Top-10 Agenda: Juli

30 juni 2016, 09:00

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

Top-10 Agenda: Juli

30 juni 2016, 09:00

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd bij Maximum Amsterdam

In de waarschijnlijk regenachtige ‘oogstmaand’ juli zoeken veel Amsterdammers hun toevlucht in het buitenland. Nat of droog, voor de thuisblijvers is hier gelukkig genoeg te beleven. Daarom krijg je van ons twee insidertips op het gebied van muziek, kunst, theater, nachtleven en opinie. Save the dates!


MUZIEK

7 juli – LOLA – Tolhuistuin
Hannah en Suzie ontmoetten elkaar op de vooropleiding van het Rotterdamse Conservatorium en een samenwerking was geboren. Deze meiden zingen lieve, tweestemmige, Nederlandse liedjes, en begeleiden zichzelf daarbij op gitaar en toetsen. Ze hebben al op meerdere festivals gestaan en zijn ook dit seizoen weer op vele plekken te vinden (o.a. Sziget!). Maar eerst zullen ze op 7 juli hun debuut EP presenteren in de Tolhuistuin, begeleid door een heuse band! Mocht dit je allemaal nog niet overhalen om je op 7 juli naar de Tolhuistuin te begeven: er is eten.

17 juli – Larry Graham & Graham Central Station – North Sea Jazz Club
Ook deze zomer gaan de concerten bij de North Sea Jazz Club gewoon door, onder de naam Summer Sessions All Stars. Er staan veel geweldige muzikanten op het programma, maar 17 juli is toch echt wel een hoogtepunt. Die dag staat de enige echte Larry Graham, vooral bekend als bassist van de grote band Sly & the Family Stone, op het podium met zijn eigen band Graham Central Station (de vroegere Hot Chocolate)! Het belooft een avond vol funk en soul te worden, waarbij de voetjes sowieso van de vloer gaan. Het concert is redelijk prijzig (35 euro), maar dan heb je ook wat!


KUNST

Tot en met 17 juli – Weekendsalon – Stichting WG-Kunst
WG-kunst logoIn de eerste drie weekenden van juli zullen drie verschillende kunstenaars hun werk tentoonstellen tijdens Weekendsalon bij Stichting WG-Kunst. Deze culturele instelling heeft als doel het vergroten van de interesse voor beeldende kunst, en organiseert naast tentoonstellingen ook kunsteducatieve projecten.  Het eerste weekend van juli zal het werk van beeldend kunstenaar Eric Knoote te zien zijn, met onder andere zijn ruit-schilderijen, gevolgd door Willem Wolff met  schilderijen en tekeningen in het tweede weekend. In het laatste weekend van juli kun je Chaim Mesika’s fotografie bekijken. Toegang is gratis!

Tot en met 31 juli – Made in Amsterdam – Amsterdam Museum
campagne beeld made in amsterdamIn het Amsterdam Museum is in de maand juli Made in Amsterdam te bezoeken. Binnen deze tentoonstelling worden honderd werken tentoongesteld die tussen 1916 en 2016 gemaakt zijn in Amsterdam. Het mooie aan deze expositie is dat er zowel stukken van bekende als onbekende kunstenaars aanwezig zijn, zoals de luipaardmantel gemaakt door Fong Leng en een schilderij van George Hendrik Breitner. Er komen verschillende stromingen en bewegingen in de kunstwereld naar voren en het aanbod is ontzettend divers, dus zeker de moeite waard om te bekijken! Entree is 12 euro en 50 cent.


THEATER

2 & 3 juli – We’re pretty fucking far from okay – Voetvolk / Lisbeth Gruwez & Maarten Van Cauwenberghe – Stadsschouwburg Amsterdam
SetRatioSize690460-Lisbeth-gruwez-wereprettyfuckinfarfromokay2-Luc-DepreitereAngst kennen we allemaal: die beklemmende, vervelende ervaring die direct effect heeft op je ademhaling. Je adem stokt, je hart begint te bonzen, je zet het op een zweten en trillen. Angst is het menselijk lichaam gedreven door puur instinct. Je lichaam maakt zich klaar: vluchten of bevriezen? De Vlaamse danseres en choreografe Lisbeth Gruwez (Ultima Vez, Jan Fabre) maakte een voorstelling over deze angstreflexen. Een dansduet dat balanceert tussen paniek en kalmte, tussen spanning en ontspanning. Op 2 juli is er een afterparty in de foyer van de Schouwburg, waar je al je opgebouwde angstenergie weg kan dansen.

