Love is Love

13 juli 2016, 09:00

Auteur: Ellis Dekker

Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd bij Maximum Amsterdam


In het teken van de Europride zijn in Amsterdam nu twee exposities te zien over de Lesbian Gay Bisexual Transgender (LGBT) community. In de OBA is een expositie over het ontstaan van Roze Zaterdag (23 juli) en in het Amsterdam Museum zijn verschillende verhalen van transgenders te horen.

TEKST EN FOTOGRAFIE DOOR ELLIS DEKKER

Homo acceptatie is een veelbesproken onderwerp, en na de aanslag in Orlando blijkt maar weer dat elkaar accepteren nog steeds een lastig punt is. Gelukkig zijn er in Amsterdam verschillende initiatieven die juist wel bijdragen aan de acceptatie van de LGBT community. Tevens is Amsterdam de trotse host van het EuroPride 2016, een twee weken durend evenement gewijd aan de acceptatie en de rechten van LGBT’s, nationaal en internationaal.

‘Hier wordt duidelijk waar de betekenis
van de kleur roze vandaan komt’

Er zijn twee interessante tentoonstellingen te bezoeken omtrent dit onderwerp. De eerste tentoonstelling die je momenteel kunt bezoeken is ‘Gijsen, flikker op!’ in de centrale Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Op deze expositie kun je ontdekken hoe Roze Zaterdag is ontstaan, de dag die bekendstaat als de viering van de emancipatie van de homobeweging.

Gijsen Flikker Op
Tentoonstelling OBA: ‘Gijsen, flikker op!’ (demonstratie Roermond, 1979)

Op 14 april 1979 ontstond deze dag in Roermond, waarbij een grote groep homoseksuelen demonstreerde tegen de bisschop Joannes Gijsen. De bisschop deed felle uitspraken tegen onder andere de pil, abortus en homoseksualiteit, wat resulteerde in duizenden demonstranten op straat eind jaren zeventig. Hier is de geschiedenis van de homobeweging te lezen, en wordt het duidelijk waar de betekenis van de kleur roze vandaan komt. Hiernaast hangen er portretten van onder andere de initiators van de Roze Zaterdag, kun je stukjes film bekijken en hangen er spandoeken uit 1979.

Miep door Koos Breukel
Expositie Amsterdam Museum: ‘Transmission’ (Miep door Koos Breukel, 2009)

‘Transgenders vertellen zelf via een audiotour hun verhalen’

Verder is er tot 18 september in Amsterdam Museum ‘Transmission’ te bezoeken. Deze tentoonstelling biedt transgenders een podium voor hun persoonlijke verhalen. Er staan onder andere persoonlijke voorwerpen geëxposeerd, waarbij transgenders zelf via een audiotour hun verhalen vertellen.  Ook kun je foto’s van jezelf insturen onder de titel ‘trots’, briefjes achterlaten, en meedoen aan de ‘gendertest’. Transgenders worstelen vaak met het kiezen van ofwel het mannen of vrouwen toilet, en daarom heeft het Amsterdam Museum om deze reden de toiletten gender neutraal gemaakt, een mooi initiatief.

Beide tentoonstellingen zijn niet alleen interessant, maar geeft de LGBT community in Amsterdam de kans om zichzelf te uiten, en verhalen uit te wisselen. Hopelijk zullen naast de LGBT bezoekers in de OBA en Amsterdam Museum, ook andere geïnteresseerden de exposities bezoeken. Hierbij is het niet alleen belangrijk het onderwerp omtrent LGBT bespreekbaar te maken, maar elkaar ook leren te waarderen, en vooral te accepteren. Hopelijk dragen ‘Gijsen, flikker op!’ (17 juni tot en met 24 augustus) evenals ‘Transmission’ (17 juni tot en met 18 september) bij aan een toleranter Amsterdam, en zullen velen als gevolg ook de EuroPride bezoeken met een trots gevoel: over wie ze zijn, en wie ze liefhebben. Love is love.

Ellis Dekker

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.
lees ook:

Doneren

Steun ons met een donatie

kijk voor meer info op onze donatie pagina

nivigeer

Service

Meer Red Pers

© 2023 Stichting Red Pers – Alle rechten voorbehouden

Privacystatement

|

Cookiebeleid

|

Copyright

|

Nieuwsbrief

Om de week houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief. Schrijf je nu in!

Rubrieken

NAVIGEER​

Service

Meer red Pers

Zoeken