De luxe van welvaartsziektes

Beeld: Frederique Teillers

13 november 2016, 11:13

Auteur: Frederique Teillers

De luxe van welvaartsziektes

Beeld: Frederique Teillers

13 november 2016, 11:13

Auteur: Frederique Teillers

Een klein zakje chips, de wijnfles is al open dus waarom niet, maar één sigaretje per dag, “Nee, ik heb geen burn-out,” “Ik ga morgen wel naar de sportschool” en zo kan ik nog wel even doorgaan. We verzinnen van alles om die ene realiteit te vermijden.

De mens leeft voornamelijk ongezond, wat leidt tot meer ziektes en een korter leven. Dit is geen misdaad, veel mensen zijn niet gezond bezig. Maar we moeten stoppen met het ontkennen ervan, want het is toch de waarheid.

Het is heel paradoxaal in de moderne en verwesterde wereld. Vroeger stierven mensen door slechte hygiëne en virale ziektes maar aten goed: veel fruit, zelfgebakken brood en vers geoogste groenten. Nu hebben we de meeste ziektes onder controle en douchen we elke dag. Maar we drinken mierzoete frisdrank, eten voedsel met E-nummers en neigen naar fastfoodbezorging in plaats van een thuis gekookte maaltijd.

Dit weten we ook wel. Maar we verzinnen smoesjes om het slechte te balanceren met het goede. “Ik heb vanochtend een appel gegeten dus nu kan ik wel een Snickers nemen.” Misschien door schuldgevoel of het uitstralen van bewuste eetkeuzes naar anderen. Voor sommigen maakt dit niet uit, die roken nog steeds een pakje per dag of drinken drie flessen wijn per week.

Dat is best opmerkelijk aangezien er steeds meer onderzoeken uitkomen die gaan over de slechte gevolgen van overmatig gebruik van alcohol, tabak en te veel suiker. Ook al zijn die niet zo uitvoerig als we zouden willen. In september werd bekend dat een Amerikaanse suikergigant die in de jaren zestig drie wetenschappers, die onderzoek deden naar de risico’s van suiker, heeft omgekocht om de resultaten niet te publiceren. Dit heeft voedselonderzoek nog jaren lang beïnvloed en lijkt op wat Coca-Cola nu openlijk probeert te doen. Het merk spendeert veel geld aan een gezondheidsinitiatief dat onderzoek doet naar oorzaken van obesitas. Hiermee willen ze de focus verleggen van oorzaken als dranken met veel suiker naar het gebrek aan beweging.

De mens is egoïstisch van nature en fabrikanten als Coca-Cola ook. Zij houden suikerbelastingen tegen en laten mensen in alle reclames lachen en doen alsof het allemaal heel goed voor je is. Bij sigaretten is het gelukkig anders: er worden afschrikwekkende foto’s op de pakjes geplaatst en het wordt steeds duurder om te roken. Men zegt het ook: “Niet aan beginnen hoor, je wordt blut en komt er nooit meer vanaf.” Daarna steken ze nog een sigaretje op. Maar als ze erg ziek worden dan zijn zij het zelf die mekkeren over hoe slecht ze het hebben. Natuurlijk is het verschrikkelijk dat je ziek bent, maar je hebt er zelf een aandeel in gehad.

Ik vind dat men moet stoppen met zeuren en de realiteit erkennen. Bij het opentrekken van een blikje frisdrank moet je kunnen accepteren dat het slecht voor je is. Het schijnheilige gedoe kun je beter over laten aan de grote bedrijven. Ziektes zoals diabetes en kanker zijn kwalen van nu, vroeger kwamen ze veel minder voor. Maar nu hebben we zelf de middelen aan onze welvaartsziektes voorzien.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.