Amsterdam Dance Event: feiten en cijfers

Beeld: Foto: Maurice Vinken via Amsterdam Dance Event.

19 oktober 2016, 10:22

Auteur: Laurien Knorringa

Amsterdam Dance Event: feiten en cijfers

Beeld: Foto: Maurice Vinken via Amsterdam Dance Event.

19 oktober 2016, 10:22

Auteur: Laurien Knorringa

Eind oktober vindt ’s werelds grootste dance evenement in Amsterdam plaats. De 21e editie van het elektronische muziekfestival Amsterdam Dance Event brengt spanning, sensatie, maar ook commotie met zich mee. Wat betekent dit vijfdaagse feest voor de stad, feestgangers en professionals?

Innovatie en schaalvergroting
Het club-evenement vindt plaats tussen 19 en 23 oktober en zal, zoals jaarlijks, haar eigen records breken. Amsterdam Dance Event (ADE) begon in 1996 met 30 dj’s, drie dagen en drie verschillende locaties. Dit jaar zullen er maar liefst 450 feesten op 140 locaties plaatsvinden. Festivaldirecteur Richard Zijlma liet in 2015 weten: “Groei is geen doel op zich, maar we gaan vermoedelijk wel naar 130 locaties.” De ontwikkeling van het festival is dus de verwachtingen te boven gegaan.

Groei ADE

Aantal 2012 2014 2016
Bezoekers 200.000 350.000 375.000 (verwacht)
Artiesten 1700 2000 2200
Locaties 75 85 140
Feesten 300 300 450

Niet alleen schaalvergroting, maar ook innovatie speelt een grote rol bij het dance-evenement. ADE lanceert namelijk een 24-urige hackathon. Op 21 oktober komen 100 geselecteerde ontwikkelaars, ondernemers en ontwerpers samen om te brainstormen over de uitdagingen en mogelijkheden van de muziek- en festivalwereld. Zij zullen onder andere nieuwe apps en concepten creëren die festivals en technologie samenbrengen. Deze hackathon zal de eerste zijn binnen de dance scene.

Festivalisering Amsterdam
Na het intense buitenfestivalseizoen in Amsterdam staat de stad relatief snel weer onder druk door ADE. Dit jaar introduceert de organisatie van het event zelfs haar eigen pop-up festivalcamping op de NDSM-werf, de ADE SLEEP/OVER. De 400 aangeboden accommodaties zouden bijdragen aan de zogeheten 24/7 ADE experience. Daarnaast heeft burgemeester van der Laan 82 clubs toestemming gegeven om tot acht uur ’s ochtends het licht aan te houden.

Foto: Darryl Adelaar via Amsterdam Dance Event
Foto: Darryl Adelaar via Amsterdam Dance Event.

Deze initiatieven spreken de maatregelen om de toeristenstroom in Amsterdam te verminderen echter tegen. In 2015 heeft de gemeente laten weten dat de groei van de stad een positief proces is, maar gaf toe dat er schade, overlast en ergernis door ontstaan. Hoewel ADE de druk op de stad slechts tijdelijk verhoogt, dragen deze vijf dagen wel bij aan een Amsterdam dat uit balans is.

Drugsbeleid
Niet alleen de stroom van feestgangers en toeristen veroorzaakt hinder in de stad tijdens ADE. De gemeente houdt zich in deze periode ook bezig met het voorkomen van een toename van drugshandel. Er is een duidelijke stijging van druggerelateerde aanhoudingen te zien bij de afgelopen edities van ADE. Dit soort arrestaties zijn zowel voor, als na het evenement aanmerkelijk minder aan de orde. Toch blijkt de hoeveelheid drugs die verkocht en geconsumeerd wordt tijdens het festival een minder grote zorg voor de gemeente dan men verwacht. Volgens de evaluatie is ADE 2015 “relatief rustig verlopen”. In het rapport van deze editie meldt de politie het hier mee eens te zijn: “De extra drukte heeft niet tot noemenswaardige problemen geleid.”

grafiekadegoedekleuren
Aanhoudingen in Amsterdam voor, tijdens en na ADE-events. Bron: Gemeente Amsterdam.

Conferentie
De festivalisering van onze hoofdstad heeft echter niet alleen nadelen. De eerder genoemde hackathon is slechts één van tientallen bijeenkomsten die overdag plaats zullen vinden tijdens het Amsterdam Dance Event. Gedurende de conferentie, verzorgt door Stichting ADE, komen platenlabels, performers en andere muziekprofessionals samen. Op deze meetings worden deals gemaakt die bevorderlijke gevolgen hebben voor onder meer organisatoren, clubs en de Nederlandse dance in het algemeen. Start-ups krijgen met behulp van de ADE-conferenties ook een kans om hun bedrijven uit te breiden. Dit is mogelijk doordat ze een podium krijgen om hun ideeën te pitchen waarmee ze financiering kunnen winnen.

Foto: Heidi Focus via Amsterdam Dance Event
Foto: Heidi Focus via Amsterdam Dance Event.
lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.