Nepmode maakt meer kapot dan je lief is

Beeld: Foto: Ben Donley

26 februari 2017, 13:23

Auteur: Ananda Hegeman

Het kopen van nepproducten is veel erger dan veel consumenten zich realiseren. In de modewereld is de consensus dat nepproducten een schande zijn, maar wat is het effect van nepproducten op de modehuizen die ze imiteren?

Moderedacteur Ananda Hegeman
Moderedacteur Ananda Hegeman

Om te beginnen is er een verschil tussen nepproducten en producten die zijn geïnspireerd door een ander ontwerp. Een nepproduct is een product dat het design én het logo van de ontwerper steelt. ‘Geïnspireerde producten’ zijn producten die we regelmatig in de Zara of H&M tegenkomen.

Als er met lof over een Chanel of Valentino show geschreven wordt tijdens Fashion Week kan je er donder op zeggen dat het seizoen erna de Zara volhangt met producten geïnspireerd door deze shows wat dan weer leidt tot dat elk meisje in Amsterdam dat seizoen in dezelfde Zara jas loopt.

De namaakindustrie is een
ronduit criminele industrie

Verachting

Het kopen van nepproducten benadeelt de merken direct. Er zijn producten die zo goed nagemaakt worden dat de consument het verschil met het originele product niet meer ziet en dus ook een goede prijs voor betaalt. In deze situaties pikt de imitatie markt dus direct inkomsten van het gedupeerde modehuis in.

Bikerjack met kraag van nepbont. Foto: ZARA
Bikerjack met kraag van nepbont. Foto: ZARA

Daarnaast zorgt een overvloed van nepproducten in sommige gevallen voor een verachting van de echte merken. Een voorbeeld hiervan is tassenmerk Coach. Het is zoveel nagemaakt, dat de consumenten het merk nu associëren met de goedkope tassen die verkocht worden op elke hoek van de straat in steden als New York en Parijs. Coach heeft hierdoor veel kopers verloren: klanten die niet met het goedkope imago van de tassen geassocieerd willen worden laten het merk dan nu ook links liggen.

Deze oppervlakkige consumptie maakt meer kapot dan het waard is

Crimineel

Nepproducten worden ook vaak onder erbarmelijke omstandigheden gemaakt. Er is geen controle in de fabrieken en crimineel geld vindt hier zijn weg. Illegale praktijken worden gefinancierd door het smokkelen van drugs of wapens in de nepproducten; de namaakindustrie is een ronduit criminele industrie.

Het kopen van nepproducten heeft dus alleen maar nadelen, ook voor de consument. Vaak wordt daar tegenin gebracht dat de consumenten die nepproducten kopen dikwijls de real deal niet kunnen betalen en de imitatie producten dus geen consumenten wegkapen bij de grote modehuizen.

Het feit dat designer producten niet te bereiken zijn voor velen praat echter niet goed dat ze een nepproduct kopen. Deze oppervlakkige consumptie maakt meer kapot dan het waard is.

Ananda Hegeman

Ananda Hegeman (1995) is moderedactrice. Zo lang als ze zich kan herinneren is ze bezig met mode en alles wat daarbij hoort. Als kleine meid was ze al bezig met kleding ontwerpen, haar eigen outfitjes stylen en foto's die haar inspireerde uit de Vogue en Harper’s Bazaar van haar moeder te scheuren. Al snel kwam ze erachter dat ze voor tekenen geen aanleg had en dat ze het als modeontwerper dus niet zo ver zou schoppen. Zodoende stortte ze zich op modestyling en fotografie totdat ze op de middelbare school zich realiseerde dat schrijven wel een van haar talenten was. Ze besloot de twee te combineren en te gaan schrijven over mode. Van Ananda hoef je geen luchtige artikelen over de nieuwste must-haves te verwachten, maar achtergrondverhalen over alles wat er gaande is in de mode-industrie: van de economische aspecten tot de culturele invloed.
lees ook:

Doneren

Steun ons met een donatie

kijk voor meer info op onze donatie pagina

nivigeer

Service

Meer Red Pers

© 2023 Stichting Red Pers – Alle rechten voorbehouden

Privacystatement

|

Cookiebeleid

|

Copyright

|

Nieuwsbrief

Om de week houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief. Schrijf je nu in!

Rubrieken

NAVIGEER​

Service

Meer red Pers

Zoeken