Opwarming van het Fortuyn-klimaat

Beeld: Thijs Booden

17 september 2016, 11:57

Auteur: Thijs Booden

Bij De Wereld Draait Door was onlangs, zoals zo vaak, Hanneke Groenteman aanwezig. Ze is een graag geziene gast bij de https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png van het programma en ze laat vaak geen mogelijkheid onbenut om PVV-leider Geert Wilders onderuit te halen.

Tijdens het vorige seizoen, toen ze ook met regelmaat als tafeldame optrad, liet ze dat al blijken. Ze vertelde op de welbekende kruk aan het begin van het programma dat ze vernomen had dat die blonde politicus weer eens wat gezegd had, maar er niet over wou praten.

Tijdens deze uitzending kwam het gesprek op een protestnummer van Jett Rebel. De zanger zat tegenover haar in de studio. Het liedje zou gaan over Donald Trump, aan wie Jett Rebel een enorme hekel heeft. Groenteman zag haar kans en zei: ”Ook in Nederland hebben we een vervelende blonde leider.” Het lijkt erop dat de VARA-coryfee totaal geen benul heeft van het klimaat dat ze helpt creëren; een klimaat dat sterk doet denken aan de tijd waarin Pim Fortuyn op brute wijze vermoord werd.

In een interview met de Nederlandse Moslim Omroep sprak Theo van Gogh zich jaren geleden uit over dit klimaat. Volgens hem werd zelfs in het Jeugdjournaal gewaarschuwd voor de gevaarlijke oppositieleider Pim Fortuyn. Van Gogh zou, als hij advocaat was geweest van Volkert van der G., zich hebben beroepen op deze taferelen. Het overal benadrukken van het gevaar van Fortuyn, de schade die hij Nederland aan zou doen en meer. Had van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, Nederland immers niet behoed voor deze vreselijke, dictatoriale en racistische leider?

Begrijp mij niet verkeerd: kritiek op gevestigde politiek is te allen tijden goed, mits het gefundeerd is. Zeker wanneer je, als een soort minachtig richting de kiezers, een verkiezingsprogramma uitbrengt van welgeteld één A4-tje en pleit voor het afschaffen van hoofddoeken en moskeeën. Wanneer je een belemmering van godsdienst wil invoeren, is het niet meer dan logisch en terecht dat je kritiek op je afgevuurd krijgt.

Ik zou het nog sterker willen maken: van mij mag Geert Wilders belachelijk gemaakt worden, ook door Hanneke Groenteman. Het zou ernstige zaak zijn als meningen niet meer uitgesproken mogen worden, puur uit angst voor de reactie. Desalniettemin pleit ik wel voor enige voorzichtigheid. Waarom is het nodig om de PVV-leider belachelijk te maken op het moment dat het helemaal niet om hem gaat? Waarom wil je niet over de politicus praten, maar wil je dat wel graag even laten blijken dat je dat niet wil? Wat is de toegevoegde waarde van dat gesprek?

Wat je dan creëert is namelijk een soort hetze tegen Wilders. Hanneke Groenteman, de VARA en andere omroepen zouden beter moeten weten. Theo van Gogh schetste het beeld van het klimaat ten tijden van de ondergang van Fortuyn en heeft het uiteindelijk zelf ook moeten bekopen met de dood. In het huidige televisieland lijkt het er sterk op dat hier niets van is geleerd, zelfs niet na twee dodelijke slachtoffers.

Thijs Booden

Thijs Booden (1995) was columnist voor Red Pers. Nu is hij lid van de Raad van Toezicht.
lees ook:

Doneren

Steun ons met een donatie

kijk voor meer info op onze donatie pagina

nivigeer

Service

Meer Red Pers

© 2023 Stichting Red Pers – Alle rechten voorbehouden

Privacystatement

|

Cookiebeleid

|

Copyright

|

Nieuwsbrief

Om de week houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief. Schrijf je nu in!

Rubrieken

NAVIGEER​

Service

Meer red Pers

Zoeken