Charismatische Stad: Boeletuin

8 juni 2016, 09:00

Auteur: Chris van Kalkeren

Charismatische Stad: Boeletuin

8 juni 2016, 09:00

Auteur: Chris van Kalkeren

Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd bij Maximum Amsterdam

2.8

‘GROENE OASE OP DE ZUIDAS’


Iedere maand onderzoekt Chris van Kalkeren het urban charisma van Amsterdam aan de hand van plekken in de stad. Deze keer ging ze naar het Groene Hart van Buitenveldert: de Boeletuin op de Zuidas, een bijzonder stukje groen midden tussen al het beton.


TEKST EN FOTOGRAFIE DOOR CHRIS VAN KALKEREN

Op de Zuidas, tussen de voetbalvelden, het VU ziekenhuis en de hoge kantoorgebouwen, ligt de Boeletuin; de ‘groene oase op de Zuidas’, zoals ze het zelf noemen. Voorheen was deze tuin een schooltuin, maar zo’n 3 jaar geleden werd de tuin hervormd tot een plek waar mensen een stukje grond kunnen huren om groenten te verbouwen. Nadat zeker werd dat de VU (eigenaar van het stukje grond) niet gaat bouwen op de plek tot en met tenminste 2017, hebben de eigenaren het bedrijf professioneler aangepakt. Nu is er doordeweeks de mogelijkheid voor het publiek om te komen lunchen. ’s Zomers wordt er op donderdagavond pizza gebakken en in de weekenden kunnen er (op basis van reserveringen) feesten en partijen gegeven worden op de Boeletuin.

2.6
‘Het groen, de planten, de bomen, de insecten en de kippen die rondlopen brengen de natuur in de stad.’

Groene oase
De locatie van de Boeletuin is natuurlijk heel bijzonder. Op de Zuidas, met haar peperdure grond, zijn de belangrijkste bedrijven van Amsterdam of zelfs Nederland gevestigd. De Boeletuin is hier echt een groene oase, tussen het grijze beton, en dat maakt het charisma van de stad duidelijk. Het contrast met de grijze, statische gebouwen rondom de tuin laat de Boeletuin nog meer tot leven komen: het groen, de planten, de bomen, de insecten en de kippen die rondlopen brengen de natuur in de stad. Het feit dat de Boeletuin zichzelf de ‘groene oase op de Zuidas’ noemt laat zien dat ze ook commercieel inspelen op dit contrast.

Een plek voor stadsmensen
Het charisma in de stad ervaar je wanneer je de mensen die zich begeven op de Boeletuin observeert. Doordeweeks is de tuin dus open voor publiek en van deze mogelijkheid wordt graag gebruikt gemaakt door zakenmensen en medewerkers van het VU ziekenhuis. Mannen in pakken die als ze in het zonnetje zitten toch even hun stropdas los durven te doen en vrouwen op hoge hakken die proberen van plek A naar B te komen zonder weg te zakken in het gras: het lijkt ironisch, maar juist dit contrast maakt de Boeletuin ook weer zo bijzonder. Op donderdagavonden, als er eten geserveerd wordt, rennen jonge kinderen rond die genieten van de natuur om zich heen. De pizza’s worden gebakken door de zoon van de eigenaren en de eigenaren zelf maken de voorgerechten en serveren ze uit. Op woensdagen en vrijdagen werken buurtbewoners samen in de kringlooptuin Zuidmoes en in de weekenden tuinieren de mensen die een moestuintje huren er lekker op los. Iedereen groet elkaar, maar het is ook niet zo dat iedereen elkaar kent.

‘Het contrast tussen natuur en stad, groen en grijs, rust en drukte maakt de Boeletuin tot een charismatische plek.’

‘Een groene oase op de Zuidas’. Dat is de Boeletuin zeker. Juist het contrast tussen natuur en stad, groen en grijs, rust en drukte maakt de Boeletuin tot een charismatische plek. Het is er gezellig, maar je hoeft niet gedwongen sociaal te doen. De Boeletuin blijft een plek voor stadsmensen.

Antropologen Oscar Verkaaik en Thomas Blom Hansen stellen dat een stad een ‘ziel’ heeft, wat ze urban charisma noemen. Er wordt gepraat over steden alsof het mensen zijn en er bestaan bepaalde mythen over steden. Dit charisma komt voor op twee manieren. Ten eerste bestaat er charisma van de stad, dat naar voren komt in materiële objecten, zoals gebouwen, het gebruik hiervan, wegen en de historie van bepaalde plekken in een stad. Daarnaast is er sprake van charisma in de stad, door de mensen die zich bevinden in de stad en hun kennis, netwerken en verbondenheid. In deze rubriek zal iedere keer een plek in Amsterdam besproken worden waar urban charisma te zien is.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.