Festivals: Buiten Westen naar het zuiden

27 juni 2016, 09:00

Auteur: Laurien Knorringa

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd bij Maximum Amsterdam

513462162_1280x720

Het dancefestival Buiten Westen viert in juli haar vijfjarig jubileum op een nieuwe locatie, de Ouderkerkerplas, net buiten Amsterdam. Deze locatiewijziging verliep niet helemaal soepel. De organisatie noemt de verhuizing “het achterna jagen van onze creatieve dromen”, maar niet iedereen steunt deze droom.

TEKST DOOR LAURIEN KNORRINGA

In juli 2015 bevestigde de gemeente dat het natuur- en recreatiegebied in Ouderkerk aan de Amstel wordt opengesteld voor diverse grote evenementen. Daarom verenigden 500 bewoners uit Ouderkerk aan de Amstel zich onder de protestgroep ‘Voorkom Mega-events Ouderkerkerplas’. Maar het protest bleek tevergeefs. Buiten Westen is niet het enige evenement wat mag gaan plaats vinden in het recreatiegebied, ook Cirque du Soleil verhuist in 2018 hoogstwaarschijnlijk naar de Ouderkerkerplas.

Petitie
Groengebied Amstelland wil de Ouderkerkerplas in de toekomst omvormen tot festivalterrein. Na benodigde boskap zou het een voornamelijk geasfalteerde omgeving worden van 22.500 vierkante meter met een grootschalige infrastructuur. Buiten de evenementen om zou het gebied als skatebaan functioneren. Een petitie die gestart is door de protestgroep tegen het omvormen van het natuurgebied tot festivalterrein voor Amsterdam telt op het moment zo’n duizend handtekeningen.

De voornaamste redenen van het protest zijn de essentie van het behoud van de biodiversiteit en geluids-, verkeers- en afvaloverlast. De organisatie van het Buiten Westen festival weigert commentaar op de protesten van de inwoners. De website meldt dat de voornaamste aanleiding van de verhuizing meer oppervlakte per bezoeker is.

De Gemeente Amsterdam heeft toegegeven
dat er bodemschade kan optreden.

Er worden https://redpers.nl/wp-content/uploads/2016/08/max-in-ny-1.jpgimaal 10.000 bezoekers verwacht op het eendaagse festival. Volgens de natuurtoets die Groengebied Amstelland in maart publiceerde is het uitgesloten dat zoogdieren, vissen, reptielen of flora worden aangetast door het evenement. Er bestaat wel een kans dat er voor vogels op lange termijn ernstige verstoring optreedt. Half juni heeft de Gemeente Amsterdam toegegeven dat er bodemschade kan optreden als gevolg van intensief gebruik van recreatiegebieden. Dit kan een negatieve invloed heeft op rioleringssystemen in de omgeving.

Voorstanders
De VVD is voorstander van dergelijke evenementen in natuurgebieden in Noord-Holland. Vicefractievoorzitter Marco Wiesehan noemt het een “Win-win situatie waar we natuurlijk aan vast moeten houden”. Volgens Wiesehan leveren de events niet alleen plezier op, maar brengen deze ook geld binnen om recreatiegebieden in stand te houden. De SP daarentegen pleit voor openbare evenementen in parken. “Het park is van iedereen, en niet alleen voor de bezoekers die een duur ticket kunnen betalen”, aldus Fractielid Karel van der Weide.

Het Oosterpark en Flevopark bevinden zich sinds 2013 in een soortgelijke situatie. PvdA en Groenlinks verdedigden de festivalgangers terwijl actiegroep ‘Vrienden van het Flevopark’ protesteerde. Uit onderzoek bleek dat de overlast en de schade aan het Flevopark minimaal was tijdens een het Appelsap festival in 2015.


Het Buiten Westen festival is op 16 juli te bezoeken bij de Ouderkerkerplas. Er zullen zich vijf stages bevinden en succesvolle dj’s, zoals Illesnoise, Oliver Koletzki en het Vriendje van Ferry komen een plaatje draaien.

Laurien Knorringa

Laurien Knorringa (1996, Amsterdam) is sinds januari 2016 actief bij Red Pers. Laurien studeert Rechten aan Amsterdam University College en heeft van jongs af aan de ambitie om de fascinerende wereld van de advocatuur in te gaan. Haar passie ligt vooral bij commercieel contractenrecht, maar ze is nog op zoek naar haar specialisatie. Binnen Red Pers heeft misdaad en recht haar voorkeur, maar Laurien schrijft ook regelmatig over het bruisende nachtleven van Amsterdam. De combinatie is opvallend: in haar vrije tijd ontdekt ze graag de nieuwste feesten en op de universiteit is ze de serieusheid zelve. Momenteel werkt Laurien mee aan het project van TEDxAUCollege 2017 en werft ze sprekers voor deze inspirerende avond. In 2017 gaat ze deelnemen aan de Amsterdam Law Trials en zal ze vier maanden samenwerken met topadvocaten.
lees ook:

Doneren

Steun ons met een donatie

kijk voor meer info op onze donatie pagina

nivigeer

Service

Meer Red Pers

© 2023 Stichting Red Pers – Alle rechten voorbehouden

Privacystatement

|

Cookiebeleid

|

Copyright

|

Nieuwsbrief

Om de week houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief. Schrijf je nu in!

Rubrieken

NAVIGEER​

Service

Meer red Pers

Zoeken