Sylvana Simons: “Ik houd lekker toch wel van je!”

21 februari 2017, 12:15

Auteur: Babs Kamsteeg

Afgelopen woensdag was Sylvana Simons te gast bij Room for Discussion. Het werd aangekondigd als ‘een bijzonder spannend interview’: de lijsttrekker van Artikel 1 schoof aan om in gesprek te gaan over de visie van haar nieuwe politieke partij. Het beloofde een pittig gesprek te worden, en dat was het ook.

De interviewers van Room for Discussion wisten op de juiste manier kritische vragen te stellen én een mooi gesprek met de veelbesproken politica als resultaat te krijgen. Toch kregen ze het er zelf ook warm van. Het gebeurt niet vaak dat een politica herhaaldelijk tegen ze zegt dat ze (“lekker puh!”) toch wel van ze houdt.

Haar boodschap was duidelijk: Simons wil er zijn voor álle Nederlanders, ongeacht de grote weerstand die ze ervaart. Het afgelopen jaar heeft Simons veel bedreigingen gekregen als reactie op haar activisme tegen ongelijkheden in de Nederlandse samenleving, met de nadruk op racisme. Om veiligheidsredenen moest Room for Discussion daarom het iconische huiskamerpodium op het Roeterseilandgebouw van de Universiteit van Amsterdam verruilen voor CREA om deze spraakmakende gast toch te kunnen ontvangen.

Foto via Room for Discussion / Facebook
Het originele podium van Room for Discussion werd alsnog druk bezocht om het interview met Sylvana Simons live te volgen op het scherm. Foto via Room for Discussion / Facebook

Van DENK naar doen

Eind december 2016 verliet Simons de partij DENK, om vervolgens Artikel 1 te beginnen. Hoewel de interviewers aangaven niet te lang over DENK te willen praten, kwam Simons’ voormalige partij toch enige tijd ter sprake: het verschil in aanpak van racisme, een van de belangrijkste punten voor beide, is namelijk groot volgens Simons.

DENK gaat niet verder dan
het ‘agenderen’ van racisme

Ze verweet DENK niet verder te gaan dan het agenderen van racisme: “Als je een probleem signaleert, en je blijft hangen in de signalering en het vaststellen wiens schuld het allemaal is, dan kom je niet verder. Uiteindelijk zullen we een samenleving moeten vormgeven waarin gelijkwaardigheid de basis is, maar dat moet wel door middel van een constructief dialoog.” Simons wil met haar partij de volgende stap zetten. “Het is een kwestie van doen.”

Voor iedereen

Er klonken veel mooie woorden over verbinding en samenwerking, maar de vraag blijft hoe Artikel 1 dat in de praktijk wil brengen. Een scherpe vraag uit het publiek haakte hierop in: “Er zijn heel veel mensen die zich aangevallen voelen door de boodschap die je brengt. Hoe ben je van plan met deze groep om te gaan als politica?” Simons’ antwoord was simpel: “Wij gaan beleid voeren waar elke Nederlander bij gebaat is.” Dat zullen ze echter moeten laten zien door hun daden, want dat is waar de partij na 15 maart op zal worden afgerekend.

Simons noemde verschillende concrete beleidsplannen, waaronder de afschaffing van het leenstelsel voor studenten op grond van gelijkwaardigheid. “Sociale mobiliteit is een belangrijk middel, niet alleen om raciale gelijkheid te bevorderen, maar simpelweg ook armoede te bestrijden.”

Foto via Room for Discussion / Facebook
Sylvana Simons met interviewers Amrit Baboeram en Jeppe van Aubel. Foto via Room for Discussion / Facebook

Strategisch stemmen

Ook deze verkiezingen wordt de optie om strategisch te stemmen besproken, dit jaar veelal om te voorkomen dat de PVV met de meeste zetels uit de bus komt. Simons is het er echter niet mee eens dat stemmen op een jonge partij onstrategisch is: “Het is echt naïef om aan te nemen dat als je de PVV niet de grootste wil laten worden, je dan bij al die andere partijen als de VVD of de ChristenUnie moet zijn. Op veel vlakken krijg je dan de light-versie van de PVV.”

We hebben meer dan ooit behoefte aan idealisme, filosofie, naastenliefde en empathie

Simons bepleit een ideologische stem en zegt zelfs dat juist dat strategisch is. “Strategisch stemmen doe je door te stemmen op de partij die jouw waarden het beste uitdraagt, zodat deze kan groeien en groot wordt. We hebben meer dan ooit behoefte aan idealisme, aan ruimte voor filosofie, aan het ontwikkelen van naastenliefde en empathie.”

Of deze warme woorden genoeg zullen zijn om Artikel 1 de kamer in te krijgen zullen we zien op 15 maart. Mocht dat niet zo zijn, dan gaat Sylvana Simons alsnog door: ze is niet alleen een politieke partij gestart, maar ook een movement.

Het hele gesprek met Sylvana Simons is hieronder terug te zien.

Babs Kamsteeg

Babs Kamsteeg (1996) is opgegroeid in Amersfoort en woont sinds 2014 in Amsterdam. Vanwege haar brede interesses is ze helemaal op haar plek op Amsterdam University College, waar ze dit jaar haar bachelor in Internationale Betrekkingen en Media & Communicatie afrondt. Het combineren van deze twee studiegebieden vindt ze boeiend door de grote mate van overlap en interactie. Naast haar studie schrijft en fotografeert Babs graag, en houdt ze van het verkennen van het stadsleven. Voor Red Pers verslaat ze gesprekken met de fascinerende en uiteenlopende gasten van Room for Discussion, het interviewplatform van de Universiteit van Amsterdam. Voor Babs is dit de ideale combinatie van schrijven over en het leren van invloedrijke mensen in de politieke en economische wereld.
lees ook:

Doneren

Steun ons met een donatie

kijk voor meer info op onze donatie pagina

nivigeer

Service

Meer Red Pers

© 2023 Stichting Red Pers – Alle rechten voorbehouden

Privacystatement

|

Cookiebeleid

|

Copyright

|

Nieuwsbrief

Om de week houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief. Schrijf je nu in!

Rubrieken

NAVIGEER​

Service

Meer red Pers

Zoeken