Boeken in de Buurt: Van Rossum

21 maart 2016, 09:00

Auteur: Max van Geuns

Boeken in de Buurt: Van Rossum

21 maart 2016, 09:00

Auteur: Max van Geuns

Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd bij Maximum Amsterdam

DE GROTE WINNAAR VAN AMSTERDAM

We kennen allemaal onze buurtsupermarkt, de kledingwinkels in de buurt, onze buurtcafés, maar wat weten we van de buurtboekhandel? Is hij onontbeerlijk voor een Amsterdams stadsdeel? Is het vergane glorie of juist een opnieuw bloeiend fenomeen? In deze reeks gaan wij op zoek naar het verhaal achter onafhankelijke boekhandels in Amsterdam.

TEKST EN FOTOGRAFIE DOOR MAX VAN GEUNS


Boekhandel van Rossum

Adres: Beethovenstraat 32
Opgericht: 1929
Eigenaar: Beth Johnson
Lievelingsschrijver: Richard Flanagan
Lievelingsplek in Amsterdam: Restaurant Classico

Bij de oprichting in 1929 was Boekhandel van Rossum nog gevestigd aan de overkant van Beethovenstraat 32. Exact een jaar geleden verdubbelde het schattige boekhandeltje van 75 vierkante meter in omvang, zonder het gemoedelijke huiskamergevoel te verliezen. Twee weken terug werd het succes van eigenaresse Beth Johnson (61) beloond: Het Parool vroeg waar lezers het liefste hun boeken kopen en Van Rossum werd de grote winnaar. De boekhandel staat met 107 stemmen bovenaan in Amsterdam, op geruime afstand gevolgd door Hoogstins (45) en het Martyrium (37).

Van Rossum staat bovenaan in Amsterdam.

In 1997 heropende Johnson de boekhandel met zakenpartner en voormalig eigenaar Marcus Colloran. Al bijna 20 jaar is ze dus een bekend gezicht in de Beethovenstraat, waar blijvende zaken eerder uitzondering dan regel zijn. Dat uitgerekend de boekhandel het weet vol te houden, dankt Johnson aan de betrokkenheid van haar en haar collega’s bij de klanten. “Iedereen kent mijn naam,” zegt ze zelf. “Ik heb een persoonlijke band met de mensen in de winkel.” Volgens de van oorsprong Amerikaanse ontwikkelingseconoom is dat een must voor boekhandels. “Anders kun je boeken ook online bestellen.”

Beth Johnson: 'Iedereen kent mijn naam.'
Beth Johnson: ‘Iedereen kent mijn naam. Ik heb een persoonlijke band met de mensen in de winkel.’

Begin vorig jaar was Van Rossum twee maanden beperkt geopend vanwege de grote verbouwing. Ze geeft toe dat ze een grote gok heeft gewaagd. “Maar als je dat niet doet, overleef je het niet. Je moet lef hebben.” Het resultaat mag er zijn.

Met de grote verbouwing heeft
Johnson een grote gok gewaagd.

Van de inmiddels beruchte ‘boekjes-met-koffie-en-meer’-trend wil Johnson niets weten. Wel krijgt ze regelmatig de vraag of ze niet ook een koffiezaakje moet openen op hetzelfde adres. “Incidenteel schenk ik koffie in, als mensen lang zitten te lezen in de grote stoel. Maar ik wil geen horecagelegenheid worden: dit blijft een boekhandel met een brede keuze aan kwaliteitsboeken die niet overal te vinden zijn. Voor koffie kunnen ze hiernaast terecht, bij de Starbucks.”

IMG_9253
Op deze ouderwetse typemachine kunnen klanten een literaire bijdrage leveren.

Volgens Johnson is Van Rossum overigens ‘hipster’ genoeg. Zo hebben ze een ouderwetse typemachine staan waarop klanten een literaire bijdrage kunnen leveren. Ook worden regelmatig voorleesochtenden, poëzieavonden en lezingen gehouden. “Zo verzorgen ook wij ons jonge publiek.” Daarnaast worden de bovenruimtes verhuurd en zijn er schrijfcursussen als ‘Writer’s Studioen Engelstalige literatuurcursussen samen met The John Adams Institute.

Ondanks dat Johnson zich liever focust op offline service, scoort Van Rossum een aardige duizend likes op Facebook. Hier worden alle evenementen in de boekhandel aangekondigd, zoals vorige week de meet & greet met Femke Halsema. Ook wordt er druk gewerkt aan een vernieuwde website, waarop nu al Beth’s Blog en Eline’s Kinderboekentips te lezen zijn. Daarnaast zal de webwinkel uitgebreid worden. Maar in de eerste plaats is er zorg voor de klant in de winkel, aldus Johnson.

Volgens Johnson is Van Rossum ‘hipster’ genoeg.

De toekomst van boeken ziet Johnson rooskleurig in. Volgens haar veranderen dingen wel, maar niet zo snel als we denken. “Het boek is the perfect invention geweest. Kijk maar hoe lang we er al van mogen genieten! Er zijn nu e-readers en mensen kunnen veel lezen van het internet, maar het ene sluit het andere niet uit. Er kunnen meer dingen naast elkaar bestaan.”

IMG_9258Ook van boekhandels heeft de eigenaresse een positief toekomstbeeld. “Als ze maar met hun hart en passie werken. In deze wereld, waarin mensen zich verschuilen achter hun kille computers, hebben ze een beetje warmte nodig.” Die warmte straalt Van Rossum dan ook uit en de 100 jaar halen ze waarschijnlijk wel.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.