Alles over de verkiezingen op een rijtje: van Sylvana tot Jesse

Beeld: Stem op 15 maart! Foto: Ben & Jerry's

15 maart 2017, 08:24

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

Alles over de verkiezingen op een rijtje: van Sylvana tot Jesse

Beeld: Stem op 15 maart! Foto: Ben & Jerry's

15 maart 2017, 08:24

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

Bij verkiezingen en het referendum in de Verenigde Staten en Groot-Brittanië lieten millennials het afweten. Dat laat jij hier niet gebeuren, toch? Om je nog een laatste keer te helpen met stemmen vind je hier alles over de verkiezingen onder elkaar. Lees, pak die stempas, ga de deur uit en stem!

Puck. Foto: Lucas Faijdherbe
Puck. Foto: Lucas Faijdherbe

Student vs Politicus:“Immigratiebeleid moet duidelijker!”, “Switch naar een kilometerheffing!” en “Wij worden gepakt door het leenstelsel!”
Het politieke spel draait overuren: iedereen heeft een mening. Red Pers zoekt uit hoe de Amsterdamse student denkt over verschillende onderwerpen, en wat partijen daarover te zeggen hebben.

In de laatste ronde gingen de (nog) aanwezige partijen aan tafel om te bespreken hoe het nieuwe Energie- en Klimaatakkoord vormgegeven moet worden. De politici van links naar rechts: Frank Wassenberg (PvdD), Agnes Mulder (CDA), Stientje van Veldhoven (D66) en Suzanne Kröger (GroenLinks). Foto: Olivier Overberg
In de laatste ronde gingen de (nog) aanwezige partijen aan tafel om te bespreken hoe het nieuwe Energie- en Klimaatakkoord vormgegeven moet worden. De politici van links naar rechts: Frank Wassenberg (PvdD), Agnes Mulder (CDA), Stientje van Veldhoven (D66) en Suzanne Kröger (GroenLinks). Foto: Olivier Overberg

 

Zo gaat het Klimaat- en Energieakkoord 2.0 eruit zien
Welke politieke partij maakt ‘Parijs’ waar? Dat was de grote vraag bij het Nationaal Energiedebat, afgelopen donderdag in Nieuwspoort. Een echt debat werd het niet. Van links tot rechts konden de kandidaat-Tweede Kamerleden elkaar vinden op het gebied van duurzaamheid. Het werd de vooraankondiging van een breed gedragen Klimaat- en Energieakkoord 2.0.

 

Jeroen Dijsselbloem, Igno Notermans en Elias Asselbergs. Foto: Room for Discussion
Jeroen Dijsselbloem, Igno Notermans en Elias Asselbergs. Foto: Room for Discussion

“Meneer Dijsselbloem, dat is te makkelijk”
Volgens de een is hij “zelfs geliefd bij de oppositie”, anderen noemen hem “de slachter van Griekenland.” Room for Discussion interviewde Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën (PvdA) en voorzitter van de Eurogroep. Een kritische terugblik op Dijsselbloem’s werk in Nederland en Europa, en een voorzichtige uitkijk naar 15 maart.

 

50PLUS-lijsttrekker Henk Krol. Foto: Sebastiaan ter Burg
50PLUS-lijsttrekker Henk Krol. Foto: Sebastiaan ter Burg

De opkomst van de populiticus
De Tweede Kamerverkiezingen naderen met rasse schreden. Steeds sneller werkt het immer dynamische politieke spel naar een clihttps://redpers.nl/wp-content/uploads/2016/08/max-in-ny-1.jpg toe. Lijsttrekkersdebatten, partijprogramma’s en vele mediaoptredens vormen gezamenlijk de opmaat naar 15 maart. De laatste jaren heeft echter een ander type speler het politieke strijdvlak betreden: de populiticus.

RfD PosterSylvana Simons: “Ik houd lekker toch wel van je!”
Sylvana Simons was 15 februari te gast bij Room for Discussion. Het werd aangekondigd als ‘een bijzonder spannend interview’: de lijsttrekker van Artikel 1 schoof aan om in gesprek te gaan over de visie van haar nieuwe politieke partij. Het beloofde een pittig gesprek te worden, en dat was het ook.


Version 2De gel in de haren van Jesse
Dames en heren, het wachten is voorbij. Na de maandenlange voorpret en de verwachtingsvolle campagnes, is eindelijk het grote feest begonnen. Het eerste lijsttrekkersdebat is afgelopen woensdag gehouden in het Haïti van Nederland (Godzijdank hebben ze Freek de Jonge op de koffie gehad): Groningen.

Foto via Forum voor Democratie / Facebook
Foto via Forum voor Democratie / Facebook

Forum voor Demagogie
Een existentiële crisis bedreigt het voortbestaan van de Nederlandse samenleving en niemand doet er wat aan. Dat is tenminste wat de nieuwepartij Forum voor Democratie (FvD) de kiezers wil doen geloven. FvD wil daarom het systeem radicaal omgooien. Maar hoe zinvol zijn die vernieuwingen eigenlijk?

Fractievoorzitters Mark Rutte (VVD), Maxime Verhagen (CDA) en Geert Wilders (PVV) presenteren het regeer- en gedoogakkoord. Foto via Rijksoverheid
Fractievoorzitters Mark Rutte (VVD), Maxime Verhagen (CDA) en Geert Wilders (PVV) presenteren het regeer- en gedoogakkoord. Foto via Rijksoverheid

Politici met een strafblad, hoe gek is dat?
Politici met een strafblad: het is niet ongebruikelijk, maar ook niet illegaal. PVV-partijleider Geert Wilders heeft sinds 2016 een strafblad en president Donald Trump wordt in meerdere rechtszaken aangeklaagd. Kunnen mensen met een strafblad gewoon volksvertegenwoordiger zijn (en blijven)?

 

Foto via Partij voor de Vrijheid
Foto via Partij voor de Vrijheid

Minder Marokkanen, meer zetels
Ondanks de veroordeling van Geert Wilders is de PVV volgens de laatste peilingen weer de grootste partij in de Tweede Kamer. Hoe kan zulke negatieve media-aandacht Wilders’ fractie positief beïnvloeden?

 

Thijs Booden
Thijs Booden

Wie maakt Thijs Booden stemwijs?
Thijs Booden besprak in twee columns het gehele politieke spectrum in Nederland. Eerst kwamen de linkse partijen, maar daar had hij geen goed woord voor over: “Klaver is een roeptoeter die alles goed bedoelt, maar geen oog heeft voor enkele essentiële problemen.” Maar wat valt er nou over rechts te zeggen? “Rechtse stemmers zijn, op VVD’ers na, toch een massa van woede, die wij maar niet kunnen begrijpen?”

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.