Top-10 Agenda: April

1 april 2016, 09:00

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

Top-10 Agenda: April

1 april 2016, 09:00

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd bij Maximum Amsterdam

De lente is begonnen, bij tijd en wijle regent het zonnestralen en Amsterdam bruist als altijd. Dit is geen 1 april-grap: vanaf nu krijg je van ons twee insidertips op het gebied van muziek, kunst, theater, uitgaan én opinie. Save the dates!


MUZIEK

7 tot en met 10 april – Nederlands Klarinetfestival Muziekgebouw en Bimhuis
Sinds dit jaar bestaat er een nieuw festival in Amsterdam, waarop de klarinet de hoofdrol zal spelen! Het festival vindt plaats in het Muziekgebouw aan ’t IJ, het Bimhuis en het Conservatorium en duurt 4 dagen. Er staan verschillende concerten op het programma, onder andere van het Nederlands Blazersensemble, de Amsterdam Klezmer Band en de Turkse klarinettist Hüsnü Senlendirici. Daarnaast zijn er andere bijzondere evenementen georganiseerd. Zo zijn er lezingen te volgen, wordt er een concert gegeven door klarinetbouwers op historische klarinetten en zal geprobeerd worden het wereldrecord wortelklarinet spelen (!) te verbreken.

9 april – Born Ruffians – Melkweg
Het Canadese bandje Born Ruffians staat op 9 april in de Melkweg (Theaterzaal). De jongens zijn geïnspireerd door Rock and Roll en spelen voornamelijk Indie rock. Ze hebben al in het voorprogramma gestaan van onder andere Hot Chip en Franz Ferdinand, dus dat belooft veel goeds! In het voorprogramma staat het leuke bandje ‘Christobal and the Sea’. En je krijgt korting met je CJP pas!


KUNST

Tot en met 17 april – Amsterdam Park – Stadsarchief
parkFotograaf Jeroen Hofman maakte foto’s van Amsterdamse parken vanuit een hoogwerker en legde zo de taferelen die zich afspelen in de parken mooi vast. Bekijk ongegeneerd hoe mensen het park eigen maken en zich proberen terug te trekken uit het drukke stadse leven, maar dan wel met massa’s tegelijk. De foto’s zijn in groot formaat te zien, waardoor het lijkt alsof de mensen en hun parken heel dichtbij je staan, hoewel de foto’s natuurlijk vanaf grote hoogte zijn genomen. Deze tentoonstelling is nog te zien tot en met 17 april en toegang is gratis!

8 april tot en met 15 mei – Ilja Meefout: 1,2 1,2 – Melkweg
16776De Nederlandse Ilja Meefout wordt gezien als de ‘huisfotograaf van de hiphop’. Ooit zelf begonnen als hiphopartiest, heeft hij zich de laatste 10 jaar volledig gefocust op zijn fotografiecarrière. Hij heeft vele hiphop artiesten gefotografeerd, van Snoop Dogg en Kendrick Lamar tot Lil Wayne en Pusha-T. In de Melkweg Expo worden 10 jaar aan foto’s tentoongesteld. Gratis toegang!


THEATER

14 tot en met 24 april – Pop Arts Festival – oa Bellevue, De Krakeling en Oostade
Komende maand gaat de zevende editie van het Pop Arts Festival van start. Dit jaarlijkse, internationale festival staat volledig in het teken van poppen- en objectentheater, en is dit jaar verspreid over de hele stad. Er zijn meer dan 30 voorstellingen te zien uit Nederland, Spanje, Italië, België, Engeland en Israel. Naast langer lopende producties als Aaipet van BonteHond en Prometheus Ontketend van Urland, presenteert Pop Arts op 22 april Vers Bloed: een project waarbij jonge en beginnende theatermakers samen met oude rotten in het vak drie korte voorstellingen hebben gemaakt. Alle trailers zijn hieronder te zien.

