Top-10 Agenda: Mei

1 mei 2016, 09:00

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

Top-10 Agenda: Mei

1 mei 2016, 09:00

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd bij Maximum Amsterdam

Mei is niet alleen de maand van de Dodenherdenking, Bevrijdingsdag en Moederdag; ook is er in deze ‘bloeimaand’ weer genoeg te beleven in Amsterdam. Om het overzichtelijk te houden krijg je van ons twee insidertips op het gebied van muziek, kunst, theater, uitgaan en opinie. Save the dates!


MUZIEK

1 mei – The Syrian Big Band Codarts Union – Bimhuis
Als je vanavond nog niets te doen hebt, begeef je dan richting het Bimhuis en woon het bijzondere concert van The Syrian Big Band Codarts Union bij. Deze big band is een combinatie van de Syrian Big Band en de Codarts Big Band, bestaande uit studenten van het Rotterdams Conservatorium Codarts. De Syrian Big Band is een zeer beroemde band uit Syrië, die helaas uit elkaar viel door de oorlog, maar waarvan de leden die naar Europa zijn gevlucht nu weer bij elkaar zijn gekomen. Samen met de Codarts Big Band zullen ze Syrische muziek spelen, zowel klassiek en traditioneel als modern. Een mooie samenwerking en het belooft dan ook een zeer bijzondere avond te worden.

27 mei– Jungle By Night Releaseshow – Paradiso
We blijven in de jazzsferen! Jungle By Night, bestaande uit allemaal Amsterdamse jongens, brengt binnenkoort een nieuw album, The Traveller, uit en presenteert dit op 27 mei in Paradiso. De band bestaat voor het grootste deel uit blazersinstrumenten en laat zich inspireren door genres als jazz, funk, Ethio-jazz en Afrobeat. De concerten van Jungle By Night zijn altijd een feestje, dus je zult niet teleurgesteld zijn. En mocht je nou niet kunnen, of het geld niet hebben voor een kaartje: een dag eerder staan ze voor een half uurtje in Concerto!


KUNST

Tot en met 22 mei –  Warhol’s World – Museum Jan van der Togt
warholds world jan van der togtMocht je na het Moco Museum meer willen zien van Andy Warhol, is in het Jan van der Togt ook een collectie te bezichtigen van Warhol. Daarnaast zijn er ook werken aanwezig over de kunstenaar zelf. De tentoonstelling ‘Warhol’s World’ bevat foto’s van onder andere de kunstenaar aan het werk, zijn aanwezigheid bij de presentatie van zijn werk, en hijzelf ín zijn werk: Warhol in een blik Campbell’s soup. Naast Warhol is het werk van Julia Winter, Toon de Haas, Willem Heesen en Ans Bakker-van der Pluijm te zien. Alle werken zijn te zien tot en met 22 mei, entree is 8 euro.

Tot en met 10 juli – World Press Photo – De Nieuwe Kerk
foto Hope for a new life, World Press PhotoMomenteel is World Press Photo 16 te zien in De Nieuwe Kerk. World Press Photo is opgericht in 1955 door een groep Nederlandse fotografen, en organiseren sindsdien bijna ieder jaar een foto wedstrijd waarvan de winnende exemplaren de hele wereld over gaan.  De expositie in De Nieuwe Kerk is het startpunt van de wereldtour van deze tentoonstelling en bevat een indrukwekkende reeks aan winnende persfoto’s, waaronder het aangrijpende beeld geschoten door Warren Richardson van afgelopen jaar: Hope for a new life. Voor een tientje heb je toegang, ook tot het Streets of the World project.


THEATER

11 tot en met 21 mei: De andere stem – Toneelgroep Amsterdam – Stadsschouwburg
SetRatioSize690460-De-andere-stem-PERS-Jan-Versweyveld-12Het is inmiddels zeven jaar geleden dat de megasuccesvolle monoloog La Voix Humaine in première ging. Terwijl Halina Reijn de voorstelling ten tijde van schrijven in Hong Kong speelt, speelt Ramsey Nasr in onze hoofdstad het vervolg De andere stem. In La Voix Humaine belt een vrouw met haar ex in een laatste poging de breuk tussen hen ongedaan te maken. Ramsey Nasr schreef het ongehoorde verhaal van de man. Waar Jean Cocteaus monoloog het tragische verhaal van één vrouw schetst, benadrukt De andere stem het onontwarbare verbond van een koppel, dat wanhopig tracht los te komen van elkaar, maar daar niet in slaagt.

