Anti-PVV?

Beeld: Thijs Booden

23 oktober 2016, 11:27

Auteur: Thijs Booden

Anti-PVV?

Beeld: Thijs Booden

23 oktober 2016, 11:27

Auteur: Thijs Booden

DENK is een beweging die zich min of meer presenteert als de anti-PVV. Op hun website staat letterlijk: “De laatste jaren neemt de tolerantie en vrijheid af. Omdat (politieke) haatzaaiers alleen de verschillen tussen de mensen benadrukken waardoor er verwijdering tussen de mensen ontstaat in plaats van verbinding.”

Je zou denken dat deze quote gaat over Turkije, het land waar er een letterlijke verwijdering tussen mensen plaatsvindt en van tolerantie en vrijheid niet meer te spreken valt, maar het gaat over Nederland.

Over Turkije houden de leiders van de partij hun mond. Er zijn geen harde uitspraken gekomen over de zuiveringen van politieke tegenstanders en journalisten, en de opsluiting van Ebru Umar zou terecht zijn geweest, aldus Sylvana Simons: die vrouw die zichzelf onlangs in een rijtje plaatste met Nelson Mandela en Martin Luther King, uitgerekend mensen die tegen dit soort praktijken streden. Het zou lachwekkend zijn, ware het niet dat DENK zichzelf heel serieus neemt.

Ook zouden de moslims in Nederland bijna net zo gediscrimineerd worden als Joden in de jaren dertig, aldus Metro. Dat de Joden naast de discriminatie nog eens massaal uitgemoord werden, lijken de DENK’ers even te vergeten. Het zijn totaal onnozele uitingen, en voor een partij die strijdt voor acceptatie en een verbinding tussen mensen, is het wellicht niet heel handig om de Nederlandse samenleving te vergelijken met de nazi’s uit de jaren dertig.

Het onvoorwaardelijke vertrouwen in Turkije en diens president Erdogan is wellicht het meest storende aan de partij. Het ontkennen van de genocide van de Armeniërs is een teken aan de wand voor de toekomst van DENK. Iedereen mag zijn eigen mening hebben over bepaalde zaken, maar met deze en vele andere uitspraken scharen ze zich duidelijk achter het land dat voor alles staat wat Nederland niet is en nooit wil zijn.

In een land als Turkije zou juist een partij wat DENK is in Nederland, monddicht gemaakt worden. De oppositie die andere gedachten heeft dan de huidige coalitie, dat is in Turkije ondenkbaar. Daarom alleen al zou DENK vooral heel erg blij moeten zijn met het land waarin ze leven en hun loyaliteit ergens anders moeten zoeken dan waar ze nu doen. De politiek die ze hier bedrijven, en de manier waarop, is op weinig andere plekken dan Nederland mogelijk.

Een partij die opkomt voor de moslims in Nederland, daar is in principe natuurlijk niets mis mee. Maar laat het dan wel een partij zijn die de normen en waarden van Nederland in acht neemt en zich fel uitspreekt tegen de praktijken in landen als Turkije. De ruzies, opstanden en zuiveringen die daar plaatsvinden, moet je zo ver mogelijk van Nederland proberen weg te houden. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat ze hun standpunten deels uitspreken in de hoop op meer kiezers uit de hoek die zich ook zodanig onderdrukt voelt. Maar met uitgerekend dat ongenuanceerde en lachwekkende populisme, staan ze wellicht dichter bij de PVV dan ze zich bewust zijn.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.