Top-10 agenda: het beste van week 48/49

28 november 2016, 13:04

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

Top-10 agenda: het beste van week 48/49

28 november 2016, 13:04

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

In onze hoofdstad is het aanbod van evenementen zo enorm gegroeid, dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Daarom tipt Red Pers voor jullie elke twee weken de beste events op het gebied van film, theater, nachtleven, opinie en kunst. Save the dates!


FILM

mv5bnjk1njy4nje5n15bml5banbnxkftztgwmtu0ndg0ote-_v1_ux182_cr00182268_al_Vanaf nu — Café Society — onder andere de Filmhallen
Een nieuwe film van de beroemde (of beruchte) Woody Allen is altijd wel speciaal. Dit keer gaat het verhaal over Bobby (Jesse Eisenberg), een New Yorker die gaat werken in Los Angeles en daar secretaresse Vonnie (Kristen Stewart) leert kennen. Met een star-studded cast en een zonder twijfel verbazend einde – inclusief maffiosi – zal je deze film zeker willen zien.

iqmf-361x2447 tot en met 11 december — International Queer & Migrant Festival — onder andere de Balie
Zoals de Balie beschrijft: ‘Het filmfestival richt zich op het zichtbaar maken van seksuele diversiteit in migrantengemeenschappen’. Hiervoor is er de mogelijkheid films te kijken, deel te nemen aan gratis debatten of in gesprek te gaan met vluchtelingen zelf. Het festival opent met The Pearl of Africa, een documentaire over de transgender Cleopatra Kambugu, en er zijn nog veel meer aangrijpende films te zien.


 

THEATER

Het moet wel leuk blijven, Golden Palace29 november tot en met 8 december — Het moet wel leuk blijven — Golden Palace — Theater Bellevue
In buurthuis De Toekomst komt een clubje buurtbewoners bijeen. Zij vinden dat de samenleving wel wat positiviteit kan gebruiken. Alles is zo ingewikkeld geworden en iedereen is eenzaam en depressief. Onder het motto ‘het moet wel leuk blijven’ doen de buurtbewoners een poging om de boel een beetje op te vrolijken. De nieuwe absurd-humoristische voorstelling van Golden Palace schuwt wederom de fysieke actie niet en zoekt met dit relatief zware thema toch de lach op. Kaarten vanaf 11 euro.

29 november tot en met 1 december — Bedtime stories — Thomas Dudkiewicz / URLAND — Frascati
Wie zegt dat het hoorspel een outdated vorm van vertellen is? Thomas Dudkiewicz neemt je in Bedtime Stories mee naar de wereld van Lilly, Max en George, een familie van verhalenvertellers. Dudkiewicz neemt alle rollen op zich en voorziet het tegelijkertijd van allerhande achtergrondgeluid, zoals een waar hoorspel betaamt. Bedtime stories is zijn nieuwste werk in een reeks onderzoeken en experimenten naar de kracht van het verhalende, ditmaal ondersteund door theatermaker Joachim Robbrecht (Dood Paard, Toneelgroep Oostpool, Wunderbaum). Kaarten vanaf 11,50 euro.


NACHTLEVEN

15194391_10154715351862179_4043696204056131337_o3 december — Terug Naar Toen 11 jaar — Paradiso
Na een uitverkocht 10 jarig bestaan in het Sieraad, besloot Terug Naar Toen (TNT) ook met haar 11e verjaardag groots uit te pakken. De Sugarfactory is al jaren de thuishaven voor het 80s en 90s feest, maar op 3 december verhuist TNT naar de Amsterdamse muziektempel Paradiso. Henny Huisman is deze avond speciaal te gast om met zijn allen van harte gefeliciteerd te zingen voor TNT. Paradiso zal gevuld zijn met taart, slingers, karaoke, Mario Kart en twister. Kortom: voor één avond kan je kind zijn met een biertje in de hand. De early birds zijn al uitverkocht, maar je kan voor 13,50 euro nog tickets kopen.

