Top-10 agenda: het beste van week 52/1

26 december 2016, 11:48

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

Top-10 agenda: het beste van week 52/1

26 december 2016, 11:48

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

In onze hoofdstad is het aanbod van evenementen zo enorm gegroeid, dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Daarom tipt Red Pers voor jullie elke twee weken de beste events op het gebied van film, theater, nachtleven, opinie en kunst. Save the dates!


 

KUNST

unnamed-600x400cTot en met eind januari – Een hommage aan Peter van Straaten – Persmuesum
In verband met het overlijden van de legendarische tekenaar is in het Persmuseum een wand met zijn prenten ingericht. De tentoonstelling biedt een overzicht van het oeuvre van Van Straaten. Hij had een goede band met het museum, waar hij veel van zijn werken in bewaring gaf. Ook werkte Van Straaten mee aan de huidige expositie ‘10×10=100’ over het 100-jarig bestaan van het museum, waar hij politieke prenten voor uitkoos.

1900verwTot en met 5 februari – Amsterdam 1900 – Stadsarchief
Rond 1900 veranderde de stad hevig. Kenmerkende gebouwen als het Centraal Station en de Beurs van Berlage werden gebouwd; de industrie in de stad floreerde terwijl er ook veel armoede was en stukken van de stad verpauperden. Voor het eerst was het mogelijk om dit alles vast te leggen door de technologische vernieuwingen en dat deden de fotografen Jacob Olie, George Hendrik Breitner en Bernard Eilers.


OPINIE

norbert_peeters_lezing_planten_1920x1080-jpg__1920x0_q85_subsampling-23 januari — Norbert Peeters: Botanische revolutie — Planetarium Artis
“Planten lijken een saai en geworteld bestaan te leiden. Een bevroren decor waartegen dieren- en mensenlevens zich afspelen. Lees verder en ontdek: niets is minder waar.” In zijn boek ‘Botanische Revolutie’ beschrijft filosoof Norbert Peeters het onderzoek van Darwin naar planten en hun wonderlijke vermogens. Wist je dat Darwin als eerste opperde dat een plantenwortel slim kan zijn? Tijdens de lezing zal Peeters ingaan op de vraag of je bij planten kan spreken van intelligentie. Naderhand is er ruimte voor vragen. Kaarten (inclusief twee consumpties) zijn 15 euro per persoon, ARTIS-leden betalen de helft.

operatieinterviewmarjanvanloonshellnederland-0-0-820-5408 januari — Operatie Interview: Marjan van Loon (Shell) — De Balie
Sinds een jaar is ze misschien wel de machtigste vrouw van Nederland: Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland. Precies wanneer het bedrijf negatiever dan ooit in de media komt, met de ophef over de gaswinning in Groningen en de VN-klimaatconferentie in Parijs, treedt de 49-jarige Helmondse aan als de nieuwe Shell-topvrouw. Net afgestudeerd als chemisch engineer aan de TU in Eindhoven, is ze vastberaden het imago van de vervuilende energieslurper volledig op te krikken met een stevige verduurzaming. Bij Operatie Interview zal ze door drie kritische interviewers verrast worden met vlijmscherpe vragen. Voor een tientje ben je erbij, als student of CJP/Stadspas-houder krijg je 1,50 euro korting.


THEATER

4 en 5 januari – Race – Het Nationale Toneel – Stadsschouwburg Amsterdam
De Zwarte Pietendiscussie en de aangeklaagde Sylvana Simonstreiteraars tonen ons dat racisme nog altijd een relevant en noodzakelijk onderwerp is. De kersverse artistiek leider van Het Nationale Toneel, Eric de Vroedt, zag dat ook. Hij besloot zijn loopbaan bij NT te beginnen met Race van David Mamet. Race gaat over een advocatenkantoor dat een rijke, witte zakenman verdedigt die ervan wordt beschuldigd een zwarte vrouw te hebben aangerand. Terwijl de media hem al hebben berecht als seksist en vooral racist, beweert hij onschuldig te zijn. Als de zwarte stagiaire Susan zich met de zaak bemoeit, barst op het advocatenkantoor een strijd los. Kaarten vanaf 10 euro.

