Wie maakt mij stemwijs? (2)

Beeld: Thijs Booden

19 november 2016, 12:32

Auteur: Thijs Booden

Wie maakt mij stemwijs? (2)

Beeld: Thijs Booden

19 november 2016, 12:32

Auteur: Thijs Booden

Twee weken geleden had ik het voornamelijk over de linkerkant van het politieke spectrum, vandaag zou ik het logischerwijs moeten hebben over de rechterkant. Maar wat valt er nou over rechts te zeggen? Rechtse stemmers zijn, op VVD’ers na, toch een massa van woede, die wij maar niet kunnen begrijpen?

Bij DWDD hebben we het kunnen aanschouwen. Een dag na Trumps winst zaten daar, in die prachtige Westergasfabriek, primetime Nederland 1, zeven blanke, welvarende mensen de verkiezingen na te bespreken: hoe kon het nou toch kon dat we die mensen (want zo werden ze constant genoemd) over het hoofd hebben gezien? Die mensen, die grote onbegrepen groep, hoe is het toch mogelijk dat alle peilingen er naast zaten? En krijgen we in Nederland ook dat die mensen op Wilders gaan stemmen?

Die mensen, die hebben allemaal gezien dat op donderdag jongstleden twee politici in de Tweede Kamer elkaar stonden toe te schreeuwen over loyaliteit alsof ze ruzie hadden over de prijs van een halfgaar broodje kroket. Ze hebben allemaal gezien dat onze grote politieke knuffelbeer Frans Timmermans over de rug van rouwende familieleden sprookjes zat te vertellen over de MH17-ramp. Ze hebben allemaal gezien dat Ivo Opstelten en Fred Teeven dealtjes sloten met criminelen waarna plotseling op mysterieuze wijze de bonnetjes verdwenen.

Het gaat om het complete onbegrip en gebrek aan vertrouwen in de politiek zoals we die kennen.

Die mensen, die straks met z’n allen op Wilders gaan stemmen, zijn niet te stereotyperen. Het gaat alleen niet om opleidingsniveau en sociaaleconomische status. Het gaat om het complete onbegrip en gebrek aan vertrouwen in de politiek zoals we die kennen. Donald Trump heeft geen politieke ervaring, is geen sterk debater en heeft nooit een enigszins uitgestippeld plan laten zien voor de komende vier jaar in Amerika. En tóch is hij de winnaar van de democratie.

D66-leider Alexander Pechtold plaatste een dag na de winst van Trump een advertentie in het Parool waarin hij mensen opriep het populisme te stoppen. Het meest onbenullige wat hij op dat moment kon doen, aangezien letterlijk iedere politicus aan ongegeneerd populisme doet. We zien het al jaren, we hebben met z’n allen er jaren om gelachen, om al die gekke toestanden in de Tweede Kamer. Zo ook Emile Roemer, die met een plan kwam om de wereld er een beetje mooier uit te laten zien maar geen seconde had nagedacht over wat het nou zou moeten kosten. Prachtige televisie was het.

Beste politici en televisiemakers van Nederland, die groep mensen bestaat niet meer. Donald Trump is president geworden omdat hij op democratische wijze de meeste staten heeft veroverd. Hier staat de PVV bovenaan de peilingen. Wij staan nu in de minderheid, die mensen zijn wij geworden. Ga met z’n allen weer terug naar waar politiek ooit bedoeld voor was: het volk vertegenwoordigen. Behoed ons de komende jaren van verkiezingsuitslagen zoals die in Amerika, behoed ons van het ongeremde populisme en behoed ons bovenal van het ontbreken van vertrouwen. Maak mij weer stemwijs.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.