Een Nieuw Begin

22 mei 2016, 09:00

Auteur: Marten Visser

Een Nieuw Begin

22 mei 2016, 09:00

Auteur: Marten Visser

Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd bij Maximum Amsterdam

Door onze Ajax-columnist Marten Visser (@https://redpers.nl/wp-content/uploads/2016/08/olympisch-1.jpgvisser1)


Vier dagen na de Wedstrijd-die-niet-genoemd-mag-worden eindigde het tijdperk De Boer bij Ajax. Zijn opvolger heet vermoedelijk Peter Bosz. Tot groot ongenoegen van een deel van de aanhang.

Nu het grote gespeculeer over de nieuwe trainer, een favoriete bezigheid onder Ajacieden, voorbij lijkt is het tijd voor die andere favoriete bezigheid voor Ajacieden: het kankeren op die nieuwe trainer. De reden voor de afkeer bij een deel van (fanatieke) aanhang? Simpel, Peter Bosz heeft een Feyenoord-verleden. Een kakkerlak dus en daarom niet geschikt als Ajax-trainer. Nogal suf natuurlijk, als je bedenkt dat hij van alle Nederlandse trainers het dichtst bij de filosofie van die andere oud-Feyenoorder, Johan Cruijff, zit.

Dat blijkt tenminste uit de geweldige analyse van de Hollandse school op het even zo geweldige catenaccio.nl. Van de Nederlandse ploegen paste Bosz’ Vitesse in 2015 namelijk de meeste spelprincipes van de Hollandse school toe: 7. Meer dan onder andere Ajax (5) en Oranje (0), die beide door ras-Ajacieden getraind werden. Niet dat dit iemand zou moeten verbazen, want Bosz erkent zelf veel van Johan geleerd te hebben en het een voorrecht te vinden een week met hem te hebben mogen optrekken. Bovenal een Cruijffiaan dus.

Maakt die voetbalfilosofie Bosz tot de droomkandidaat voor Ajax? Zeker niet, want hij zal nooit het geweldige boegbeeld van de club worden dat De Boer was. Zeker zijn meerdere akkefietjes met scheidsrechters in zijn Vitesse-tijd voorspellen op dat vlak weinig goeds. Ook qua transferbeleid hoeven we geen wonderen van Bosz te verwachten. Zijn track-record als technisch manager in Rotterdam-Zuid is namelijk nog slechter dan van het grote genie dat momenteel die taak bij ons aller Ajax mag uitvoeren.

De realiteit is echter dat de droomtrainer, of die nou Jorge Sampaoli, Thomas Tuchel of Jürgen Klopp heet, niet naar Ajax wil. Grote naam wel, maar ook een club die al jarenlang voor spek en bonen meedoet in Europa en in een competitie speelt die zo zwak is dat de naam Ieniemienie-League nog teveel eer ervoor zou zijn.

Ajacieden mogen daarom best een beetje blij zijn dat er desondanks een trainer is die het een eer vindt om in het wespennest te stappen en ook nog eens de voetbalfilosofie van Cruijff aanhangt. En wat betreft zijn clubvoorkeur? Die valt altijd nog te veranderen. Zo moeilijk moet het ook niet zijn voor ons Ajacieden om te tonen dat ons cluppie veel mooier is dan een subtopper uit Rotterdam.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.