Top-10 Agenda: Oktober

29 september 2016, 13:21

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

Top-10 Agenda: Oktober

29 september 2016, 13:21

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

Na de lange, milde zomer lijkt met oktober toch echt de herfst te zijn gearriveerd. Gelukkig is er in Amsterdam ook met kou en regen genoeg te beleven. Daarom krijg je van ons twee insidertips op het gebied van theater, kunst, film, uitgaan en opinie. Save the dates!

Theater
13 oktober – Nacht van de Collectieven – Casco Amsterdam
nacht_collectievenAls collectief heb je een totaal andere werkwijze dan een regulier theatergezelschap. De hiërarchie verdwijnt, iedereen heeft evenveel zeggingskracht en gezamenlijk komt een voorstelling tot stand. Normaliter is de grootte te overzien (namelijk een man of vier, vijf) en vervalt het werkproces niet tot totale chaos en anarchie. Maar wat als je vier collectieven bij elkaar gooit? BOG., Lars Doberman, URLAND en Ninties Productions slaan de handen ineen en maken een eenmalige voorstelling dat de werking van een collectief onderzoekt. Onder het mom van de Nacht van de Collectieven creëren zij een ode aan de kruisbestuiving, het experiment en interdisciplinariteit. Voor 16 euro kun je de voorstelling van dit collectief bijwonen.

25-28 oktober – De Vader, de Zoon en het Heilige Feest – Sadettin Kirmiziyüz/Trouble Man – Frascati
huisvanbourgondie_sadettinkirmiziyuz_fotomoonsaris_28601-e1415999307155-1024x681Theatermaker Sadettin Kirmiziyüz, geboren en getogen in Zutphen, maakte in november 2010 de grootste reis uit zijn leven: samen met zijn Turkse vader deed hij de Hadj, de voor moslims verplichte bedevaartstocht naar Mekka. De ervaringen die hij opdeed tijdens zijn reis vormden de inspiratie voor De Vader, de Zoon en het Heilige Feest. De zelfbenoemde “geassimileerde agnostische migrantenzoon” Kirmiziyüz reflecteert in deze monoloog onder meer op geloven en niet-geloven, op vaders en zonen en op geloofs- en familiegeschiedenis. De voorstelling wordt na vijf jaar weer afgestoft en krijgt dit seizoen een iets ander tintje, maar is nog steeds een heilige road story waarin niets niet kan en alles waar is. Een kaartje kost 13,50 euro.

Kunst
Tot en met 16 oktober – Pride Photo Award – Oude Kerk
reflection-55x38cm-2014De jaarlijkse internationale fotowedstrijd over seksuele en gender-diversiteit is dit jaar te zien in de Oude Kerk. Tijdens de Pride Photo Award wordt vooral gezocht naar foto’s die de verschillende kanten laten zien van de LGBT community. De winnaar van dit jaar is de Turkse fotograaf Akin Celiktas. Hij won de award met een bijzonder shot van de Gay Pride 2016 in Istanbul, die vanwege ‘veiligheidsreden’ werd afgelast. Entree is 7,50 euro.

Tot en met 22 oktober – Ontroerwoud – CBK Amsterdam
image-phpAl jaren werkt Wim Vonk aan de dynamische kunstinstallatie ‘Ontroerwoud’, die tot en met 22 oktober te bezoeken is in CBK Amsterdam. Het kunstobject bevat onderdelen als lampen en deuren, en is geen dag hetzelfde: dagelijks worden objecten weggehaald en weer toegevoegd. Naast de initiator van het project zelf, zullen er ook diverse kunstenaars eigen werk in het Ontroerwoud verwerken. Ook voegen theatermakers en muzikanten een bijdrage toe rondom het kunstwerk waardoor het letterlijk tot leven komt. Toegang is gratis.

Film
5 tot 9 oktober – Paff – de Filmhallen
filmhallenHet nieuwe Amsterdamse filmfestival Paff wordt georganiseerd door het Parool, de Filmhallen en September Film. Het festival is bedoeld om ‘de kracht van film als kunstvorm te onderstrepen’, aldus de initiatiefnemers. Films als Tonio en selecties uit andere vooraanstaande filmfestivals zullen te zien zijn. Daarnaast organiseert het Parool ook andere evenementen in de stad die met kunst en cultuur te maken hebben. Het belooft dus een mooi festival te worden! Er zijn twee ‘Paffpassen’, waarmee je vier films voor 35 euro kunt kijken of acht films voor 65 euro.

