Hoe zit dat: het Okura-licht

12 februari 2016, 09:00

Auteur: Olivier Overberg

Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd bij Maximum Amsterdam


Je loopt op straat en botst (bijna) met iemand anders, omdat er meer aandacht voor het schermpje in de hand is dan voor de omgeving. Het is waarschijnlijk herkenbaar voor velen, zo ook voor twee Zweden. Zij werden hierdoor aan het denken gezet en hebben
onopgemerkt nieuwe straatborden opgehangen in Stockholm om mensen te waarschuwen voor de smartphone-bezeten mens.
In Amsterdam zouden zulke borden ook niet misplaatst zijn. Ongetwijfeld loop je geregeld langs vele gebouwen, pleinen of andere bezienswaardigheden in de stad waar je simpelweg nooit bij stilstaat. In deze nieuwe rubriek zal worden uitgezocht wat de functie en achtergrond van deze gebouwen zijn, met het doel onze lezers iets nieuws over de stad te leren.


OLIVIER OVERBERG

Het Okura hotel, gelegen in De Pijp, is voor menig Amsterdammer zo’n gebouw. Het 78 meter hoge, roze vijf-sterren hotel kan met een oplettend oog vanaf vrijwel elk hoog uitzichtpunt in Amsterdam gezien worden. Het is een fraai stukje architectuur, waarvan de luifel ’s avonds prachtig verlicht wordt met unieke kleuren. Wat men vaak niet doorheeft, is dat de luifel afhankelijk van de weersverwachting een andere kleur heeft. Het hotel wordt ook wel ’s lands hoogste en grootste barometer genoemd.

Deze benaming is echter niet helemaal juist. Het hotel heeft geen daadwerkelijk meet-mechanisme waarmee de kleuren bepaald worden. Echter wordt de verlichting afgesteld door de medewerkers van het hotel, die op basis van de weersverwachting de gepaste kleur kiezen. Omdat we in Nederland wonen, heeft het hotel vaak een wit of groen gekleurde luifel, wat respectievelijk wisselvallig of slecht weer betekent. De luifel kan ook mooi weer aangeven gelukkig, dan krijgt de bovenkant van het gebouw een blauwe rand.

De verlichting wordt door medewerkers van het hotel afgesteld op basis van de weersverwachting.

Het lichtsysteem in de luifel is in 2012 vervangen door energiezuinige LED lampen waardoor er meer kleuren mogelijk zijn dan alleen groen, wit en blauw. Behalve de indicaties voor het aankomende weerbeeld, wordt de luifel op bijzondere dagen oranje verlicht of in regenboogkleuren. Voorlopig is de luifel alleen oranje geweest bij nationale gebeurtenissen: denk aan de 5-1 overwinning op Spanje tijdens het afgelopen WK in Brazilië. Ook na het behalen van elke gouden medaille tijdens de Olympische Spelen of op Koningsnacht kreeg de luifel de nationale kleur.

Kijk dus de volgende keer eens omhoog voor de weersverwachting in plaats van op je mobieltje in je hand en wie weet, ontdek je nog eens iets nieuws.

IMG_2778

Doet dit jou aan een andere plek in de stad denken? Of heb je je altijd afgevraagd wat het verhaal erachter is? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png@https://redpers.nl/wp-content/uploads/2016/08/max-in-ny-1.jpgimum.nl.

Olivier Overberg

Olivier Overberg (1996) was hoofd beeldredactie van Red Pers. Tegenwoordig is hij penningmeester van de Stichting Red Pers.
lees ook:

Doneren

Steun ons met een donatie

kijk voor meer info op onze donatie pagina

nivigeer

Service

Meer Red Pers

© 2023 Stichting Red Pers – Alle rechten voorbehouden

Privacystatement

|

Cookiebeleid

|

Copyright

|

Nieuwsbrief

Om de week houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief. Schrijf je nu in!

Rubrieken

NAVIGEER​

Service

Meer red Pers

Zoeken