Een kroniek van incompetentie

Beeld: Ajax-columnist Marten Visser

15 oktober 2016, 13:14

Auteur: Marten Visser

Een kroniek van incompetentie

Beeld: Ajax-columnist Marten Visser

15 oktober 2016, 13:14

Auteur: Marten Visser

Ik probeer in mijn columns altijd positief te zijn over Ajax. Dat is niet altijd even makkelijk, maar dat leidt naar mijn mening tot een stuk prettiger leesbare columns dan onophoudelijk cynisme. Soms, heel soms is er echter een nieuwsbericht dat er gewoon om vraagt. Dus bij voorbaat, sorry, maar hier is alleen een ordinaire rant gepast. 

Beste Edwin, RVC of wie in het bestuursdoolhof Ajax dan ook de directieaanstellingen doet, waar IN GODSNAAM zijn jullie mee bezig!? Excuses voor de capslock, maar de bovengenoemde mensen hebben in hun oneindige wijsheid besloten om Marc Overmars, al vier jaar lang een parodie op een technisch directeur, een contractverlenging aan te bieden. VOOR NOG EENS VIER JAAR. Welke van de vier voorgaande jaren van volstrekte incompetentie heeft daarin de doorslag gegeven, als ik zo vrij mag zijn? Het eerste, tweede, derde of vierde jaar? Want daar ben ik nu echt enorm benieuwd naar.

Toegegeven, ik heb zelf deze zomer het Orakel van Epe gecomplimenteerd met zijn ogenschijnlijke vooruitgang (mea culpa, mea culpa), maar dat was voordat hij de laatste 2 maanden van de transfermarkt finaal verklootte. Zo wist hij ervoor te zorgen dat Ajax zonder volwaardige doelman aan het seizoen begon, omdat hij een vervanger voor Cillessen haalde die op een kwart van het seizoen nog steeds niet fit is. Hij presteerde het daarnaast om géén linksback te halen, ondanks dat Ajax al drie hele seizoenen lang speelt met het equivalent van Bambi-op-ijs op die positie (Boilesen, Dijks). Met als gevolg dat nu middenvelder Sinkgraven die rol mag bekleden.

Dan de middenvelders. Daar lopen er momenteel namelijk elf van rond op De Toekomst. Voor de duidelijkheid, er zijn maar drie posities op het middenveld bij Ajax. Een kind van vier kan nog zien dat dat er minimaal vier teveel zijn. Maar het Orakel van Epe blijkbaar niet. Zucht…

Dat er van die middenvelders ook maar een als aanvallende middenvelder kan spelen maakt het alleen maar erger. Dat Ajax Ziyech, de speler in kwestie, pas haalde nadat de pure paniek was uitgebroken na een gelijkspel thuis tegen Roda JC en nederlagen tegen Willem II-thuis en Rostov-uit, wekt het vertrouwen ook niet echt op. Diezelfde Ziyech was overigens anderhalve week daarvoor nog niet in beeld, omdat zijn transfer niet in het beleid van Ajax zou passen, aldus Marc Overmars. Moet ik daar nog werkelijk op in gaan? Ik denk het niet, hè?

Om te voorkomen dat dit een geheel boekwerk wordt, zet ik de volgende zaken maar gewoon onder elkaar:

  • Het veel te lage aantal buitenspelers van niveau, waardoor de gedroomde eerste spits van dit seizoen dan maar als rechtsbuiten wordt gebruikt. (Ondanks dat dit toch écht een van de topprioriteiten was deze transferzomer, volgens Overmars zelf).
  • Thulani Serero niet weten te verkopen, ondanks dat hij nu al ruim een jaar overbodig is.
  • Heiko Westermann.
  • De ‘scouting’ van Amin Younes: komen kijken voor een andere speler, hem goed zien spelen en vervolgens meteen besluiten hem te halen.
  • John Heitinga’s terugkeer die na een half jaar al eindigde met zijn plotselinge voetbalpensioen.
  • Een pensioen dat mogelijk was veroorzaakt door een slechte knie, waarvoor de clubarts wel gewaarschuwd had. Tevergeefs.
  • En tot slot: Yaya Sanogo.

Aan de oplettende lezer, ja inderdaad, dit is alles van het afgelopen jaar. De drie seizoenen daarvoor heb ik voor het gemak niet eens meegenomen. Dus misschien komt er binnenkort een tweede deel, mits ik mij niet tot die tijd uit pure wanhoop een ongeluk heb gezopen. Proost.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.