Een hoogoplopende discussie is geen feministische golf

Beeld: Frederique Teillers

14 mei 2017, 11:15

Auteur: Frederique Teillers

Een hoogoplopende discussie is geen feministische golf

Beeld: Frederique Teillers

14 mei 2017, 11:15

Auteur: Frederique Teillers

Dumpert en GeenStijl promoten een kijk op vrouwen waar de Dolle Mina’s horendol van zouden worden. Moderne feministen ondernemen daar wel actie tegen, maar die actie betekent nog niet dat er sprake is van een feministische golf.

De https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.pngs van de websites waren duidelijk niet gediend van de kritiek, zo bleek uit hun oproepen tot seksuele objectificatie van de vrouwelijke critici. Journalisten en andere vrouwen die werkzaam zijn in de media werden hierom woedend en samen ondertekenden zij een open brief met daarin een oproep aan adverteerders om niet meer reclame te maken op de websites.

Ik sta achter de actie. Laat die adverteerders maar weten dat wat Dumpert en GeenStijl doen niet de toekomst moet zijn van online vermaak. Het aantal bezoekers van de website is misschien niet zo hoog als veertien jaar geleden, maar dat ze met die attitude ‘vind je het niet leuk, blijf dan maar weg’ al die jaren bezoekers hebben verworven verbaast me.

Voorstanders van de genoemde websites vinden dat het bekritiseerde gedrag valt onder de vrijheid van meningsuiting. Van mij mag iedereen zeggen wat hij of zij wil, maar als je als platform een publiek hebt van meer dan driehonderdduizend mensen, is er een grens. Dan moet je je verantwoordelijkheid nemen en het goede voorbeeld geven. Dat grote publiek wordt toch door zo’n seksistische berichtgeving beïnvloed?

Deze discussie mag heftige reacties teweegbrengen, maar er is nog geen sprake van een feministische opleving

GeenStijl en Dumpert maken seksisme normaal en daarom is de invloed die ik noemde zo belangrijk. In de ogen van de Geenstijl-redacteuren zijn vrouwen alleen maar lichamen en volgens hen hebben zeker die met een mening ”een beurt nodig”. Maar het feit dat vrouwen hiertegen opstaan en de discussie is geopend, geeft hoop.

Praten over het seksisme moet normaal worden. Dan zet je de eerste stap naar bewustwording en komt het onderwerp vaker op de politieke agenda te staan, net zoals dat gebeurde naar aanleiding van de columns en de open brief. Campagne voeren en protesteren tegen seksisme heeft dan meer invloed.

Het is namelijk niet normaal om vrouwen te objectiveren als lustobjecten, maar doordat de feministen de discussie agenderen, wordt het door de massa minder serieus genomen. Het seksisme op Geenstijl en Dumpert wordt nog niet hard aangepakt en dat kan dus zijn door het verband met feminisme, ook al is het meer een hot topic dan voorheen.

Deze discussie mag heftige reacties teweegbrengen, maar er is nog geen sprake van een feministische opleving. Dan moeten er wel openlijke discussies plaatsvinden, zoals protesteren op straat en geen halfbakken acties voeren van achter hun computer.

Maar het onderwerp ligt op de tafel. We moeten onze rug recht houden tegen seksistische types, de high road nemen en de maatschappij er bewust van maken dat we het seksisme op GeenStijl niet pikken. Pas dan is er kans op een nieuwe feministische golf.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.