8 tot en met 12 juli – OER. – BOG. – Undercurrent
BOG_OER_foto-Leo-van-Velzen_1-691x463Na de mening onderuit geschopt te hebben in MEN. en het verlangen naar kennis en antwoorden te hebben vereerd in GOD. wil BOG. de taal loslaten. In hun derde voorstelling doet het jonge makerscollectief een poging om een ode te maken aan alles wat bestaat. OER. is een oefening om ditzelfde alles direct te kunnen ervaren, door middel van het ritme en de poëzie van taal. Drie monologen, drie opeenvolgende streams of consciousness op locatie in Amsterdam-Noord. Misschien niet zo mooi als het duinlandschap van Terschelling waar OER. tijdens Oerol in première ging, maar wel net zo’n mooie ode.


NACHTLEVEN

9 juli — Sloppy Sundaes X Banaan en Elvis — Disco Dolly
13529020_676481609171715_5191107638353940276_nHet is inmiddels alweer bijna drie jaar geleden dat de roemruchtige studentendiscotheek Dansen bij Jansen na 36 succesvolle jaren haar deuren sloot. Er kwam echter al gauw een minstens net zo succesvol concept voor terug: Disco Dolly is de nachtelijke thuishaven geworden van studentikoos Amsterdam. Zelfs op de Magical Mondays en Sloppy Sundaes weet Dolly er een feest van te maken. Op deze Sloppy Sundae komen Banaan en Elvis “samen de tent afbreken in de stijl van een Thaise vakantie. Verwacht pingpong ballen, vuur en buckets!” Dat belooft veel goeds, en dat allemaal voor slechts 6 euro (inclusief garderobe).

29 juli — Tropicalismo XL: Poolparty — Amsterdam Roest
13533185_1124188497604290_51889427713361808_nAlhoewel Roest nog niet lang open is (nu vijf jaar), voelt het industriële pand op het Oostenburgereiland voor veel Amsterdammers als een vertrouwde gezelligheidsbunker. Naast een gemoedelijk café met groot terras en zelfs een klein strand, biedt Roest een enorme loods voor markten, modeshows, exposities en, ja, feestjes! Iedere laatste zaterdag van de maand is hier het ‘hete paradepaardje’ van Roest: Tropicalismo. Eén keer per jaar maken ze er een groot XL-feest van. Ook eind juli is het weer tijd voor deze “geheel verzorgde all-in vakantie in de loods: een poolparty waar geen infinity-pool op de Malediven tegenop kan.” Voor een all-in vakantie valt die 15 euro entreeprijs dan nog wel mee.


DISCUSSIE & DEBAT

4 juli — Militaire Betrekkingen tussen Nederland en Israël — CREA
hever12of1Het Israël-Palestina conflict lijkt eindeloos te zijn en dat komt deels doordat de bezetting Israël niet alleen geld kost, maar ook veel geld oplevert. Dit stelt de Israëlische journalist Shir Hever van het Palestijns-Israëlische onderzoeksbureau Alternative Information Center (AIC). Hij zal deze avond in het CREA theater inleiden, waarna Stop Wapenhandel een rapport over de militaire relaties tussen Nederland, de EU en Israël zal presenteren. Aaneensluitend zal Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina een verhaal houden over verweving van Israëlische universiteiten met het militair-industrieel-complex en de noodzaak van een academische boycot. Ook Diensten Onderzoek Centrum Palestina (docP) en het Nederlands Palestina Komitee (NPK) zijn aanwezig bij het debat. Toegang voor studenten is gratis, anderen betalen slechts vijf euro.

13 juli — Free Money Society — Pakhuis de Zwijger
2016-05-14T140416Z-855383637-S1BETDZWIAAE-RTRMADP-3-SWISS-VOTE-INCOMEHet idee van een basisinkomen lijkt simpel: iedereen krijgt onvoorwaardelijk een bepaald bedrag en hoeft daardoor niet noodzakelijk te werken. Dit bestaan zonder geldzorgen zou voor creativiteit, productiviteit en positiviteit zorgen. Maar is het verstrekken van basisinkomens voor de staat betaalbaar en wat zijn de nadelen ervan? Is het niet slechts een theorie van idealisten en bevooroordeelden? Over deze vragen debatteren onder andere sociologie-professor Dr. Sascha Liebermann (Alanus Universiteit), economie-professor Dr. Raymond Gradus (Vrije Universiteit), MIES-oprichter Ronald Mulder en de Haagse Anne van Dalen, één van de twee ‘basisinkomens-proefkonijnen’ in Nederland (zo ook Frans Kerver uit Groningen). Het evenement is in het Engels en kost, zoals wel vaker in Pakhuis de Zwijger, helemaal niks.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.