Maradonny

Beeld: Ajax-columnist Marten Visser

4 december 2016, 11:52

Auteur: Marten Visser

25 minuten. Meer had hij niet nodig. In de tijd die ik nodig heb om ’s ochtends wakker te worden kantelt Donny ‘Maradonny’ van de Beek een hele wedstrijd. Nu valt opstaan mij altijd ook wel erg zwaar, maar toch: niet gek voor een negentienjarige.

Ik had eerlijk gezegd niet gedacht dat deze wissel zo beslissend zou blijken. In het Friese uitvak was ik meer verrast over het feit dat Van de Beek het eerste alternatief was op het middenveld in plaats van Riechedly Bazoer. Een uur later in de bus naar huis was dat gevoel onveranderd.

Maar mijn scherpe blik is blijkbaar met de jaren een stukje waziger geworden. Bijna de helft van de bezoekers van Ajaxlife verkozen hem namelijk direct na de wedstrijd als Man of the Match. Een flinke prestatie voor iemand die ruim twee derde van de match op de bank zat.

Die uitslag was desalniettemin volledig terecht. Vijf minuten na zijn entree had Ajax de brilstand van het bord geveegd. En op wiens naam denkt u dat de assist kwam? Juist, Maradonny. Een slim balletje om Klaassen alleen voor de keeper te zetten en Ajax was alweer op weg naar de volgende zege. Maar dat was niet alles.

We kregen ook nog een masterclass middenveldspel voorgeschoteld. Hij rende, hij passte en hij onderschepte. Maradonny mag dan een jong talent heten, zijn spel leek op dat van een veteraan. Van een Fries slotoffensief was zodoende geen enkele sprake meer.

Zijn sterke spel komt ook op een uitgelezen moment. Terwijl links en rechts de ontevreden kikkers (Bazoer, Nemanja Gudelj) uit de Ajax-kruiwagen springen, ziet Van de Beek in dat de kruiwagen aan de overkant niet altijd beter is. Het leverde hem een hogere plaats in de pikorde op. Een plaats die hij veilig stelde met zijn sterke spel in Heerenveen. Zelfs al zouden de gesprongen kikkers tot inkeer komen, het is nu voor hen te laat. Van de Beek lijkt de gedoodverfde kandidaat om de geschorste Klaassen te vervangen tegen Groningen.

Er schuilt daarnaast een mooie symboliek in die wissel. Van de Beek lijkt in alles op de aanvoerder. Qua spel, qua positie en qua uiterlijk: de verschillen zijn verwaarloosbaar. Op één klein dingetje na. Maradonny is in alles nog net iets beter. Hij passt zuiverder, heeft een betere balcontrole en heeft nog meer overzicht. De beoordeling van de uiterlijke schoonheid laat ik voor het gemak aan anderen over.

Hetzelfde gebeurde enkele jaren geleden, toen Klaassen Siem de Jong van zijn plek verdreef. Ook zij verschilden nauwelijks, behalve dat Klaassen een klasse beter was. Alsof ze van een lopende band komen rollen en iedere versie weer net iets beter is dan de vorige versie.

Peter Bosz had gelijk toen hij stelde dat spelers als Van de Beek voor Ajax uiteindelijk cruciaal kunnen blijken te zijn voor de titelrace. Het is alleen nog de vraag in welke rol: als invaller of als basisspeler. Maradonny lijkt klaar voor beide.

lees ook:

Nieuwsbrief

Om de week houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief. Schrijf je nu in!