De dolle mens in 2017

Beeld: Thijs Booden

8 januari 2017, 14:29

Auteur: Thijs Booden

De dolle mens in 2017

Beeld: Thijs Booden

8 januari 2017, 14:29

Auteur: Thijs Booden

God is dood, schreef Nietschze in 1882, en wie zou vandaag nog de leraar van de logica der verschrikking en de profeet van duisternis kunnen spelen? Als je naar het journaal kijkt weet je één ding zeker: de dolle mens is het gesprek van de dag.

Een greep uit het nieuws van de afgelopen dagen: een 59-jarige man dreigde een bom te gooien op de Tweede Kamer in Den Haag. Hulpverleners, die eervol hun werk deden, werden bedreigd en belaagd op een feestelijke avond. In een nachtclub in Istanbul op diezelfde avond werd dood en verderf gezaaid en even stonden we niet stil bij de jaarwisseling, maar bij het zoveelste dieptepunt van het jaar dat we verlieten.

Mocht ik andere columnisten en mensen die ik sprak geloven, dan was 2016 een jaar om snel te vergeten. Een jaar van aanslagen, sterren die overleden en presidentskandidaten die meer in hun macht hadden dan velen hadden durven voorspellen, dat was 2016. Wat mij betreft moeten we 2016 niet vergeten, maar vooral onthouden. Onthouden als het jaar waarin we, ondanks alle moeilijkheden, 2017 gewoon gehaald hebben.

En mijn voorspelling is dat 2017 geen haar beter wordt dan 2016: nieuwe aanslagen vinden plaats, andere sterren overlijden en verkiezingen vallen tegen. Dood en verderf is een tumor die de mensheid als sinds heugenis kwelt en niet snel uit ons lichaam gekregen zal worden.

Al dit klinkt als een donkere kijk op ons leven, maar dat is het niet. Dat we geen valse hoop mogen hebben over 2017, betekent niet dat we pessimistisch dit jaar moeten ingaan. Want waar al het negatieve zich opnieuw, wellicht in nieuwe vormen, zal gaan optreden, betekent dat ook voor al het positieve.

Goede voornemens zijn er om gebroken te worden, maar toch hoop ik dat we in 2017 wel één ding kunnen veranderen: ik zie graag een terugkeer van de nuance tijdens de debatten. Nuance betekent niet dat je in het midden blijft tijdens de discussie, maar rustig en goed geïnformeerd je argumenten naar voren brengt. 2016 was het jaar van de hysterie. Laat 2017 dan het jaar van het gesprek worden.

God mag dan misschien dood zijn, maar 2017 leeft. Nu nog vorm geven.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.