Startup Village: de zoveelste?

11 november 2016, 13:15

Vorige week ging met Startup Village het zoveelste collectief van jonge ondernemers in Amsterdam van start. Passen de containers op Science Park in het bekende rijtje van startup-huizen, of is dit nieuws? “Wij willen kennis van de uni de samenleving inkrijgen.”

Hoewel Amsterdam Science Park in Watergraafsmeer niet bepaald the place to be is, ging hier toch afgelopen week maandag Startup Village officieel van start. De nieuwste startup-hub is een samenwerking tussen het Venture Lab van het Amsterdam Centre for Entrepreneurship (ACE), UvA Holding (het investeringsbedrijf van de Universiteit van Amsterdam, het Amsterdams Medisch Centrum en de Hogeschool van Amsterdam) en universiteitscampus Science Park.

Met Amsterdam als kloppend hart wordt Nederland gezien als één van de grootste startup ecosystemen ter wereld.

Het initiatief moet jonge ondernemers met innovatieve ideeën (en weinig geld) klaarstomen voor de grote markt. Erik Boer, directeur van het ACE Venture Lab, legt uit hoe: “We commercialiseren hun idee van technologie naar business model. Vervolgens worden ze gekoppeld aan ervaren mentors en helpen we ze met het zoeken naar investeringen en kapitaal. Maar ze moeten het uiteindelijk natuurlijk allemaal zelf doen.”

Tot zover weinig nieuws. Met Amsterdam als kloppend hart wordt Nederland gezien als één van de grootste startup ecosystemen ter wereld: zo zijn in de hoofdstad de afgelopen jaren startup-hubs als B. Amsterdam (Slotervaart), Impact Hub (Westerpark) en StartHub (Overtoom) als paddenstoelen uit de grond geschoten. Op het eerste gezicht lijkt Startup Village dus bij deze waslijst te kunnen aansluiten.

startupberwerkt2-1-of-1

Primeur met containers en studenten
Toch is dit op een aantal manieren een primeur voor de hoofdstad. Ten eerste is dit eigenlijk geen startup-huis, je mag de naam Startup Village tamelijk letterlijk nemen: het is een dorpje, en wel van containers. Naast en zelfs bovenop elkaar liggen de holle bouwstenen klaar om bewoond te worden door techneuten en creatievelingen.

Daarnaast zijn nergens anders in de stad startup-huizen zo direct verbonden aan de universiteit en wetenschap. Met de science-studenten van de UvA en het Amsterdam University College om de hoek is het niet lang zoeken naar aspirant-entrepreneurs op Science Park. “We zijn een incubator van en voor de universiteit,” aldus Boer. “Je kunt bij ons vanuit de collegebank gelijk beginnen met een bedrijf.”

unnamed
Erik Boer, directeur van ACE Venture Lab: “Wij zijn er voor stap nul naar één.”

Geld
De aantrekkingskracht voor studenten zit hem in de ontwikkelingsfase en de prijs van een plek in het programma van ACE Venture Lab. Wanneer jouw startup-idee gekozen wordt (er zijn twee keer per jaar tien plekken beschikbaar), kan je al vanaf honderd euro per jaar je intrek nemen. Over de vroege instapfase zegt Boer: “Bij andere accelerators moet je al veel hebben staan. Wij zijn er letterlijk voor stap nul naar één.”

Startup Village is het eerste universitaire ondernemersdorp van Amsterdam, in navolging van onder andere Delft en Eindhoven. Vanaf 2017 zullen er ook villages en studie-gerelateerde startups komen op de VU, het AMC, het Amstelkwartier en Roeterseiland. De gemeente Amsterdam heeft in totaal 7,2 miljoen euro beschikbaar gesteld voor deze valorisatie, oftewel kennisbenutting: de derde kerntaak van universiteiten naast het geven van onderwijs en het verrichten van onderzoek.

Sport, afval en koffie
Op dit moment zijn er elf startups gevestigd in de village, waaronder Metrica Sports (data-analyse van sport-tactieken), MushBIN (innovatieve afvalbakken om op een leuke manier afval te scheiden) en The Coffee Virus (een gezellige ontmoetingsplek voor alle entrepreneurs). In totaal zal er plek zijn voor ongeveer vijfentwintig startups. Een commercieel doel heeft Erik Boer met zijn project niet voor ogen. “We willen kennis van de uni de samenleving inkrijgen. Dit moet een plek worden waar je op een snelle en makkelijke manier innovatieve dingen kan doen.”

Wie weet, dat Science Park zo toch een bruisend geheel wordt.

startupberwerkt4-1-of-1

Fotografie door Merlijn Kersten

Steun Red Pers

Je las dit artikel gratis, maar dat betekent niet dat het Red Pers niets heeft gekost. Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.

Lees ook:

Zoeken

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.