7 en 10 oktober – Live voetbal bij Pathé – Pathé de Munt
cl1617posterVoor een alternatief op je stamkroeg kun je bij Pathé nu ook terecht voor live voetbal. Voor maar vijf euro kijk je in de bioscoop de kwalificatiewedstrijden voor het WK: Nederland tegen Wit-Rusland en Nederland tegen Frankrijk. Het grote scherm en een lekkere bak popcorn zullen de wedstrijd nóg spannender maken. Nu maar hopen dat we mee mogen doen met het WK.

Uitgaan
6 oktober – De ‘Drake’ Jukebox – De ClubUp
14481754_1762624040666943_7081098476186083133_o“Thema’s zijn als Tinder. Vind je het leuk? Swipe je ‘m joviaal naar rechts en kom je langs.” Jukebox houdt 6 oktober haar eerste editie in de Club Up. Elke maand zal een andere muzikale artiest centraal staan. Dit klinkt ons bekend in de oren! Disco Dolly heeft al een soortgelijk maandelijks concept waar “1 op de 5” nummers van dezelfde zanger(es) zijn. Desalniettemin verschillen de twee feesten van elkaar; bij de Jukebox kiest de feestganger welk thema er zal komen, bij de Dolly niet. Tijdens de kickoff zal de donderdagavond vooral om de populaire rapper Drake draaien en Billy Balster is één van de dj’s die dit feest mag aftrappen. Tickets zijn voor slechts 7 euro aan de deur te verkrijgen.


22, 23 en 24 oktober – Het Weekend – De School
14224719_869429416520867_2430806697777480850_nDe School, een club in West, maakt dit jaar haar debuut op het Amsterdam Dance Event. De venue is sinds januari geopend door de oud-eigenaren van de opgeheven club Trouw en is sindsdien een groot succes. Tijdens Het Weekend kan je van zaterdagavond tot maandagochtend 07:00 uur los gaan op techno en deephouse klanken van maar liefst 16 dj’s. Niemand minder dan Job Jobse, Tom Trago, Dixon en het Dekmantel Soundsystem maken deel uit van deze grootse en veelbelovende line-up. De online ticketsale is al gestopt, maar er worden zowel zaterdag- als zondagavond nog kaartjes aan de deur verkocht voor 18 euro per stuk.

Opinie
20 oktober — Vers Bloed: ADE edition — De Balie
versbloedadeedition-0-0-820-540Dit is de bekende donderdag waarop het vierdaagse Amsterdam Dance Event (ADE) officieel van start gaat. Om niet gelijk al je uitgaansmunitie in de eerste avond af te vuren, kun je rustig beginnen met deze podiumavond in De Balie. In de programmareeks Vers Bloed presenteren jonge talenten hun innovatieve ideeën in een korte pitch van 10 à 15 minuten. Tijdens de ADE editie zullen jonge dj’s, producers, label owners en programmeurs hun skills tonen en met het publiek in gesprek gaan over de booming muziekindustrie. Voor een tientje ben je erbij, studenten krijgen anderhalve euro korting.

25 oktober — De Staat van de Stad — Stadsschouwburg
Version 2Je zou De Staat van de Stad kunnen zien als de Algemene Beschouwingen van de hoofdstad. In de Stadsschouwburg wordt antwoord gegeven op de vraag: hoe staan we er sociaal-economisch nou daadwerkelijk voor? De grootste sprekers van de avond zijn natuurlijk burgemeester Eberhard van der Laan en OIS-directeur Jeroen Slot, die alle cijfers zal presenteren. Zeker niet minder interessant is de aanwezigheid van onder andere Rens van Tilburg, directeur van het Sustainable Finance Lab, en Ben Judah, auteur van het boek ‘This is London’ over het hedendaagse Londen. Het thema is dit jaar dan ook: Global Village Amsterdam, een gedeelde stad? Toegang kost maar liefst 24,50 euro, maar deze jaarlijkse avond is voor de betrokken Amsterdammer eigenlijk niet te missen.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.