24 tot en met 31 mei: Dood Paard Week – Frascati
1459934060De eerste eieren komen uit, de ‘e’ zit weer in de maand, en in het oosten van het land ligt zeven centimeter sneeuw. Je raadt het al: het theaterseizoen loopt ten einde en het festivalseizoen komt langzaamaan op gang. Eind mei wordt dit kleinschalig gevierd met de Dood Paard Week. Voor het derde jaar op rij presenteert Frascati’s huisgezelschap Dood Paard een week lang haar publieksfavorieten. Zie nog een keer Macbain, waarin Dood Paard het verhaal van MacBeth aan het leven van Kurt Cobain aan elkaar koppelt. Geniet van een leesgroep in de vorm van een zesgangendiner in Discrete Charm of Marxism, met Marxistische teksten in plaats van eten. Of bezoek Thebe, de nieuwste voorstelling van Dood Paard over een toneelspeler die black-out krijgt en nooit meer wil spelen.


UITGAAN

4 mei – Freddy in de Social – Chicago Social Club
12885807_738551142948696_2729042717398632395_oFunky Freddy is gewoonlijke elke donderdag te bezoeken in de Nova, maar op woensdag 4 mei verhuist het feestje eenmalig naar de Chicago Social Club. Op een woensdagavond dansen? Dat kan deze maand gewoon, want dit jaar is iedereen vrij op 5 mei omdat het samen valt met Hemelvaart! Het Funky Freddy feestteam staat berucht om de foute hitjes die ze draaien en bij deze bevrijdingsspecial hebben ze dj’s Mikey Nice en Dani L. Mebius uitgenodigd om het team te komen versterken. Mikey Nice zal de disco muziek verzorgen, terwijl Dani L. Mebius electro house door de Social laat dreunen. Dani L. Mebius heeft al de eer gehad om onder andere samen met Laidback Luke en Fedde Le Grand te draaien, dus het is zeker waard om even te komen buurten.

20 mei – Rollerdisco – WesterUnie
12987031_1095029673882808_5226622395417075824_nSchoenen uit en rolschaatsen aan, want op vrijdag 20 mei kan je dansen én skaten! Voorheen werd de Rollerdisco georganiseerd in de Balie, maar het feest heeft nu een grotere locatie aan de haak geslagen: de WesterUnie. Van 22:00 tot 01:30 uur is het een rolschaatsfestijn en daarna mogen de voetjes van de vloer op discomuziek, hitjes, R&B en hip-hop. Deze melodieën worden verzorgd door onder andere het Festimi Soundsystem en Egbert-Jan Weeber. Het is geen probleem als je geen rolschaatsen hebt, want bij de Rollerdisco zijn er een beperkt aantal rollerskates te huur. Bovendien wordt er aan het begin van de avond een skate dansles gegeven om even te wennen. Als je skaten met een drankje in je hand niet aandurft, maar dit leuke feestje wel bij wil wonen zijn er aparte kaarten beschikbaar voor entree vanaf 01:00 uur.


DISCUSSIE & DEBAT

17 mei – De Staat van de Stad: Europe by People – Pakhuis de Zwijger
de-staat-van-de-stad-e1428678167365De vierde editie van een programmareeks waarin onderbuikgevoelens worden afgezet tegen trends en feiten. De Staat van de Stad is dit jaar in samenwerking met Europe by People en zal in het Engels zijn, met de hoofdvraag ‘What can Amsterdam learn from other European capitals?’ Dit in het licht van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie. Ricky Burdett (Professor of Urban Studies, London School of Economics) zal zijn boek Innovation in Europe’s Cities presenteren en ook burgemeester Eberhard van der Laan, OIS-directeur Jeroen Slot en vooraanstaande wetenschappers, journalisten en acteurs zullen aan het woord komen. De toegangsprijs van bijna vijfentwintig euro valt niet mee, maar is het ongetwijfeld waard.

23 mei – KennisCafé: het Einde van de Verbrandingsmotor – De Balie
-0-0-820-540-1Het KennisCafé is een co-productie van De Volkskrant, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), NEMO Science Museum en De Balie. Martijn van Calmthout (wetenschapsredacteur bij De Volkskrant) is moderator en zal op deze maandagavond de geschiedenis van en alternatieven voor de verbrandingsmotor bespreken. Deze is immers niet duurzaam en vervuilt stad, natuur en medemens. Wetenschappers en andere deskundigen in het vakgebied zullen aanwezig zijn, maar ‘gewone’ Amsterdammers zijn ook welkom bij de discussie! Vanaf 6 euro praat je mee over de ideale motor van de toekomst.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.