Nieuw: het Moco Museum

28 april 2016, 09:00

Auteur: Ellis Dekker

Nieuw: het Moco Museum

28 april 2016, 09:00

Auteur: Ellis Dekker

Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd bij Maximum Amsterdam

‘IN ART WE TRUST’

Het aanbod van musea in Amsterdam is sinds 9 april uitgebreid met het Modern Contemporary Museum (Moco). Het particuliere museum is opgericht door het echtpaar Logchies, bekend van de Lionel Gallery op nog geen kilometer afstand. Met dit museum bieden zij liefhebbers een kijkje in de kunstwereld die normaal gesproken verborgen is voor het publiek.

TEKST EN FOTOGRAFIE DOOR ELLIS DEKKER

Nog voor het binnentreden worden de bezoekers al verrast door het mooie uiterlijk van Villa Alsberg waarin het museum zich bevindt. Het statement ‘In art we trust’ op het bord bij de ingang belooft veel goeds, en niets is minder waar. Het museum ziet er van binnen prachtig uit en met fauteuils, hier en daar een poef, de prachtige marmeren schouw en houten vloer lijkt het alsof je aanwezig ben in een huiskamer.

Met in iedere kamer een ander behang, jazz muziekje en verzorgde uitstraling hangt een knusse, gemoedelijke sfeer in het museum. Een mooie tegenstelling tot het drukke Rijksmuseum waar je al snel onder de voet wordt gelopen door het grote aantal toeristen.

Hoewel het museum klein is, is de grootsheid van de kunst die er hangt verbazingwekkend.

Rust is in het Moco genoeg en hoewel het museum klein is, is de grootsheid van de kunst die er hangt verbazingwekkend. Momenteel zijn Banksy en Warhol te zien. Van wie er, dankzij het grote netwerk van de Logchies, gerenommeerde en prachtige werken hangen.

Op de begane grond kun je werken van Banksy bekijken. De kunstenaar is welbekend doch onzichtbaar en anoniem: “I don’t know why people are so keen to put the details of their private life in public; they forget that invisibility is super power”, aldus de kunstenaar zelf. Wellicht dat mede dankzij zijn verborgen bestaan de straat artiest zo fameus is geworden in de kunstwereld.

the key to making great art is all in the compostion
Banksy.

Banksy behandelt veel spraakmakende onderwerpen en confronteert de kijker met zaken als oorlog, politiek en het geloof. Zo is in het museum Cardinal Sin te zien, een stenen buste van een katholieke priester waarvan het gezicht is ‘gecensureerd’. Een beeld waarmee hij commentaar levert op het kindermisbruik door katholieke priesters. Banksy laat naast zijn kritische en cynische kant, ook graag humor zien zoals te zien in zijn werk the key to making great art is all in the composition.

Op de benedenverdieping zijn de kleurrijke schilderijen van Andy Warhol te vinden, een van de grootste kunstenaars binnen de popart stroming. Warhol maakt veel gebruik van zeefdrukken en in het museum zijn onder andere zijn beroemde Campbell’s soup cans, Dollar Sign en ons toenmalige Queen Beatrix Of The Netherlands te zien. Behalve Beatrix uit de Reigning Queens serie, en sterren als Ms. Monroe en Mr. Jagger, koos Warhol incidenteel ook voor het afbeelden van minder gangbare beroemdheden zoals Mao Zedong.

Naast de imposante werken zijn er behalve de informatieve bijschriften veel boeken aanwezig over de identiteit en creaties van Banksy en Warhol. Hopelijk wordt dit aangename particuliere initiatief beloond met veel enthousiaste bezoekers, en zijn zij het net zo eens met het statement van het museum als ik dat ben: in art we trust.

warhol
Andy Warhol dankt de bezoekers van het Moco Museum persoonlijk.
lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.