De democratie is de echte winnaar van de verkiezingen

20 maart 2017, 11:12

Auteur: Frederique Teillers

De democratie is de echte winnaar van de verkiezingen

20 maart 2017, 11:12

Auteur: Frederique Teillers

VVD, PVV, CDA, D66 en GroenLinks, gefeliciteerd, maar er is één winnaar die nog groter is dan jullie allemaal: de democratie. De opkomst van de verkiezingen was dit jaar 80,8 procent, 6 procent hoger dan in 2012. Waar kwamen al die kiezers vandaan?

Of het grote aantal kiezers te maken had met Rutte weet niemand, de VVD verloor namelijk ook acht zetels. Toch verbaast het me niet dat de VVD weer de grootste partij is.

Veel mensen stemden op de VVD omdat ze ons uit de crisis sleepten en hun rug recht hielden tijdens de onenigheid met Turkije. Een groot deel van de Nederlanders wil dat Rutte weer de verantwoordelijkheid op zich neemt en ook Europese leiders zijn verheugd dat dat zo is.

Hopelijk realiseerden mensen zich dat politiek zich met hen bemoeit, ook al bemoeiden zij zich misschien niet met politiek

De massale gang naar de stemhokjes had ook te maken met de winst van Donald Trump in de Verenigde Staten. Een groot deel van de stemmers zag de overwinning van Trump als iets negatiefs. Dat had geen directe relatie met de partij waarop mensen stemden, maar wel met of ze überhaupt gingen stemmen.

Hopelijk realiseerden mensen zich dat politiek zich met hen bemoeit, ook al bemoeiden zij zich misschien niet met politiek. Wil je als stemgerechtigde kunnen zeuren over partijen of ze juist prijzen, dan moest je stemmen donderdag. Zo gebruik je je recht om in ieder geval iets te zeggen te hebben over het regeringsbeleid. De meeste Amerikanen die vorig jaar namelijk niet stemden, bijten nu dagelijks door een zure appel heen.

Daarnaast waren er initiatieven als de Stembus en voerden sommige partijen op nieuwe manieren campagne. GroenLinks had bijvoorbeeld een nummer waarop je via Whatsapp vragen kon stellen. Ook had de partij één van de jongste lijsttrekkers ooit. ‘Het Jesse Klaver-effect’ was één van de opmerkelijkste woorden in de NOS-uitzending die op 15 maart de prognoses bijhield. Dat dat woord serieus gebruikt werd, vond ik wel een goed staaltje ‘Bumor’.

Men bericht over elk feitje dat ‘nieuws’ kan worden genoemd

Als je het nieuws over de uitslag en de stappen die daarop volgen leest, merk je dat de journalisten ongelofelijk enthousiast zijn. Men bericht over elk feitje dat ‘nieuws’ kan worden genoemd. Dat is niet gek met zo’n onverwachte uitslag: er zijn veel zetels verloren en gewonnen.

De uitkomst van de verkiezingen heeft anders dan verwacht uitgepakt, omdat meer mensen gingen stemmen. Politieke initiatieven zoals de Stembus, een niet zo gewilde president Trump en appende Groenlinksleden deden hun werk. Het is een voorbeeld voor de volgende verkiezingen, waar de opkomst hopelijk weer zes procent hoger is dan dit jaar.

Het Nederlandse volk heeft haar stem in ieder geval goed laten horen. Rutte heeft hun vertrouwen blijkbaar niet verloren, in ieder geval niet zoveel als bij de PvdA het geval was.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.