(Her)ken de Stad

27 mei 2016, 09:00

Auteur: Olivier Overberg

(Her)ken de Stad

27 mei 2016, 09:00

Auteur: Olivier Overberg

Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd bij Maximum Amsterdam

Hoe goed ken jij de Amsterdamse binnenstad? Op de foto’s die ik de afgelopen tijd heb gemaakt, breng ik het karakter van de binnenstad in beeld door impressies van objecten en gebouwen/architectuur waar je normaal gesproken langs of overheen kijkt vast te leggen. Hieronder heb ik een paar plekken uitgelicht, de vraag rest waar deze foto’s zijn genomen. Raad jij ze allemaal? Succes!

TEKST EN FOTOGRAFIE DOOR OLIVIER OVERBERG

1 – Passanten

Tekst
De eerste foto moet niet al te moeilijk zijn. Het is een drukke, onlangs gerenoveerde locatie, die echter nog niet helemaal af is. De reflecties in de ramen zouden genoeg weg moeten geven over waar deze foto genomen is.

2 – Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…

Een lastige foto om mee te beginnen. In de reflectie is een gracht, beter gezegd een wal, te zien die tegenover een bekend plein en gebouw in de stad.
Dit is een foto van een reflectie. Geen makkelijke om te raden, maar wellicht doet de bouwstijl, die nogal apart is voor het centrum, een belletje rinkelen. De spiegel in de foto staat tegen een grote afvalcontainer aan, naast een van de belangrijkste gebouwen in de stad. Let ook op de voorgrond van de reflectie, waar geen hoopje afval, maar kleren te zien is.

3 – Uitklap-balkon

Tekst
Dit gebouw, wat doet denken aan een oud pakhuis of loods, wordt vandaag de dag nog gewoon bewoond. Net achter een van de hoofdwegen die vanaf het recentelijk aangelegde Amsterdamse eiland zo naar hartje centrum lopen, bevindt zich dit pand, compleet verwijderd van van alle drukte.

4 – Yellow Submarine

Tekst
Je moet er maar een keertje zijn langsgefietst. Ergens in de binnenstad zit dit pareltje verscholen: een gele onderzeeër, waarvan het ook mij onduidelijk is of hij bewoond wordt of dat het nog steeds een echte onderzeeër is. Hij steekt in elk geval behoorlijk af tegen zijn omgeving. Mocht je meer weten over de staat van deze “yellow submarine”, dan hoor ik het graag d.m.v. een mailtje naar https://redpers.nl/wp-content/uploads/2016/08/SPUI-AF-3-1.jpg@https://redpers.nl/wp-content/uploads/2016/08/max-in-ny-1.jpgimumamsterdam.nl!

5 – Meer fietsen dan mensen

Tekst
In Amsterdam zijn precieze aantallen wat betreft het aantal fietsen niet bekend, maar bijna alle schattingen komen op een getal boven de miljoen uit, en dat tegenover een inwonertal van minder dan 900.000. Genomen aan het eind van een mooie zaterdagmiddag verwacht je dit rustige beeld op dit immens drukke plein niet gauw. En zelfs als het dan gelukt is geen mensen op de foto te krijgen, blijkt een fietsloze foto alsnog een onmogelijke opgave te zijn.

6 – Niet stelen!

Tekst
Dit mannetje dat het stopbalkje probeert mee te nemen, is vermoedelijk overgewaaid uit Italië. Daar zijn dit soort straatborden al jaren te vinden, in Amsterdam komen ze echter bijna niet voor. Toch zijn ze er wel. Met een klassieke ophaalbrug op de achtergrond (nee, niet de Magere Brug) en de tip dat het in dezelfde buurt als de onderzeeër is, zou je wellicht kunnen weten waar deze foto genomen is.

7 – Groen licht

Tekst
Op een gracht die de grachtengordel doorsnijdt, is deze constructie te vinden. De wijnflessen zijn op ingenieuze wijze in elkaar gezet om als natuurlijke licht-doorlaat te dienen voor de onderliggende woonboot. De eigenaren van de woning lijken van wijn te houden, want het is niet de enige flessen-lamp die op de boot staat.

Antwoorden:

1 – De passanten lopen langs de vernieuwde IJ-zijde van het Centraal Station. Als je goed kijkt, zie je in de reflectie, naast mij als fotograaf, ook de vernieuwde A’dam toren, of zoals deze vroeger bekend stond, toren Overhoeks, het oude Shell-gebouw.

2 – Deze spiegel stond tegen een afvalcontainer die achter het Waterlooplein tegen het gemeentehuis staat. In de reflectie is de andere kant van de Zwanenburgwal te zien.

3 – Uitklap-balkonnen zijn te vinden aan de Veemkade, net voorbij Pakhuis de Zwijger. Het gebouw zelf staat aan de Piet Heinkade, die het “eiland” IJburg direct verbindt met het Centraal Station.

4 – Bewoond of niet, deze gele onderzeeër vond ik aan de Bickersgracht, tegenover het Prinseneiland. Hij is vanaf de Realengracht gefotografeerd.

5 – Deze fietsen stonden geparkeerd op waarschijnlijk het meest toeristische plein van de stad: de Dam. De tralies staan in het kozijn van het Paleis op de Dam en de fietsen – en het afval – stonden aan de kant van de Kalverstraat van het paleis.

6 – In de Zeeheldenbuurt, op de hoek van de Zoutkeetsgracht en de Bokkinghangen (tegenover de Westerdoksdijk), vind je dit gekke mannetje. Laat het weten als je nog zo’n mannetje in de stad spot!

7 – De wijnflessen-constructie voorziet een woonboot op de Brouwersgracht van licht. Om specifieker te zijn: op het stuk tussen de Prinsengracht en Keizersgracht in, aan de Zuidzijde van de gracht.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.