Arme Patries

27 februari 2017, 13:55

Auteur: Frederique Teillers

Arme Patries

27 februari 2017, 13:55

Auteur: Frederique Teillers

Bij Jinek was een andere Patricia te zien dan je normaal op tv ziet. Geen rare lachjes met Patty Brard of domme antwoorden in een gameshow, maar duidelijk een Patricia met pijn. ‘Zo ga ik de geschiedenis in’ bleef het meest hangen.

Op 14 februari keken 1,4 miljoen mensen naar de avondshow waar Paay als voornaamste gast kwam praten over hoe ze in opspraak was gekomen door een uitgelekte sekstape en de nasleep hiervan. In deze tape doet Paay nogal intieme handelingen en waar de media constant naar refereert. Ze benadrukte dat de verantwoordelijke voor de lek haar leven heeft verwoest.

Ze heeft ook wel gelijk. Dit is niet iets wat men snel vergeet, mede door het gebruik van internet. Google ‘Patricia’ maar eens: woorden als ‘tape’, ‘Dumpert’ en ‘plas’ zijn waarschijnlijk de eersten die je ziet. Niet gek dat ze daarom vriendjes als John van de Heuvel en Peter R. de Vries erbij heeft gehaald. Maar maakt ze hierdoor niet nóg meer een mediacircus van haar tape dan dat het al was zonder hen? Waarom John en Peter? Er zijn vast andere misdaadverslaggevers die meer verstand hebben van cybercrime en chantage dan zij.

Als je een bekende Nederlander met meerdere gefaalde huwelijken en niet een geweldige reputatie bent, dan zou je beter moeten weten

Het meest opvallende van deze zaak vind ik dat mevrouw Paay wist dat ze gefilmd werd. “Iedereen doet wel eens iets geks” zegt ze tegen Eva. Dat klopt, maar als je een bekende Nederlander met meerdere gefaalde huwelijken en niet een geweldige reputatie bent, dan zou je beter moeten weten. Het risico dat zoiets tegen je gebruikt gaat worden is groter dan wanneer je onbekend bent. Je imago is het kostbaarste wat je hebt als mediapersoonlijkheid – zingen doet ze niet echt meer, dus zangeres wil ik haar niet noemen – en daarom lijkt het mij belangrijk voor Patricia om dat goed te beschermen.

Zowel in het interview met Jinek als in andere media hoor je dat de aangifte die Paay heeft gedaan niet serieus wordt genomen. Volgens Patries en Peter R. was de aangifte ‘rammelend’ en ‘koeltjes’ afgenomen. Daar deden ze heel verbaasd over maar ik vind het niet meer dan logisch. De politie krijgt elke dag tientallen aangiftes op hun bord, van verkrachting tot ernstige diefstal, meestal door alledaagse mensen met een beetje ongeluk. Ondanks dat alle zaken met respect en gelijkheid behandeld zouden moeten worden, zit er een soort constante sfeer van aanfluiting in zaken als die van Paay die moeilijk te negeren is.

Ze kwam kwetsbaar en gevoelig over, dingen die we nog niet eerder van haar hebben gezien

Toch denk ik dat ze met het interview wel wat mensen, inclusief mijzelf, van gedachten heeft veranderd. Ze kwam kwetsbaar en gevoelig over, dingen die we nog niet eerder van haar hebben gezien. De ridicule die bij je opkomt als je zoiets hoort over een BN’er vervaagt als je je probeert in te denken waar die vrouw nu allemaal door heen moet.

Ik hoop voor haar dat de zaak opgelost wordt, ze heeft duidelijk laten zien dat deze zaak haar reputatie als persoonlijk ernstig raakt. Toch is het wel één van de velen, volgende maand zal een andere BN’er weer iets raars doen en dan blowt dit wel over. Maar haar Wikipedia-pagina zal in ieder geval nooit meer hetzelfde zijn.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.