Wereldproblemen: geen hiërarchie, maar een web

Beeld: Foto: Tess Castelijn

7 maart 2017, 09:51

Auteur: Frederique Teillers

Wereldproblemen: geen hiërarchie, maar een web

Beeld: Foto: Tess Castelijn

7 maart 2017, 09:51

Auteur: Frederique Teillers

De Zweedse studente Saga Norrby woont sinds augustus in Amsterdam en heeft een unieke kijk op de wereld, waarover zij vanavond mag vertellen in Pathé Tuschinski voor TEDxAUC. Norrby brengt alle wereldproblemen samen tot één probleem en oplossing: Duurzaam leven bijvoorbeeld, is een economische en sociale upgrade, alleen ziet men dat niet.

Inspirerende ideeën

Saga Norrby (links) en Red Pers-journaliste Frederique Teillers (rechts). Foto: Tess Castelijn
Saga Norrby (links) en Red Pers-journaliste Frederique Teillers (rechts). Foto: Tess Castelijn

Sinds 2009 is er in Nederland ieder jaar een TED-event, geïnspireerd op de organisatie wiens doel het is om goede ideeën te verspreiden en zo discussies aan te wakkeren: met TEDxAUCollege presents: (Dis)Connect hebben TEDx en het Amsterdam University College (AUC) hun krachten gebundeld. Tijdens de zogenaamde ‘Pitch Night’ op 15 februari mochten een aantal jonge en inspirerende studenten spreken in CREA, om kans te maken op spreektijd op het grote event. Saga Norrby won en mag vanavond in 18 minuten haar verhaal te doen.

Norrby was, voordat ze naar AUC ging, al een echte TED-fan. “Als ik even niets te doen heb, vermaken TEDTalks me nog steeds. Daarom heb ik mijn TEDTalk al een tijdje op mijn lijstje staan, maar ik dacht niet dat de kans al zo snel zou komen om die te houden.” Voor Pitch Night koos ze eigenlijk het fundament van de meeste van haar ideeën. “Ik heb de neiging om vaak verschillende dingen te combineren, ik zoek naar verbindingen.”

Alles is verbonden

Foto: Tess Castelijn
Foto: Tess Castelijn

Norrby vindt het spannend dat ze een podium krijgt om haar ideeën te verspreiden. Alles is verbonden, stelt ze. Ze vertelt dat door één probleem te verhelpen, dat weer positieve effecten kan hebben op andere problemen. Dat idee is eigenlijk niets nieuws. “Maar mensen herkennen het en we moeten eraan herinnerd worden, daarom denk ik dat het zo goed ontvangen werd tijdens Pitch Night.”

Dat alles verbonden is, is een vrij breed idee en dat merkt ze ook wel in het voorbereiden van haar Talk. Het is vooral gebaseerd op opvattingen en het is niet iets wat je kunt aanraken. “Het is lastig om te onderzoeken, maar wel belangrijk. Als er iets mis is met de grondslag, dan is er iets mis met wat erop leunt. Maar al die bovenliggende problemen zijn verbonden en daarom is de oplossing dat ook.” Die verbondenheid wil ze samen met filosofische opvattingen vanavond meer gaan toelichten.

Duurzaam leven is niet een offer wat je moet brengen, maar moeite voor een beter leven.

Saaie milieuactivisten

Maar hoe zit dat dan met de mensen, die voor enkele problemen aan het strijden zijn? “Milieuactivisten bijvoorbeeld, focussen zich te veel op het ecologische aspect van het redden van de wereld. Ze vergeten het economische en sociale en daarom stuiten ze op zoveel weerstand. Vaak komt het ook zo droog en saai over, als men het alleen heeft over het redden van ecosystemen.”

“Je moet men laten inzien dat door het ene te helpen, je indirect jezelf en je omgeving ook helpt. Het is niet een offer wat je moet brengen, maar moeite voor een beter leven.” Milieuactivisten komen vaak ook te heftig over, zegt Norrby. De hele wereld ligt namelijk niet alleen op de schouders van één individu. “Als individu ben je belangrijk en heb je zelf de kracht om duurzamer te leven. De mindset moet veranderd worden, willen we het grote probleem oplossen.”

TEDxAUC in Tuschinski is vanavond helaas uitverkocht, maar je kunt het gratis volgen via de livestream. Kijk hieronder het praatje op de Pitch Night terug.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.