KunstRAI 2016: Laat je Verrassen

30 mei 2016, 09:00

Auteur: Ellis Dekker

KunstRAI 2016: Laat je Verrassen

30 mei 2016, 09:00

Auteur: Ellis Dekker

Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd bij Maximum Amsterdam


FOCUS BERLIN: DIT JAAR 8 GALERIEËN UIT BERLIJN’

Na de afgelopen succesvolle edities is het woensdag tijd voor de 32e editie van de KunstRAI. Het evenement vindt plaats tot en met zondag en “profileert zich als een nationale beurs die een breed overzicht geeft van de diversiteit en kwaliteit in de hedendaagse autonome en toegepaste kunst,” aldus de organisatie.

TEKST DOOR ELLIS DEKKER

Het interessante aan de KunstRAI vergeleken met het bezoeken van een museum is dat er ieder jaar andere deelnemende galerieën zijn. Het is iedere editie weer een verrassing wat het aanbod is aan fotografie, schilder- en beeldhouwkunst, glas, keramiek en sieraden. De galerieën die meedoen aan de KunstRAI komen uit zowel binnen- als buitenland en brengen bekende en onbekende werken onder de aandacht.

Dit jaar zijn er acht galerieën uit Berlijn uitgenodigd onder het motto ‘Focus Berlin’. Een van de aanwezige galerieën uit Berlijn is janinebeangallery, die onder andere het bijzondere werk van Lori Field en Grigori Dor vertegenwoordigt. Deze galerie concentreert zich voornamelijk op artiesten, wonend en werkend in Berlijn, en stimuleert de ontwikkeling van jong talent.

1452637084020
‘Maneater’ van Lori Field, die vertegenwoordigd wordt door janinebeangallery uit Berlijn. Bron: Lori Field.

Hiernaast biedt ook de KunstRAI zelf jong talent graag de kans hun werk te laten zien door middel van de samenwerking met het dynamische WOW platform. Het platform is een combinatie van een hostel en studio’s voor afgestudeerden van Amsterdamse kunstopleidingen. Hier ontmoeten toeristen recentelijk afgestudeerden in de kunst en worden de gangen bewandeld door zowel invloedrijke personen als de culturele vernieuwers van morgen. Verder biedt de KunstRAI jonge galerieën een kans om hun nieuwe ideeën te presenteren op de beurs in de zogenaamde RAW EDGE stands.

Life Ball, Europa’s grootste publieke evenement tegen HIV en AIDS, is dit jaar aanwezig op de KunstRAI.

Daarnaast zal er dit jaar een organisatie voor het goede doel aanwezig zijn op de KunstRAI, Life Ball, in samenwerking met de Sophie Maree Gallery. Life Ball vindt jaarlijks plaats en is Europa’s grootste publieke evenement voor de bestrijding van HIV en AIDS. Er zijn vele gerenommeerde kunstenaars en designers werkzaam voor Life Ball die er een kleurrijk feest van maken. Tevens biedt het de ruimte voor en geeft het aandacht aan organisaties die nog altijd vechten tegen HIV en AIDS. Er zullen werken van Inge Prader op de beurs gepresenteerd worden en te koop zijn. Haar werk is deels geïnspireerd door de schilderijen van Gustav Klimt. De helft van de opbrengst gaat naar Life Ball.

Werk van Inge Prader, geïnspireerd door een schilderij van Gustav Klimt. Bron: Inge Prader Fotografie.

Naast de Berlijnse stands en de speciale activiteiten zijn er ook tientallen veelbelovende reguliere galerieën aanwezig in de RAI, zoals de Amsterdamse Jaski Art Gallery. Deze galerie bevindt zich in het Spiegelkwartier en representeert een breed scala aan succesvolle kunstenaars, waaronder het duo Les Deux Garçons en fotografe Jill Greenberg.

Kortom, de KunstRAI belooft met haar diverse aanbod ook dit jaar weer een inspirerend en vernieuwend evenement te worden. Laat je verrassen en schaf voor maar 15 euro online een ticket aan!

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.