Top-10 Agenda: Juni

1 juni 2016, 09:00

Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd bij Maximum Amsterdam

Of juni een echte zomermaand wordt, moeten we nog zien. Wel is het voor velen de laatste maand van school, studie of werk. Reden genoeg om alvast te genieten van de vakantie in eigen stad. Daarom krijg je van ons twee insidertips op het gebied van muziek, kunst, theater, uitgaan en opinie. Save the dates!


MUZIEK

11 juni – Kraak & Smaak – Tolhuistuin
De Leidse dj-act Kraak & Smaak doet alweer een tijdje mee en scoorde onder andere een grote hit met het nummer Squeeze Me. Na een korte break in de opnamestudio hebben de mannen nu weer een nieuw album uit, Juicy Fruit geheten. Op 11 juni zullen ze dit album presenteren in de Tolhuistuin, maar er zal ook oud repertoire gespeeld worden. Begin de zomer goed en geniet van de heerlijke tunes van Kraak & Smaak!

16 juni – Gallowstreet – Melkweg
Degenen die de Amsterdamse blazersband Gallowstreet wel eens live hebben gezien weten: een concert van deze jongens betekent dansen, stilzitten is geen optie. De band, voor het grootste deel bestaande uit blazers (inclusief enkele leden van die andere bekende Amsterdamse band, Jungle by Night), bracht al een aantal EP’s uit, maar is nu voor het grotere werk gegaan. Op 16 juni wordt in de Melkweg het eerste album Battleplan gepresenteerd. De avond is getiteld ‘Releasefissa’, dus dan weet je dat het helemaal goed komt!


KUNST

4 tot en met 26 juni – Tomorrow is the Question – Stedelijk Museum
Rirkrit Tiravanija 2De Thaise kunstenaar Rirkrit Tiravanija laat de passieve kunstkijker graag in actie komen. Met onder andere een serie chromen pingpongtafels nodigt hij ons uit voor een potje tafeltennis. “It is not what you see that is important, but what takes place between people,” aldus Tiravanija. Deze tentoonstelling heeft menselijke sociale interactie als uitgangspunt en is gratis te bezoeken.

Tot en met 26 juni – Martijn van de Griendt: Ik ben zeventien – Melkweg Expo
18054Maak kennis met hedendaagse Amsterdamse jongeren in de expositie ‘Ik ben zeventien’. Martijn van de Griendt bezocht en fotografeerde gedurende anderhalf jaar feestjes in Amsterdam en heeft daarnaast het straatleven van de jongeren vastgelegd op beeld. In het bijzonder is er veel afgebeeld van de groep die dagelijks bij het Stedelijk Museum rondhangt. Naast foto’s zijn er ook persoonlijke bezittingen van de tieners tentoongesteld, zoals hun dagboekteksten. De Melkweg Expo is nog te zien tot 26 juni en toegang is gratis.


THEATER

13 & 14 juni – The Walking Forest – Christiane Jatahy – Frascati
De huidige politieke situatie in Brazilië is op z’n zachts gezegd behoorlijk grimmig. Met behulp van Shakespeare’s Macbeth onderzoekt de Braziliaanse film- en theatermaakster Christiane Jatahy wat dit klassieke verhaal kan bijdragen aan het denken over de problemen in onze huidige wereld. Jatahy interviewde een groot aantal mensen over het begrip ‘macht’ en verweefde de opnamen van die gesprekken door The Walking Forest. Jatahy maakt intensief gebruik van film in haar voorstellingen; het publiek wordt in een mix van live cinema, theater en documentaire rechtstreeks geconfronteerd met haar verantwoordelijkheden en in de rol van de machthebber gedrukt.

18 & 19 juni – The Future of Sex – Wunderbaum, Arnon Grunberg en Johan Simons – Muziekgebouw aan ’t IJ
ToekomstVanSeksUit een Brits onderzoek is gebleken dat mensen in de meest welvarende landen ter wereld gemiddeld minder seks per maand hebben dan een aantal decennia geleden. De acteurs van Wunderbaum vonden dit een zorgwekkende maatschappelijke ontwikkeling en sloegen de handen ineen met Arnon Grunberg, Seksrabbijn des Vaderlands, om een voorstelling te maken waarin deze ontwikkeling omarmd wordt in plaats van gehekeld. De personages in The Future of Seks voelen zich juist bevrijd van de last die seks met zich meedraagt. We zien scènes met jonge stelletjes, oudere echtparen en singles die zich schijnbaar opgewekt zonder fysiek contact door het leven slepen. Grunberg zal zelf tijdens de voorstelling ook met het publiek en met gasten in gesprek gaan over de liefde, verlangens en behoeftes.