28 en 29 april – Sirens – Marjolein van Heemstra i.s.m. De Brouwerij – Frascati
list_4_39_singleWat als je een enorm singer-songwritertalent bent, maar door je psychische kwetsbaarheid dit niet door kan zetten? Hoe ga je om met je kwetsbaarheid in een samenleving waar succes bepaalt of je als individu geslaagd bent in het leven? En hoe zet je kwetsbaarheid om in iets waar jijzelf en mensen om je heen kracht uit putten? Marjolein van Heemstra maakte hier Sirens over, samen met Maaike Wijbenga, die de destructieve kracht van een psychose aan levende lijve heeft ondervonden.


UITGAAN

9 april – Dance4Freedom – Westerunie
Flyer-D4F-2016-FINAL“Dance4Freedom is about the right to be yourself!” Op 9 april wordt er in de Westerunie voor de vierde keer een ‘people-powered’ feest georganiseerd. Dance4Freedom staat helemaal in het teken van de Amsterdamse vrijheid: gelijkheid, diversiteit en respect wordt op deze zaterdagavond uitbundig gevierd. Dit feest focust zich niet alleen op jongeren, maar iedereen die van muziek houdt wordt expliciet van harte welkom geheten, ongeacht hen seksuele geaardheid, leeftijd en nationaliteit. De muziek, zoals beschreven, zal dansbaar zijn met een vibe als een speciale demonstratie waarin vrijheid omarmd wordt. Wil je iets nieuws en free-minded meemaken? Dan is dit zeker een aanrader!

26 april (Koningsnacht) – The BANK – The Box
BANK_FB_3Kan je niet wachten tot Koningsdag en heb je zin om alvast in de stemming te komen? Dan mag je dit eclectische feestje zeker niet missen! Naast headliner Dyna, staan onder andere Adje, Dave Roelvink, Dio, Manuel & Geza, Johnny 500 en nog veel meer grote hip-hop namen voor je klaar op deze spectaculaire Koningsnacht. The BANK wordt georganiseerd in The Box; deze nieuwe nightlife and event hotspot in West heeft half september haar deuren geopend. De Nederlandse top zal zich op de verjaardagsnacht van de koning wederom bewijzen op gebied van R&B en hip-hop, eentje waar je bij moet zijn dus!


DISCUSSIE & DEBAT

11 april – Route Amsterdam Circulair – Pakhuis de Zwijger
Schermafbeelding-2016-03-10-om-17.52.00Een interessante discussieavond zoals velen in het het onafhankelijke ‘pakhuis’ op de Piet Heinkade. Dit is alweer de eenendertigste editie van de programmareeks De Circulaire Stad, naar aanleiding van onderzoek naar een circulaire economie in Amsterdam en de regio. Hoe wordt de regio Amsterdam de circulaire koploper, ofwel een stad waarin we slimmer en efficiënter omgaan met grondstoffen, energie en afval? Op deze maandagavond gaan onder andere wethouder duurzaamheid Abdeluheb Choho, hoogleraar duurzaamheid Jacqueline Cramer en Instock-oprichter Selma Seddik met elkaar in debat. Ook jullie Amsterdammers zijn van harte welkom om mee te praten, en wel gratis!

13 april – Stadsgesprek: Amsterdam onder druk – De Balie
-0-0-820-540Amsterdam staat onder grote druk en de cijfers liegen er niet om. Rond de Dam, misschien wel de grootste trekpleister van pretpark Mokum, wordt één op de dertien huizen verhuurd via Airbnb. Jaarlijks stijgt het aantal toeristen met zo’n tien procent. Alleen de Italiaanse toeristensteden Venetië en Florence kennen een hoger aantal hotelovernachtingen per inwoner. Hoe vindt Amsterdam het evenwicht tussen bewoners en bezoekers terug? Loco-burgemeester en wethouder Economische Zaken Kajsa Ollongren (D66) zoekt naar een oplossing met onder andere GroenLinks-raadslid Jorrit Nuijens en twee architecten. Ook bij dit Stadsgesprek in De Balie geldt: voor https://redpers.nl/wp-content/uploads/2016/08/max-in-ny-1.jpgimaal een tientje ben je erbij en praat je mee!

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.