14570542_1256994764323569_3810873372579403847_o11 december — Thuishaven Wintercircus — Contactweg
Het Wintercircus is terug! Eind november was de aftrap en sindsdien kan er weer elke zondag gedanst worden in de verwarmde circustenten in West. Het wordt niet voor niks het Wintercircus genoemd. Thuishaven staat bekent om haar toffe aankleding: kleurrijke attributen, acrobaten op stelten en verlichtte octopussen. Op 11 december zal ROD maar liefst 10 uur lang achter de draaitafel staan. Dit is het duistere alter ego van Nederlands techno dj Benny Rodrigues. Tickets zijn verkrijgbaar voor 15 euro.


 

KUNST

416436-315092-de-school-350x350-88b65237998fcb9a-002c438746a5f39130 november — Het klaslokaal: college videokunst met Bart Rutten — De School
Geïnteresseerd in hedendaagse kunst? Dan mag je dit niet missen! We kennen De School in Amsterdam West allemaal als een goede plek om een nachtje door te feesten. Maar ze doen meer. Om de zoveel tijd organiseren ze lezingenreeksen over kunst, architectuur en maatschappij. Bart Rutten, hoofd van collecties van het Stedelijk Museum en een fantastisch verhalenverteller, zal deze avond praten over de geschiedenis van videokunst. Daarna zal hij met het publiek in gesprek gaan over wat de grenzen zijn van videokunst, dus een statisch college is het zeker niet! Voor een tientje ben je er al bij!

still_from_night_soil_economy_of_love_2015_c_melanie_bonajo_rezwt_w1600_h900_h900_q85Tot en met 7 December — Tentoonstelling Night Soil van Melanie Bonajo – FOAM
Nog meer videokunst! Hoewel iedereen naar het Foam gaat voor de Ai Wei Wei tentoonstelling, is er op de benedenverdieping iets veel mooiers te zien. In verschillende ruimtes, die tot environments zijn omgetoverd, wordt een drieluik van Melanie Bonajo getoond. Bonajo maakt werk dat de grens tussen documentaire en hallucinerende trip bewandeld, en is zo zeer hypnotiserend. De video’s gaan over het ontsnappen aan de druk van de maatschappij doormiddel van respectievelijk drugs, seks en alternatieve voedselvoorzieningen. Neem de tijd, ga er lekker voor zitten en waan je los van zorgen. Een kaartje kost 10 euro, 7,50 euro voor studenten en noppes met je museumkaart.


 

OPINIE

zielonka-11 december — The Future of the European Union — Room for Discussion (Roeterseiland)
Toen in 1951 het fundament van de EU werd gelegd met de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal, had niemand verwacht dat het zou uitgroeien tot het complexe apparaat dat het nu is. De afgelopen zestig jaar heeft de EU meerdere crisissen moeten doorstaan, met de financiële crisis van 2008 vers in het geheugen. Jan Zielonka, professor European Politics and Society in Oxford, schreef hierover in 2014 het beruchte essay ‘Is the EU doomed?’ met de boodschap: Europa werkt, de EU niet. Donderdag om het middaguur kun je een uur lang naar zijn ideeën over de Europese toekomst luisteren en ook vragen stellen.

9618 december — Amsterdam 2025: Oost is booming — Pakhuis de Zwijger
In de programmareeks ‘Amsterdam 2025’ blikt Pakhuis de Zwijger, ter ere van haar tienjarig bestaan, vooruit naar hoe onze hoofdstad er over tien jaar uitziet. Bij de editie ‘Oost is booming’ wordt ingezoomd op stadsdeel Oost, dat volgens velen beter, leuker én drukker wordt. Tijdens deze avond kun je zelf thema’s als drukte in de stad en de diversiteit van het stadsdeel bespreken met actieve bewoners, ambtenaren en politici. Onder hen zijn niemand minder dan onder andere Jeroen Slot (directeur Onderzoek, Informatie en Statistiek Amsterdam) en de drie leden van het Dagelijks bestuur Oost: Ivar Manuel (D66, voorzitter), Thijs Reuten (PvdA) en Nevin Özütok (GroenLinks, kandidaat Tweede Kamer).

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.