Pechtold-avondje bij de JOVD

21 februari 2016, 09:00

Auteur: Tess Castelijn

Pechtold-avondje bij de JOVD

21 februari 2016, 09:00

Auteur: Tess Castelijn

Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd bij Maximum Amsterdam


Dat de VVD en de D66 niet altijd op één lijn zitten is al lange tijd duidelijk. Hoe zit dat tussen een D66-veteraan en een publiek van studenten die veelal de VVD steunen? Op woensdag 3 februari werd Alexander Pechtold in de Vondelkerk geïnterviewd door Jan Patternotte, georganiseerd door de Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie (JOVD). De vreemde sfeer was meteen te voelen. Maximum Amsterdam was er als enige pers bij.

TESS CASTELIJN

Het gesprek bestond uit vier delen, met ieder een eigen onderwerp: jeugd, idealen, toekomst en privé. Pechtold mocht zelf beslissen hoeveel tijd er aan elk deel zou worden besteed. Hij wilde het liefst zo min mogelijk tijd aan zijn privéleven besteden en zo veel mogelijk aan de idealen en de toekomst.

Alexander Pechtold mocht zelf beslissen
hoeveel tijd er aan elk deel zou worden besteed.

Vrijwel meteen hadden zowel Patternotte als Pechtold door dat het een tough crowd zou worden. Er zitten nu dan ook veel meer aanhangers van de VVD bij de JOVD dan in Pechtolds studietijd het geval was. Patternotte voerde het interview, maar de studenten mochten zelf ook vragen stellen waar ze ook volop gebruik van hebben gemaakt.

Door een hint naar Pechtolds turbulente studentenleven in de beschrijving van het evenement, verwachtte men waarschijnlijk veel persoonlijke anekdotes van Pechtold. Maar toen iemand uit het publiek vroeg naar Pechtolds grootste blunder, antwoordde hij meer algemeen dan anekdotisch: “Daar is een studententijd toch voor? Het is bij mij meer een aaneenschakeling van blunders.”

Er werd uitgebreid gesproken over Geert Wilders, en hoewel Pechtold statig volhield dat hij zichzelf niet de grootste tegenstander van de PVV’er vindt, verzuchtte hij toch dat hij hem soms ‘ongelofelijke zak’ vindt. Het was te merken dat het publiek de strijd tussen Wilders en Pechtold, die er blijkbaar wel degelijk is, veel interessanter vond dan Pechtolds eigen idealen.

“Ik vind Geert Wilders soms een ongelofelijke zak.”

Foto 15-02-16 14 59 23
Alexander Pechtold (D66) over Oekraïne-vraag: “Ik voel me niet aangesproken.” Foto: JOVD.nl.

Op de vraag of de D66 ooit de nieuwe vorm van studiefinanciering zal terugdraaien reageerde Pechtold lichtelijk geïrriteerd. Een andere vraag waar hij door geprikkeld raakte betrof het referendum over Oekraïne, dat met geklap van het publiek werd aangemoedigd. Hij antwoordde dat het onzin is dat de D66 tegen referenda is, omdat de D66 juist campagne gaat voeren voor dit referendum en in het verleden ook referenda en de macht van het volk heel erg heeft gesteund. “Ik voel me dus niet aangesproken door deze vraag.”

Als eindelijk tijd is om het mysterieuze privéleven van Pechtold te bespreken, vraagt Patternote: “Dus we zullen nooit jouw kinderen in een tv-spotje zien?”, refererend naar een oud spotje van de PvdA. Daarop volgt veel gelach van de zaal. “Nee, en ik ben er eerlijk gezegd een beetje boos over geworden op Samsom.”

Pechtold eindigde het gesprek met een statement over Europa: “Ik ben niet per se pro-Europa, want ik ben niet voor dit Europa.” Maar hij stelde wel dat we door samen te werken meer kracht hebben, dus het geloof in Europa is niet helemaal verdwenen. “Als de Britten eruit willen, zeg ik: dag Britten!” Volgens hem blijft de EU door bruisende handelscentra als de Zuidas ook overeind zonder Groot-Brittanië. Dit werd gevold door luid geklap, gelach, en instemmend gejoel uit de zaal.

“Als de Britten uit de EU willen, zeg ik: dag Britten!”

Wat begon als een onderonsje tussen twee D66’ers te midden van een kritisch publiek, werd naarmate de avond vorderde een gezellig gesprek met genoeg anekdotes. En de studenten die eerst zo kritisch waren tegenover Pechtold waren maar al te blij om na afloop zijn hand te mogen schudden.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.