Verliezers van vandaag

Beeld: Thijs Booden. Foto Olivier Achterberg.

2 april 2017, 13:20

Auteur: Thijs Booden

Verliezers van vandaag

Beeld: Thijs Booden. Foto Olivier Achterberg.

2 april 2017, 13:20

Auteur: Thijs Booden

Het Nederlands elftal is na een dramatische week waarin werd verloren van Bulgarije en Italië op een historisch dieptepunt beland. Het haalde de laagste positie op de FIFA-ranking ooit: plek 32. En dat ondanks het plan dat de KNVB in 2016 ontwikkelde om dit te voorkomen: ‘Winnaars van morgen’.

Winnaars van morgen is een plan van de KNVB waardoor het Nederlands voetbal over ongeveer tien jaar weer aan de internationale top moet staan. De eerste drie punten uit het plan gaan over mentaliteit en fysieke kracht. Vaak wordt Sergio Ramos hierbij door technisch directeur Hans van Breukelen aangedragen als voorbeeld voor Nederlandse voetballers. Hij is een speler die nooit het bijltje erbij neerlegt en veel in de laatste minuut scoort. Wat de KNVB echter vergeet, is dat Ramos zowel bij Spanje als Real Madrid omringd wordt door negen puur technische voetballers en een keeper, en hij zelf ook geweldig kan voetballen. Topelftallen bestaan niet louter uit spelers met een mentaliteit als die van Sergio Ramos, daarmee bereik je hoogstens sporadisch een succesje, zoals IJsland op het afgelopen EK. Om structureel mee te doen op het hoogste podium, moet je vooral goed kunnen voetballen.

Het Nederlands elftal heeft al een aantal spelers met een soortgelijke mentaliteit als die van Ramos: Arjen Robben en Kevin Strootman stralen het wekelijks uit bij respectievelijk Bayern München en AS Roma. Maar mentaliteit is een dooddoener in de voetballerij. Als Sergio Ramos een wedstrijd verliest, heeft niemand het over zijn ‘geweldige karakter’, maar heeft hij gewoon gefaald. Ik denk dat het in tegenstelling tot mentaliteit met name draait om (zelf)vertrouwen. Vertrouwen dat je kunt krijgen van een adequate bondscoach, zoals van Louis van Gaal in 2014.

Een ander punt uit het beleidsplan duidt erop dat Nederlandse voetballers goed moeten leren verdedigen. Ook dit is weer een inkopper van de KNVB. Wie de samenvatting Nederland – Bulgarije heeft gezien, is het hier ongetwijfeld mee eens. Twee fouten van verdediger Matthijs de Ligt en je staat met 2-0 achter. In negentig minuten tijd werden echter slechts twee grote kansen gecreëerd door het Nederlands elftal. Ze waren totaal niet bij machte om Bulgarije te laten wankelen en kozen veel te snel (wanhopig) voor de lange bal. In aanvallend opzicht kan en moet het dus ook allemaal wel wat beter.

Ook moet volgens de KNVB de trainerscursus van een hogere kwaliteit worden. Dat Ron Jans vervolgens gekozen wordt als docent, is hoogst opmerkelijk. Jans heeft geen ervaring bij echt grote clubs, en heeft bij sc Heerenveen en Standard Luik laten zien dat hij niet met druk om kan gaan. Hij zou voetbalinhoudelijk wellicht wat toe kunnen voegen, maar daar zit voor het Nederlands elftal het probleem niet. De voetbalkennis van de trainers uit de Eredivisie zou geen discussiepunt moeten zijn, maar wél de competitie waar ze in opereren. In de Eredivisie kan je nou eenmaal niet een hoog niveau behalen zolang de weerstand blijft zoals hij nu is, en zullen ook de meeste talenten zich niet kunnen ontwikkelen tot absolute topspelers.

Wat de KNVB het beste kan doen, is de juiste mensen op de juiste plek zetten en Winnaars van morgen in de prullenbak gooien. De KNVB moet een bondscoach kiezen die spelers vertrouwen kan geven, want in de selectie zit meer dan genoeg kwaliteit om een eindtoernooi te halen. Op dit moment zou een combinatie tussen Ruud Gullit (kan goed met spelers omgaan) en Fred Rutten (goede veldtrainer) het ideaalst zijn. Daarnaast zou het verstandig zijn om mensen als Wim Jansen en Wim Jonk zich te laten bemoeien met jeugdspelers op voetbalinhoudelijk vlak, en moet de KNVB ervoor zorgen dat de Eredivisie een nieuwe indeling krijgt.

Zoals Wim Kieft al treffend zei in Rondo: ‘We gaan nu de kant op van alleen maar mentaal beter moeten worden, nee, we moeten gewoon voetballend beter worden’. Met het huidige plan Winnaars van morgen is het Nederlands voetbal vooral de verliezer van vandaag.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.