Amsterdamse jongeren geven Nepal energie

Beeld: Jeff Gomez en Bas de Nijs. Foto: Merlijn Kersten

3 april 2017, 08:23

Auteur: Max van Geuns

Amsterdamse jongeren geven Nepal energie

Beeld: Jeff Gomez en Bas de Nijs. Foto: Merlijn Kersten

3 april 2017, 08:23

Auteur: Max van Geuns

Tanahun, een provincie in Nepal, zit tijdens het droge winterseizoen soms wel twintig uur per dag zonder energie. Met het Maya Solar Power Project maken de 23-jarige Amsterdammers Jeff Gomez en Bas de Nijs hier korte metten mee. Zij voorzien Nepalese scholen van zonnepanelen en geven les over klimaatverandering en duurzaamheid.

Jeff Gomez en Bas de Nijs hadden geen idee welke avonturen hun te wachten stonden toen ze elkaar vier jaar terug leerden kennen. De Nijs kwam net terug van de standaardrondreis door Azië dat veel net-geslaagden tegenwoordig voor ze gaan studeren. Althans, zijn reis verschilde op één punt met de meeste andere reizen. In Nepal heeft hij namelijk een maand lang meegeholpen aan de bouw van een gloednieuwe school: de Maya Universe Academy.

“Het leven daar heeft me echt geraakt,” zegt De Nijs. “Ik heb een band gekregen met die kids. Sinds ik terug ben heb ik geen drive gehad om terug te gaan naar Thailand of Indonesië, maar naar Nepal ben ik inmiddels vijf keer teruggekeerd. In totaal ben ik daar nu een heel jaar geweest.”

3april_vandebron

Gouden combinatie

Gomez was ondertussen druk bezig met zijn grote passie: zonnepanelen faciliteren. Hij was bezig met een project voor basisscholen in Nederland, toen De Nijs hem benaderde tijdens een avondje uit. Hij vroeg of Gomez interesse had om panelen op ‘zijn’ school in Nepal neer te leggen en Gomez dacht al gauw: waarom ook niet? Hij begon in Nederland een crowdfundingsactie, zocht sponsors en maakte een business case, terwijl De Nijs terug naar Nepal ging om daar alles te regelen.

Bas de Nijs en Jeff Gomez. Foto: Merlijn Kersten
Bas de Nijs en Jeff Gomez. Foto: Merlijn Kersten

De Nijs had met een andere vriend al een stichting opgericht voor de school, voornamelijk gericht op het in contact brengen van vrijwilligers in Nederland met de organisatie aldaar. Met de komst van Gomez ging de stichting zich ook inzetten voor energievoorziening en het tegengaan van klimaatverandering. Zo ontwikkelden ze naast de business case voor de zonnepanelen ook een heel onderwijsprogramma over duurzame energie.

Voor dit alles was natuurlijk geld en materiaal nodig. Met een overtuigende, zelfgemaakte documentaire en een goed verhaal was het zo gepiept. De duurzame gadgetmaker WakaWaka doneerde vijftig lampen, van flessenproducent Join the Pipe kregen ze vijfhonderd waterflessen en er kwam in totaal 4.500 euro binnen van onder andere het duurzame energiebedrijf Vandebron.

Snelle start

Toen ook Gomez vorig jaar september in Nepal aankwam, kon het echte werk beginnen: al op de eerste dag mocht hij in een stoffig hokje in Kathmandu met een Nepalees gaan onderhandelen over de zonnepanelen. Geld hoefde die man nog niet, dat kwam later wel. “Dat is het mooie en handige van het leenstelsel in een nog ontwikkelende economie,” aldus Gomez. “Op de tweede dag konden we alle spullen gewoon al meenemen, zonder te hebben betaald.”

Bij de zonnepanelen in Nepal. Foto via Maya Solar Power.
Bij de zonnepanelen in Nepal. Foto via Maya Solar Power.

Al gauw bleek echter dat de jongens te hoog gegrepen en te vroeg gejuicht hadden. Voor zowel de goede aankopen als de installatie van de zonnepanelen bleek professionele hulp nodig te zijn. Uiteindelijk hebben ze de klus geklaard met maar één installateur van 19 jaar oud. “Onze leerlingen van zes jaar oud op die school konden nog beter Engels dan die jongen, maar hij kon het werk wel doen. Het hele project hebben we uiteindelijk met enkel mensen van gemiddeld 19 jaar oud geïnstalleerd.”

Inmiddels zijn twee scholen in Nepal voorzien van zonne-energie. Daar gaven Gomez en De Nijs ook les over klimaatverandering en duurzame energie. Tachtig procent van de energie in Nepal is opgewekt in watercentrales, maar die kunnen niet draaien niet in het droge winterseizoen. “In die tijd konden ze daar wel twintig uur per dag zonder energie zitten,” zegt Gomez. “Maar sinds die panelen er liggen, hebben ze 24/7 elektriciteit. Daar zijn we natuurlijk ontzettend trots op.”

Het hele project hebben we uiteindelijk met enkel mensen van gemiddeld 19 jaar oud geïnstalleerd.

Zonnige toekomst

De jongens van het Maya Universe Academy Netherlands gaan als volgende stap een derde school voorzien. Daarnaast zijn ze ook bezig met een busproject. “Je kunt niet overal scholen blijven bouwen,” legt De Nijs uit. “Daarom proberen we nu zoveel mogelijk kinderen met bussen naar onze scholen te krijgen. Dan is het slechts een kwestie van klaslokalen bijbouwen.”

In de toekomst wil Gomez een stichting opzetten om zijn zonnepanelen op grote schaal te installeren op duurzame scholen. “Dat hoeft van mij niet per se in Nepal te zijn, Nicaragua zou bijvoorbeeld ook heel vet zijn. Daar zijn ze inmiddels ontzettend veel bezig met verduurzaming.” De Nijs wil zich voornamelijk bezig blijven houden met de Maya Universe Academy scholen in Nepal. Hij kan nu een beetje Nepalees en zou het niet erg vinden om er een paar jaar te zitten. “Ik kan dit nooit meer loslaten. Ik ga door tot Maya zelfvoorzienend is, zowel financieel als qua energievoorziening. Maar eerst maak ik mijn studie af.”

Bij de zonnepanelen in Nepal. Foto via Maya Solar Power.
Bij de zonnepanelen in Nepal. Foto via Maya Solar Power.
lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.