Top-10 agenda: het beste van week 46/47

14 november 2016, 12:25

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

Top-10 agenda: het beste van week 46/47

14 november 2016, 12:25

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

In onze hoofdstad is het aanbod van evenementen zo enorm gegroeid, dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Daarom tipt Red Pers voor jullie elke twee weken de beste events op het gebied van film, theater, nachtleven, opinie en kunst. Save the dates!


 

FILM

Foto: Heyday Films / Warner Bros
Foto: Heyday Films / Warner Bros

16 november – Fantastic Beasts and Where to Find Them – De Filmhallen (onder andere)
Of je nou alle boeken hebt gelezen of alleen een paar films hebt gezien, Harry Potter kent iedereen. Daarom is het extra leuk dat er deze week een nieuwe film in het Harry Potter – universum uitkomt. En de makers hebben niks achtergehouden: J.K. Rowling schreef het script, Eddie Redmayne speelt de hoofdrol en er komen misschien nóg vier delen uit van dit verhaal.

Foto: IDFA
Foto: IDFA

16 tot en met 27 november – IDFA – Tuschinski, de Melkweg en de Brakke Grond (onder andere)
De IDFA is ondertussen een bekend fenomeen in Amsterdam. Tijdens het filmfestival worden er uitstekende documentaires vertoond, die soms worden begeleid door Q&A’s met makers en andere kenners van het onderwerp. In het laatste weekend van het festival (25, 26 en 27 november) worden de vijf documentaires met de meeste prijzen vertoond in het DeLaMar Theater.


 

THEATER

Foto: Jochem Jurgens, Vandaag een Witte Man
Foto Vandaag een Witte Man: Jochem Jurgens 

16 tot en met 26 november – NIEUW WERK. – Frascati
Als jonge theater- of dansmaker is het lastig om een podium te krijgen. Frascati zet zich twee keer per jaar in om deze nieuwe generatie aan de man te brengen en programmeert bijna twee weken lang double bills van beginnende podiumkunstenaars. Deze maand zijn onder meer Vandaag een witte man van Yamill Jones (een hilarische en openhartige solo over discriminatie in Nederland) en Multiverse van Louis Vanhaverbeke (een performance over een god-annex-dj, die een wereld schept met gieters en koelboxen). Kaartjes zijn vanaf €9,50 te verkrijgen.

Foto: Sanne Peper.
Foto: Sanne Peper

23 tot en met 26 november – De Troje Trilogie – Toneelschuur Producties – Theater Bellevue
Bij de Trojaanse Oorlog denken we altijd aan de mannen: aanstichter Paris, wraaknemer Menelaos en de helden Achilles, Odysseus en Ajax. Of we denken aan de vrouw om wie gestreden werd: de beeldschone Helena. Bij De Troje Trilogie ligt de focus op geheel iemand anders: Andromache, de vrouw van de Trojaanse prins Hektor. Zij verliest haar echtgenoot door het uit de hand gelopen haantjesgedrag en krijgt niet eens de kans hem te begraven. Regisseur Paul Knieriem brengt drie sleutelmomenten van de oorlog ten tonele en laat zien hoe dit Andromache getekend heeft. Let wel, net als de oorspronkelijke Trojaanse Oorlog is dit een lange zit: De Troje Trilogie duurt drie uur. Kaarten zijn vanaf €11,00 te verkrijgen. Kijk hier de trailer.


 

NACHTLEVEN

Foto: Loesoe Events, 2016
Foto: Loesoe Events, 2016

17 november – Loesoe in de Disco – De Club Up
“Disco is leuk. Wij zijn leuk. Jullie zijn leuk. Dit wordt leuk.” Aldus de organisatie van Loesoe. Het feest vindt sinds mei maandelijks plaats in de Club Up. Gewoonlijk staat Loesoe in het teken van hitjes, maar bij deze zesde editie kan je de heupen los gooien op groovy deuntjes. Verwacht veel slingers, ballonnen en disco attributen. Op deze avond draait namelijk alles om disco: ook de dresscode en de dj’s. Onder andere Primo Disco en DiscometFlip verzorgen de funky feestnummers op 17 november. Vóór 00:30 is er gratis entree, daarna ben je voor zes euro binnen.

