Kerst bij Ajax

Beeld: Ajax-columnist Marten Visser

25 december 2016, 12:57

Auteur: Marten Visser

Kerst bij Ajax

Beeld: Ajax-columnist Marten Visser

25 december 2016, 12:57

Auteur: Marten Visser

2016 is in vrijwel alle opzichten een tamelijk beroerd jaar geweest. Helaas gold dat ook voor Ajax. Clubhelden als Ton Pronk, Johan Cruijff en Uri Coronel zijn overleden, het binnenhalen van de landstitel faalde op grandioze wijze in Doetinchem en ook van het voetbal zullen weinig Ajacieden echt vrolijk zijn geworden.

‘Zo kan je het jaar niet eindigen,’ moeten ze bij Ajax gedacht hebben. Dus kwam er een driedelige kerstfilm online te staan. Niet alleen om de fans af te leiden en te vermaken, maar vooral als klein tegengewicht voor alle verdriet en ellende die dit jaar de Ajacieden heeft gebracht.

De opzet is eenvoudig: een kerstboom en videootje van een open haard op een tv-scherm als achtergrond en een tafel met speelbord op de voorgrond. Het spel? De oer-Hollandse klassieker Ganzenbord. Maar met een kleine twist: De categorieën zijn bedoeld om de spelers wegwijs te maken met Ajax en de Nederlandse cultuur.

De hoofdrolspelers zijn dan ook de nieuwe Spaanstalige Ajacieden: Kameroener Andre Onana (opgeleid bij FC Barcelona) en de Colombianen Davinson Sánchez en Mateo Cassierra. Mét Ajax-kersttrui en -muts. Voeg daaraan toe dat de Ajacieden zelfs bij een onschuldig potje Ganzenbord bloedfanatiek zijn en geen kans laten liggen om elkaar belachelijk te maken en u snapt: dit is een geslaagd recept voor topvermaak.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Mn4Qg-87sDM?list=PLXxH-OYTORtFlze-ZiDA90528Dhky6m5V&w=560&h=315]

Niet dat dat bij voorbaat niet gelukt was. Onana krijgt het namelijk voor elkaar in zijn eerste beurt niet alleen Peter Bosz (zijn huidige trainer bij Ajax 1) niet te herkennen, maar hem direct ook een gebrek aan schoonheid te verwijten. Volgens keeper Onana komt dat echter omdat Bosz op de foto nog een volle bos haar heeft. Goede redding.

Next up: Sánchez, de Colombiaanse rots achterin bij Ajax. Hij moet het woord ’achterlijn’ correct uitspreken. Een woord dat voor een verdediger nog best wel eens van pas kan komen. Maar ook zijn begin is niet geweldig: zelfs de ondertiteling snapt niet wat hij bedoelt en houdt het maar op drie puntjes. Oei.

En Cassierra dan? Zijn eerste opdracht is simpel. Binnen 30 seconden moet hij een rondje eierlopen voltooien. En geloof het of niet, dat lukt hem ook nog! Hij doet dat wel, tot grote hilariteit van de anderen, met “het loopje van een opa”, aldus Onana. Desalniettemin krijgt hij wel als eerste een groen opgelichte kerstboom en de “Merry Christmas”-jingle als teken dat hij goed zit. Cassiera lacht in de eerste ronde het laatst.

En zo gaat het  de hele tijd door. Onana blijkt een fervent liefhebber van worst en een iets mindere fan van boerenkool, terwijl Sanchez kijkt als een achtergelaten puppy wanneer hij ontdekt wat haring is. En Cassierra neemt de rol van hoofd-afzeiker op zich.

Zo is het Ajax gelukt een parel van een kerstfilmpje te maken dat overloopt van vrolijkheid en hoop biedt dat 2017 best een leuk jaar zou kunnen worden. Aan de Spaanstalige Ajacieden zal het in ieder geval niet liggen.

Feliz Navidad!

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.