Top-10 agenda: het beste van week 2/3

Beeld: Foto: Olivier Overberg

9 januari 2017, 10:17

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

Top-10 agenda: het beste van week 2/3

Beeld: Foto: Olivier Overberg

9 januari 2017, 10:17

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

In onze hoofdstad is het aanbod van evenementen zo enorm gegroeid, dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Daarom tipt Red Pers voor jullie elke twee weken de beste events op het gebied van film, theater, nachtleven, opinie en kunst. Save the dates!KUNST

melkwegTot en met 12 februari Can you see me van Josje Pieters — Melkweg
In deze expositie zijn foto’s te zien gemaakt door middel van penhole fotografie. Dit is een camera zonder lens en in dit geval gemaakt met blikjes. Pieters, visueel antropologe en beeldend kunstenaar, maakt foto’s met deze techniek en nodigde jonge vluchtelingen in Nederland uit om hun leven vast te leggen met de blikjes.

Foto via Hermitage Amsterdam

Tot en met 15 januari — Catherina de Grootste — Hermitage
In de Hermitage kun je nog een week lang allerlei snuisterijen uit het leven van Catherina de Grote bekijken. Tijdens de expositie zijn haar cameeën, schilderijen en japonnen te zien. Daarnaast leer je meer over de keizerin aan de hand van haar memoires en haar correspondentie met Voltaire en Diderot.THEATER

12 tot en met 14 januari — Jihad — Daria Bukvić — Compaginietheater
Wat beweegt een Syriëganger? Wat doet een jonge man besluiten zijn leven te riskeren en jihadist te worden? In Jihad zijn drie vrienden op weg naar Syrië, zonder van elkaar te weten waarom ze gaan. Eenmaal in Syrië blijkt situatie bovendien minder idyllisch dan verwacht. Ze beseffen dan pas dat wat hen is aangepraat via sociale media en haatpropaganda helemaal niet klopt. Schrijver Ismaël Saidi werd zelf als jongvolwassene geronseld om in Afganistan te vechten. Hij geeft Jihad echter een lichtvoetige toon, waardoor de taboes bespreekbaar worden en ruimte ontstaat om de vraagtekens over jihadisten te onderzoeken. Kaarten vanaf 15 euro.

chopchopbangbang_217 tot en met 28 januari — CHOPCHOPBANGBANG — De Meiden — Theater Bellevue
Het is niet makkelijk om een beginnend theatermaker te zijn. Wat als je niets liever wil dan De Meiden van Jean Genet opvoeren, maar de exclusieve speelrechten daarvan bij het grootste toneelgezelschap van Nederland liggen? Verzin je een meesterplan om het systeem te veranderen? Of is opgeven, braaf zijn en bitter sterven de enige optie? Het jonge theatercollectief De Meiden speelt in deze fysieke voorstelling slim met de scheidslijn tussen werkelijkheid en fictie. Terwijl zij ploeteren in de Palonizaal, wordt op een steenworp afstand het decor van De Meiden van Toneelgroep Amsterdam opgebouwd. Kaarten vanaf 11 euro. Let op: de voorstelling speelt op 12:30!NACHTLEVEN

13 januari — Paint — Paradiso Noord (Tolhuistuin)Butterfingaz
Heb jij het goede voornemen om meer tentoonstellingen bij te wonen én je houdt van een goed feestje? Dan is Paint de oplossing. Het bijzondere evenement in Paradiso Noord combineert muziek en kunst. Je kan hier op 13 januari het werk van 24-jarige illustrator Butterfingaz bewonderen onder het genot van hip-hop, UK bass en R&B muziek. Niet alleen de artiest is een jong talent, ook de aanwezige dj’s Lion Kojo, Luc en Camtrao zijn jeugdig en upcoming in het Amsterdamse nachtleven. Kortom: een club en expositie in één, voor de prijs van 10 euro. Ideaal toch?

15732538_1420026574675293_596398066502019208_o19 januari — Max Kennie, Avondje Danny — Disco Dolly
“50% Dirtcaps, 100% van de avond”. De naam van het feest verklapt het al enigszins: dj duo Dirtcaps kan niet in zijn geheel aanwezig zijn. Bij Max Kennie, Avondje Danny worden de muziekjes volledig door Danny verzorgd. Dirtcaps treedt als tweespan op in onder andere Australië, Amerika en Zuid-Korea, maar alleen Danny heeft 19 januari in zijn agenda vrij kunnen houden om in onze bescheiden en geliefde Disco Dolly een plaatje te komen draaien. Wat kan je qua genre verwachten? Hitjes van elk soort, dus jouw favoriet zal er gegarandeerd tussen zitten. En zoals ze bij de Dolly zeggen: gratis naar binnen voor zes euro.OPINIE

12 januari — Voetbal als Miljardenindustrie — Michael van Praag (UEFA) — Room for Discussion (UvA Roeterseiland)Foto via Facebook / Room for Discussion
Voetbal is al enige tijd niet meer ‘gewoon’ een spel van tweeëntwintig spelers en één bal. Het draait tegenwoordig allemaal om macht en geld. Matchfixing, corruptie en mega-contracten zijn in sommige kringen eerder regel dan uitzondering geworden. Recent legde het platform Football-leaks de extreme belastingontwijking, schimmige constructies en brievenbusfirma’s volledig bloot. De gast van deze eerste editie van Room for Discussion in 2017 is Michael van Praag, Vice-President van de UEFA en bondsvoorzitter van de KNVB. Hij zal met de interviewers en zaal in discussie gaan over de rol van de FIFA, UEFA en KNVB in het maffiose voetbalcircus.

Foto: Gage Skidmore

17 januari — Lecture: The United States of Trump — CREA (UvA Roeterseiland)
Wat mogen we verwachten van de komende vier jaar, waarin Donald Trump de scepter zwaait in de Verenigde Staten? Op 20 januari zal de president-elect geïnaugureerd worden en daarom is deze lezing drie dagen eerder in CREA. SIB-Amsterdam, de internationaal georiënteerde studentenvereniging van Amsterdam, heeft sprekers uitgenodigd met expertise in de Amerikaanse politiek. Wie dit zijn is helaas nog geheim, maar met de internationale netwerken van de vereniging en de locatie (die bekend staat om goede en interessante lezingen) zal dit vast niet tegenvallen. Veel opvallende beloften en uitspraken van Trump zullen de revue passeren en je kunt hier gratis bij zijn.FILM

Vanaf 12 januari — Allied — onder andere Pathé de Munt
De film waarmee de romantiek tussen Brad Pitt en Marion Cotillard waarschijnlijk begon – en zo ook de scheiding tussen een van de bekendste koppels aller tijden, Brangelina. Los van de sensatie die deze film al vóór de uitkomst ervan teweeg bracht, belooft het ook een spannend en vooral zeer vermakelijk oorlogsdrama te zijn. De sensatie zal dus ook zeker te vinden zijn in de film zelf.

14 januari — IFFR x De Balie: Moonlight — de Balie
Bij het International Film Festival Rotterdam (IFFR) staat dit jaar het thema Parallax Views centraal. Tijdens het festival bieden vier verdiepende programma’s een blik op de polarisatie binnen onze hedendaagse maatschappij. In de Balie wordt in samenwerking met het IFFR de film Moonlight vertoond: deze film valt tijdens het IFFR onder het thema Black Rebels. Het is een coming of age film die drie periodes uit het leven van een Afro-Amerikaanse man laat zien, vertolkt door drie verschillende acteurs.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.