5 tot en met 14 januari – Sontag – Naomi Velissariou – Frascati
Naomi Velissariou raakte gefascineerd door de Amerikaanse filosofe, schrijfster en politiek activiste Susan Sontag (1933-2004). Zij wordt gezien als een profeet van onze hedendaagse manier van leven. Haar werk is visionair, paradoxaal en relevant en ze bezat een deugd die wij in de loop der tijd zijn kwijtgeraakt: die van het Frontale Falen, waarover Velissariou een sterk essay schreef voor De Correspondent. Voor het theater maakte ze Sontag. Geen biografie, maar een larger-than-life droomwereld, bevolkt door de demonen en iconen uit het werk van een van de meest spraakmakende denkers uit de 20ste eeuw.


FILM

15350729_10157870790310084_7985627714852828290_n8 januari – Cineville’s Beste Films van 2016 – Kriterion
Tot en met tweede kerstdag kunnen Cinevillepashouders en andere liefhebbers op de beste films van 2016 stemmen. Die films kun je vervolgens bekijken op zondag 8 januari in Kriterion; een perfect voorproefje op het Oscar-seizoen. En met tien goede films is een relaxte zondag in ieder geval gegarandeerd.

fai_bei_sogni_26006440_st_4_s-highVanaf 29 december – Marco Bellocchio-programma – EYE
De nieuwste film van regisseur Marco Bellocchio, Fai Bei Sogni, gaat eind december in première. De film is gebaseerd op de autobiografie van een Italiaanse adjunct-hoofdredacteur en gaat over een succesvolle journalist die nog steeds vragen heeft over de raadselachtige dood van zijn moeder. Als dit heerlijke Italiaanse drama niet genoeg is, kun je ook eerdere films van Bellocchio bekijken bij EYE.


NACHTLEVEN

15002233_1276096622422595_1890524281057176585_o26 december – Christmas Ball – Club AIR
Waarschijnlijk ben je na alle familieverplichtingen van kerst wel toe aan een flinke borrel. Na een de uitverkochte editie van vorig jaar is Christmas Ball op tweede Kerstdag terug in Club AIR. Je kan je heupen komen schudden op de electic, urban, (deep)house en afrohouse plaatjes die gedraaid worden door dj’s Irwan, GLOWINTHEDARK en Welso in de main area van de club. AIR 2 wordt gehost door Onverstandig en die nemen dj’s Deion Dwight, Invictim en Nigel Dymez mee om het dak er af te blazen. Het thema is “a touch of gold”, dus gouden accessoires of stropdassen zijn een must! Tickets zijn voor 15 euro verkrijgbaar in de voorverkoop en aan de deur betaal je 17,50 euro.

14468492_1848621688690169_7627562836399619530_o1 januari – Het Sjonnie & Anita Verkleedfestijn – DEPOT Amsterdam
“Iedereen die een voorliefde heeft voor hoepeloorbellen, gouden kettingen, matjes en vale trainingspakken: melden!” De organisatie van het Sjonnie & Anita Verkleedfestijn steken het thema niet onder stoelen en banken en de dresscode wordt streng gecontroleerd. Al 8 jaar lang wordt dit foute feest op 1 januari gevierd en het was elk jaar uitverkocht. Verknipt, Bla Bla Music en DEPOT werken samen om van 17:00 tot 05:00 jouw brakke nieuwjaarsdag- en avond op te vullen met confetti en dansjes. Onder andere Fatima Hajji, Daniel Sanchez, Buurman & Buurman en Prunk gaan de avond vullen met toffe techno en techhouse. Alleen de “trage Anita tickets” zijn nog te koop voor 24,95 euro, dus wees er snel bij!

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.