Boeken in de Buurt: Pantheon

9 februari 2016, 09:00

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

Boeken in de Buurt: Pantheon

9 februari 2016, 09:00

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd bij Maximum Amsterdam

DE BOEKHANDEL VOOR TOERISTEN ÉN AMSTERDAMMERS

We kennen allemaal onze buurtsupermarkt, de kledingwinkels in de buurt, onze buurtcafés, maar wat weten we van de buurtboekhandel? Is hij onontbeerlijk voor een Amsterdams stadsdeel? Is het vergane glorie of juist een opnieuw bloeiend fenomeen? In deze reeks gaan wij op zoek naar het verhaal achter onafhankelijke boekhandels in Amsterdam.

MARIE VAN HAASTER EN BEATRIJS VEDER

hogewinkelPantheon Boekhandel
Adres: Sint Antoniesbreestraat 132-134
Opgericht: 1984
Eigenaar: Dolf Pereboom
Lievelingsboek: Rabbit (John Updike) en Catch 22 (Joseph Heller)
Leesplek in Amsterdam: De Hortus

Sinds de oprichting, meer dan 30 jaar geleden, heeft eigenaar Dolf Pereboom heel wat zien gebeuren rond zijn boekwinkel. Destijds heerste er in de buurt een andere sfeer dan tegenwoordig: bewoners hadden zich verzet tegen de komst van een metrolijn onder de Nieuwmarkt en waren nog steeds erg betrokken bij de buurt. Het idee voor deze boekhandel ontstond tijdens een etentje, toen hij en een paar vrienden van de uitgeverij waar hij werkte het romantische idee kregen een boekwinkeltje te starten. ‘Een half jaar werken, een half jaar weg,’ was de gedachte erachter. In werkelijkheid bleek een boekhandel toch ook een heel bedrijf te zijn met lange openingstijden en geldzorgen.

Vaak wordt onderschat hoe hard het werken is in een boekhandel. Daarom heeft Pereboom genoeg van alle buitenstaanders die een mening hebben over zijn vak. Vooral de ‘retailgoeroes’ die steeds met nieuwe bevindingen komen werken hem op de zenuwen. De een zegt dat boekhandels de boot gemist hebben, de ander heeft het over het zogenaamde funshoppen dat de nieuwe oplossing zou zijn. Na dertig jaar heeft hij ze allemaal wel een stuk of drie keer langs zien komen. Waar het werkelijk om gaat, is volgens Pereboom zo veel mogelijk vakkennis hebben, zo veel mogelijk service bieden en zorgen dat je de boeken de deur uit krijgt.

Vaak wordt onderschat
hoe hard het werken is
in een boekhandel.

Uit een persoonlijke interesse heeft Pereboom op de bovenverdieping van de boekhandel een fotogalerij opgezet. Hier worden zo nu en dan avonden georganiseerd waar mensen bij elkaar kunnen komen om over fotografie te praten.

Gelegen tussen het Rembrandthuis en de Nieuwmarkt, wordt de boekwinkel zowel door toeristen als door Amsterdammers bezocht. De vaste klantengroep bestaat vooral uit betrokken buurtbewoners die heel bewust hun boeken bij Pantheon kopen. Ze weten dat er niets voor in de plaats komt als Pantheon zou vertrekken. “Tot nu toe houden we het allemaal nog vol,” zegt Pereboom. “En het zou leuk zijn als we nog een hele tijd door kunnen gaan.”

nieuwmarkt

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.