FOTO: Claire
FOTO: Claire

26 november – Claire & Tomorrow Is Now, Kid! 7 YRS – Claire
In oktober heeft het Rembrandtplein er een nieuwe hotspot bij gekregen: club Claire. Claire vult de lege Studio 80 met feesten georganiseerd door Juri Miralles en Marlon Arfman. Deze mannen hebben tevens de leiding over evenementen in de clubs zoals Bloemenbar en Disco Dolly. Op 26 november is het aan Claire de eer om de zevende verjaardag van Tomorrow Is Now, Kid! (TINK!) te hosten. Behalve een gevestigd feest in Amsterdam, is TINK! ook een underground house platenlabel sinds 1990. Op deze viering zullen niemand minder dan internationale techno en house dj’s Scott Grooves en Mall Grab hun talent laten horen. Ook Nederlandse Alex Salvador, die het TINK! label van zijn vader overnam, kan bewonderd worden achter de draaitafel met discoknallers.


 

OPINIE

Foto: Room for Discussion
Foto: Room for Discussion

16 november — Turkey: A State of Upheaval — Room for Discussion (UvA Roeterseiland)
Vooral sinds de mislukte staatsgreep in juli wordt de ‘democratie’ in Turkije steeds meer bekritiseerd, onder andere door de EU en de NATO. Recep Tayyip Erdogan heeft als president van het land de democratische normen en waarden ingeruild voor een conservatief, autoritair regiem. De situatie en de lastige huidige relatie tussen de EU (en dus Nederland) en Turkije worden besproken bij Room for Discussion, het discussieplatform in de economiefaculteit van de Universiteit van Amsterdam op Roeterseiland. Van 12 tot 13 uur luister je naar en spreek je met Bayram Balci (onderzoeker bij SciencePo) en Sinan Cankaya (antropoloog aan de Vrije Universiteit en journalist bij De Correspondent). Gratis toegang!

Foto: National Geographic
Foto: National Geographic

17 november — Movie screening: Before the flood — Pakhuis de Zwijger
Je zult vast al hebben meegekregen dat filmster Leonardo DiCaprio een klimaatfilm heeft gemaakt, maar wellicht heb je hem nog niet gezien. In anderhalf uur geeft de Amerikaan uit Hollywood een weliswaar met muziek en emotie gedramatiseerde, maar wetenschappelijk accurate samenvatting van de huidige staat van de wereld op het gebied van milieu en klimaat. Spoiler: die is niet best. De film is gratis te zien op YouTube, maar het is natuurlijk leuker om zo’n film in een zaal op groot scherm te zien. Ook dit kan gratis, bij Pakhuis de Zwijger vanaf 20 uur. Bovendien geeft het café de mogelijkheid om na afloop de film na te bespreken.


 

KUNST

Foto: Amsterdam Museum
Foto: Amsterdam Museum

Tot en met 20 november — Tentoonstelling Zwart Amsterdam — Amsterdam Museum
Voor liefhebbers van tentoonstellingen die niet alleen esthetisch of historisch, maar ook maatschappelijk geëngageerd zijn, is dit een pareltje. In het kader van Black Achievement Month organiseert het Amsterdam Museum een tentoonstelling die ten dele is ingevuld door Amsterdammers zelf. Er werd aan hen gevraagd welke zwarte (on)bekende personen hen inspireren. Het gevolg is een verrassende samenstelling van namen: Van de gedoodverfde kandidaat Nelson Mandela tot de omstreden Quincy Gario. Zelfs Humberto Tan komt voorbij, wat een feest! Een kaartje kost 12.50, of niks als je een Museumkaart hebt.

Foto: Amsterdam Art
Foto: Amsterdam Art

24 tot en met 27 november — Amsterdam Art Weekend — verschillende locaties
Dit is misschien wel het belangrijkste evenement voor hedendaagse kunst in Nederland. Vier dagen lang worden er performances, discussies, screenings en tentoonstellingen gehouden op verscheidene plaatsen in Amsterdam. Omdat hedendaagse kunst nog bijna niet in musea te zien is, is dit dé kans om je op de hoogte te stellen van de laatste ontwikkelingen en de nieuwste kunstenaars. Het kijken naar kunst wordt extra bijzonder gemaakt doordat je gemakkelijk met de kunstenaar of galeriehouders in gesprek kan gaan. Voor ieder evenement moet je een apart kaartje kopen. Prijzen liggen rond de 10 euro, veelal is er studentenkorting.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.