Top-10 agenda: het beste van week 4/5

23 januari 2017, 11:47

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

Top-10 agenda: het beste van week 4/5

23 januari 2017, 11:47

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

In onze hoofdstad is het aanbod van evenementen zo enorm gegroeid, dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Daarom tipt Red Pers voor jullie elke twee weken de beste events op het gebied van film, theater, nachtleven, opinie en kunst. Save the dates!


 

FILM

31 januari – Future Shorts: Winter Season
OT31 is ooit begonnen met krakers van de Vereniging Eerste Hulp bij Kunst. Het is uitgegroeid tot een culturele broedplaats met een inspirerend en alternatief programma. Voor maar vijf euro kijk je in OT31 de beste korte films van het seizoen. Er zullen acht korte films vertoond worden uit Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Bulgarije, Duitsland en Nederland.

1 februari – Wijnklassieker: Sideways – de Uitkijk
Een film over twee vrienden in een midlife crisis die vertrekken op een roadtrip naar wijnland California. Twee speciale wijnen, uitgekozen door vinoloog Bad de Jong van wijnkoperij De Jonge Os: bestaat er een beter combinatie? Wat misschien nog wel beter is, is dat de kaartjes met studentenkorting plus een hele fles wijn €13,50 kosten.


 

CULTUUR

Dziga Vertov: Enthousiasm: SymphonY of the Donbas (1931) - Bekijk meer hier: http://stedelijk.nl/tentoonstellingen/98466#sthash.Y8CoW4Ii.dpuf
Dziga Vertov: Enthousiasm: SymphonY of the Donbas (1931) – Bekijk meer hier: http://stedelijk.nl/tentoonstellingen/98466#sthash.Y8CoW4Ii.dpuf

Van 27 januari tot en met 1 mei — Constructie van de nieuwe mens — Stedelijk Museum
In het Stedelijk Museum wordt teruggeblikt op de Russische revolutie en de daarop volgende burgeroorlog, die 100 jaar geleden begon. Destijds namen de foto- en filmtechnieken een vlucht en die werden gretig ingezet als propagandamiddel. Affiches, drukwerk, films en beeldende kunst geven de maatschappelijke kwesties goed weer.

Still van video met Klaas Noordhuis en Nico van der Ree. Foto: Marco Sweering
Still van video met Klaas Noordhuis en Nico van der Ree. Foto: Marco Sweering

Tot en met 5 maart — De tuin en de tuinman — Zone2Source (Amstelpark)
Filmportretten, foto’s, tekeningen en kaarten over het Amstelpark en de mensen die het park vormgaven. Eind 2016 ging Nico van der Ree, tuinman van het Amstelpark met pensioen. Hij staat centraal in de expositie over de ‘achterkant van het park’.


 

UITGAAN

Foto via Facebook / Hitjesgolf en AIR Amsterdam
Foto via Facebook / Hitjesgolf en AIR Amsterdam

27 januari – Hitjesgolf: Nog Veel Tropish’Air – Club AIR
Trek je bikini uit de kast en breng een bezoek aan de zonnebank, want Hitjesgolf wordt heet! Het hip-hop, groovy urban, disco en RnB feest zal op 27 januari Club AIR op zijn kop zetten met muzikale hoogstandjes, confetti en, uiteraard, heel veel hitjes. De main area zal bezet worden door onder andere Invictim en Mia More en Rum On The Rocks gaat in zaal 2 het dak er af blazen. Last, but not least, krijgt Loesoe ook een eigen zaal met toppers HitsmetFlip & Tropisch Wout en Tournedeux achter de draaitafels. Early Birds zijn nog te verkrijgen voor 9,50 euro per stuk. Club AIR staat bekend om de ellenlange rijen voor de deur, dus wees op tijd!

Foto via Facebook / Club Knijn
Foto via Facebook / Club Knijn

4 februari – Club Knijn & Klerenbende – Knijn Bowling
“Al kom je naakt, wij regelen een lekker vintage pakkie voor je, voor niks.” De organisatie van Klerenbende steekt de dresscode niet onder stoelen of banken, want zij regelen je outfit op 4 februari! In samenwerking met We Are Vintage kan je jezelf bij dit feestje in “Club Knijn” elk uur in een ander jasje steken. Ideaal als je niet kan kiezen wat je op deze bijzondere disco-bowling avond aan moet trekken. Sanka Soundsystem, Weekbreek en Social Swingers zorgen er voor dat jij de leukste disco melodietjes hoort wanneer je een indrukwekkende strike maakt op de bowlingbaan. Hou je niet van bowlen, maar wil je dit feest niet missen? Geen probleem, want er zijn een aantal opties: groepstickets, single bowlen en single feest. Wees er snel bij, want de kaartjes gaan hard.