UITGAAN

4 juni – Amsterdam Open Air Inbetweener – 4 juni – Club AIR
254x358zc=1a=cq=90_482x680q=90_AOA_INBETWEENER_AIR_WEB_4957_4959Aankomend weekend is het weer tijd voor het befaamde Amsterdam Open Air festival. Moet je zaterdag bij je schoonfamilie op bezoek of ben jij meer een nachtmens? Geen zorgen, want op 4 juni host Club AIR de Amsterdam Open Air Inbetweener. De naam zegt het al: dit feest zit tussen de twee dagen van het festival in. Club AIR wordt omgetoverd in een deephouse en techno walhalla met dj’s die al overdag het publiek bij verschillende podia hebben vermaakt. Danny Daze, Finnebassen, Edu Imbernon en Olivier Weiter komen regelrecht van het festival naar de club om jou ook nog een mooie avond te bezorgen. Heb je wel een ticket voor Open Air bemachtigd en wil je na het festival nog meer dansen? Dan krijg je bij de ingang vijf euro korting op vertoning van het entreebandje.

16 juni – Loesoe – Club Up
13238904_1082399528488088_4650031394841910056_nWat in 2013 begon als een feest in club Akhnaton voor de bovenbouw klassen van het St. Ignatius Gymnasium, is in mei 2016 teruggekeerd onder de naam Loesoe (straattaal voor ‘dronken’). Het feest is bedacht door twee Amsterdamse studenten. Na de eerste officiële editie van Loesoe op woensdag 4 mei is het feest deze maand gepromoveerd en heeft het de eer gekregen om de donderdagavond in Club Up te hosten. Op 16 juni zal de club in het teken staan van ‘geen fris, geen drugs, alleen alcohol’ met talloze R&B tunes, hitjes en house. De line-up moet nog aangekondigd worden, maar je kan vooral lokale dj’s uit Amsterdam verwachten. De eerste 50 tickets zijn slechts drie euro, dus wees er als de kippen bij.


DISCUSSIE & DEBAT

9 juni – Energy transition & Shell – Room for Discussion Podium
13266083_1166887633355348_5196887938151916508_nRoom for Discussion, het interviewplatform op de Roetersstraat (faculteit Economics and Business), is inmiddels een bekend fenomeen binnen en buiten de Universiteit van Amsterdam. Na onder andere de editie met Thomas Piketty en nog vóór een eveneens aan te raden discussie over de Brexit (23 juni) is het op 9 juni tijd voor een discussie over de bedrijfsstrategie van Shell, de keuze tussen olie en het klimaat en de doelstellingen die zijn vastgesteld in Parijs. In het Engels zullen Ewald Breunesse, Manager Energy Transitions van Shell, en Thomas Muntz, onderzoeksjournalist op het gebied van energie en klimaat voor de Correspondent en de Groene Amsterdammer, debatteren over de vraag ‘wat is Shell’s rol in de energietransitie?’ Net als altijd kun je de interviews gratis bijwonen, maar wees op tijd: de zitplekken zijn meestal snel bezet.

15 juni – Bruggen over het IJ – Pakhuis de Zwijger
Al enige tijd is er sprake van een groeiende vraag naar beter vervoer over en rond het IJ. De gemeente onderzoekt hoe beide oevers beter verbonden kunnen worden, met name om stadsdeel Noord meer te betrekken bij de rest van de stad. Onder andere NRC, Het Parool en Trouw hebben al uitgebreid aandacht besteed aan mogelijke bruggen. In de rubriek Stadslicht zijn de opties in een serie bijeenkomsten besproken in Pakhuis de Zwijger en in deze laatste editie wordt de knoop wellicht doorgehakt: welke bruggen komen er, wanneer en waar? Wethouder Verkeer en Vervoer Pieter Litjens, creatief entrepreneur Bas Kok en ORAM-directeur Kees Noorman gaan erover in gesprek en jij kunt er gratis bij zijn!

amsterdam-maakt-de-sprong-over-het-ij

Steun Red Pers

Je las dit artikel gratis, maar dat betekent niet dat het Red Pers niets heeft gekost. Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.

Lees ook:

Zoeken

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.