Tot zij gevangen werd genomen door IS, had de 19-jarige Parween een ongestoord leven binnen de jezidi-gemeenschap in Iraaks Koerdistan. Het lukte haar om te vluchten en nu deelt zij haar verhaal met de buitenwereld. Red Pers kreeg haar te spreken. “Ik ben blij dat jullie mij een stem willen geven.”

Parween Alhinto woonde voor haar gevangenschap in een klein dorp in de buurt van Lalish, een belangrijk bedevaartsoord van de jezidi’s. Het jezidisme is een Koerdische volksreligie en bevat elementen van diverse geloofsovertuigingen, waaronder het christendom en de islam. Jezidi’s zijn Koerden en spreken dan ook Koerdisch: een taal die niet verwant is aan het Arabisch.

Kaart van de Yezidi regio. Beeld via the Economist.
Kaart van de Yezidi regio. Beeld via the Economist.

De jezidi-gemeenschap in het dorp waar Parween vandaan komt, heeft altijd naast Arabieren geleefd. “Ik heb altijd een goed leven gehad. Ik ging niet naar school, maar deed samen met mijn moeder het huishouden, zorgde voor mijn broertje en hielp mijn vader met tuinieren”, vertelt Parween. “Ik had nooit verwacht dat mijn leven zo zou veranderen door de komst van IS. De IS kende onze gemeenschap niet eens, maar Arabieren uit onze nabije omgeving hebben ons verraden.”

Toen Parween en haar familie wisten dat het gevaar op de loer lag, hebben zij geprobeerd te vluchten naar een veilige plaats. “Uiteindelijk zijn wij toch opgepakt door de IS. Die speelden in de eerste instantie een spelletje met ons, door te zeggen dat zij ons niets zouden aandoen. Toch werd ik gescheiden van mijn hele familie.”

Op de vlucht

De IS strijders dwongen Parween en de andere jezidi-meisjes onder meer om zich te bekeren tot de islam. “Als ik mij niet zou bekeren, zou ik geslagen en gemarteld worden. Er werden zelfs mensen vermoord die tegenstribbelden. Dat gebeurde ook om anderen bang te maken.”

Ook kreeg Parween te horen dat er plannen waren om haar als slaaf te verkopen. “Ik wist meteen dat ik er alles voor moest doen om dat niet te laten gebeuren. Het lukte mij om aan een telefoon te komen en ik nam contact op met mijn neef, die niet in gevangenschap zat. Ik vertelde hem dat ik zelfmoord wilde plegen als ik verkocht zou worden. Hij zei dat ik hoop moest houden. Twee dagen later probeerde ik ’s nachts samen met een vriendin te ontsnappen, en dat is gelukt.”

Foto: Fiorella Opromolla
Foto: Fiorella Opromolla

Parween is echter de enige van haar familie die heeft kunnen ontsnappen. Haar ouders, broers en zus zijn nog in handen van IS. Het is onbekend waar zij zich bevinden en of zij überhaupt nog leven. “IS-strijders hebben van alles met mij gedaan en ik weet dat zij dat nu ook met mijn familieleden doen. Dat maakt mij heel angstig,” vertelt zij aangeslagen. “Ik denk vaak aan zelfmoord, al is het alleen maar om de pijn van die gedachte te verzachten en van alle ellende af te komen.”

Onzekere toekomst

Op de vraag hoe Parween de toekomst ziet, weet zij geen duidelijk antwoord te geven. “Ik zie geen toekomst meer zonder mijn familie. Zodra ik weer met hen herenigd ben, kan ik daar pas over nadenken.” Voor haar is het nu van groot belang om haar ervaringen met de wereld te delen, om zo besef te creëren bij buitenstaanders en op den duur jezidi’s in gevangenschap te kunnen helpen.

Volgens Parween zou de jezidi-gemeenschap nooit meer zij aan zij met Arabieren kunnen leven. “Door de jaren heen hebben zij ons zo vaak verraden, alleen omdat wij een ander geloof hebben. Ik hoop dat wij op den duur beter beschermd zullen worden binnen Koerdistan.”

Momenteel woont Parween in een vluchtelingenkamp in de buurt van Duhok (ook Iraaks Koerdistan). Zij is niet van plan om naar Europa te komen, omdat zij in de buurt wil zijn als haar familie eventueel terugkeert.

Nederlandse hulp

Vorig jaar kwam Parween in contact met filmmaker Reber Dosky. Samen met Ilham en Cemila, twee andere ontsnapte jezidi-meisjes, heeft Parween meegewerkt aan de documentaire ‘Yezidi-girls’. Vanavond zal zij haar verhaal doen in De Balie in Amsterdam, waar zij voor de eerste keer haar ervaringen zal delen voor groot publiek. Ook zal zij in gesprek gaan met Han ten Broeke, Tweede Kamerlid en woordvoerder van Buitenlandse zaken voor de VVD, en Judit Neurink, journalist en correspondent in Irak.

Het gesprek in De Balie zal onder meer gaan over de rol die internationale overheden moeten aannemen in deze kwestie. “Wellicht kan Nederland ons op den duur helpen gevangenen te bevrijden. Het gaat mij erom dat er uiteindelijk hulp geboden wordt. Of dat nou met opvang in Nederland is of met hulp in Koerdistan.

Er zijn nog kaarten voor het gesprek in De Balie vanavond om 20:30 uur.
Bekijk hier de documentaire ‘Yezidi Girls’ van filmmaker Reber Dosky.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.