 

OPINIE

Foto: howardignatius via Pakhuis de Zwijger
Foto: howardignatius via Pakhuis de Zwijger

27 januari — Millennial Matters: Toekomst met Trump — Pakhuis de Zwijger
Afgelopen vrijdag was het zover: de inauguratie van Donald J. Trump, de vijfenveertigste president van de Verenigde Staten. Of hij met zijn nieuwe beleid een positieve bijdrage aan de samenleving weet te geven, zullen we nog moeten zien. Een groep jonge mensen die dat wel nastreeft zijn de Millennials. Onder andere ‘duurzame duizendpoot’ Ralien Bekkers, Hope XXL-oprichter Yama Akbari, VN-jongerenvertegenwoordiger Martijn Visser en TTIPalarmcoalitie-coördinator Jurjen van den Bergh zullen na één week ‘Trump’ met elkaar in gesprek gaan over de toekomst. Alle standpunten, politieke voorkeuren en expertiseniveaus zijn welkom — dat belooft een enerverende avond te worden in Pakhuis de Zwijger.

Foto via Facebook / de Balie
Foto via Facebook / de Balie

30 januari — Vers Bloed: de Post-Truth Society — De Balie
Nepnieuws is iets van deze tijd geworden, zo heeft het LAKS een week geleden jammerlijk genoeg weer laten zien. Het CDU vreest, na het nepnieuws bij de Amerikaanse verkiezingen, dat in Duitsland hetzelfde zal gebeuren met Merkel. Zelfs instituties als het CBS worden niet meer geloofd en feiten over klimaatverandering en vaccinaties worden regelmatig overheerst door emoties. Bij Vers Bloed krijgen jonge talenten een podium om te experimenteren en iets nieuws te presenteren in een pitch van tien minuten. Bij deze editie zullen onder andere Vice-filosofe Andrea Speijer-Beek, GeenStijl-blogger Constanteyn Roelofs en African Students United-oprichter Kiza Magendane gaan pitchen over hoe we om zouden moeten gaan met feiten.


 

THEATER

24 januari tot en met 4 februari – Buut, De naderende dood! – Jan Hulst & Kasper Tarenskeen – Frascati
In Buut, De naderende dood! zien we een man anderhalf uur lang zwaar verliezen van de natuur. Zijn aftakelende lichaam is een klap in het gezicht van zijn steeds scherper wordende geest. Ja, Moeder Natuur keert zich tegen Tim Linde. Ze zingt, praat, scheldt en smeekt. ’s Nachts fluistert ze in zijn dromen dat ze hem gaat pakken, steken, doodknuffelen. De stroperige weg naar het einde heeft hem flink in zijn kladden. En ja, dat lot ondergaat uiteindelijk iedereen, maar Tim had er tot nu toe gewoon nog niet echt over nagedacht. Kaarten vanaf 11,50.

26 januari tot en met 28 januari – De Man door Europa – Het Zuidelijk Toneel – Frascati
Eind vijftiende eeuw ging er een schokgolf door Europa. Visionaire denkers en creatieve geesten als Erasmus en Maarten Luther legden met hun werk de basis voor een Verlichte Europese cultuur. Theatermaker Lucas de Man reisde in hun voetsporen langs acht Europese steden en sprak met historici, kunstenaars, denkers en sociaal creatieve personen over het Europa van toen en nu. De samenleving staat onder druk: er zijn aanslagen op Europees grondgebied, grote groepen vluchtelingen trekken over het continent en grenzen worden gesloten. In een bevlogen en innemende performance-lezing neemt Lucas je mee langs de belangrijkste strijdpunten en inzichten van een nieuwe generatie Europeanen. Kaarten vanaf 11,50.

https://www.youtube.com/watch?v=vr2wkHuhtsA

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.