Amsterdam moet saaier

Beeld: Frederique Teillers

29 oktober 2016, 14:52

Auteur: Frederique Teillers

Amsterdam moet saaier

Beeld: Frederique Teillers

29 oktober 2016, 14:52

Auteur: Frederique Teillers

Ik hou van Amsterdam, maar de drukte zorgt inmiddels voor dagelijkse irritaties. Verdwaalde toeristen en krioelende dagjesmensen hebben de stad overgenomen met hun selfiesticks en huurfietsen. Gelukkig is daar superheld én burgemeester Van der Laan die zijn best doet om een betere leefomgeving voor Amsterdammers te creëren.

Het type toerist dat op klaarlichte dag ronddwaalt op de Wallen staat binnenkort een verassing te wachten. Het Red Light District en de vele coffeeshops gaan veranderen, in positieve zin. De wietteelt zal in de toekomst gereguleerd worden door de overheid, waardoor de kans groot is dat de Amsterdamse ‘staatswiet’ duurder wordt en de zwarte inkomsten van de coffeeshops zullen verdampen.

Ook is er een nieuw initiatief genaamd ‘My Red Light’. Dit concept, dat gesteund wordt door de gemeente, focust zich op de zelfstandigheid van de sekswerker. Tussenpersonen zijn er namelijk niet. De vrouwelijke, mannelijke of transgender prostituee kan zelf een raam huren en alles regelen.

Willen we nog lang van Amsterdam en zijn glorie genieten, dan is het noodzakelijk de drukte in te dammen

Burgemeester Van der Laan heeft nog meer voorstellen gedaan om het aantal toeristen de kop in te drukken. Zoals een hogere toeristenbelasting, meer duidelijkheid over Airbnb en een beter winkelaanbod. Die steriele winkeltjes die gevuld zijn met Nutella, wafels en toeristische souvenirtjes dragen namelijk niet bij aan een leuke leefomgeving, als je daar in de buurt woont.

Ook neemt superman Van der Laan maatregelen tegen de groeiende overlast op de Wallen. Een speciaal team van handhavers en agenten gaat het aantal meldingen proberen te verminderen.

De gemeente zet de Amsterdammer weer voorop en daar ben ik erg blij mee. Wij, Amsterdammers, wonen en werken in de stad. Daarom verdienen wij ook rust en mensen die naar ons luisteren. Willen we nog lang van Amsterdam en zijn glorie genieten, dan is het noodzakelijk de drukte in te dammen. Anders zinken we straks, net als Venetië. Misschien dat de gemeente op de weg naar een oplossing nog andere problemen kan aanpakken, zoals de woningnood.

Mensen die hier komen voor de fantastische kunsthistorie en cultuur die Amsterdam te bieden heeft zijn van harte welkom, als het aan mij ligt. Dat moet voor iedereen te genieten zijn. Alleen zijn klodders Nutella op de vloer van het Rijksmuseum niet gewenst.

Amsterdam heeft meer te bieden dan seks en drugs. Als ik denk aan Amsterdam, denk ik aan prachtige architectuur en een geweldige diversiteit aan mensen. Hopelijk leidt het verloop van de acties van de gemeente en de veranderende toeristische attracties tot een soort ‘Amsterdam Light’: een minder spannende, maar betere stad.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.