Hoe gaat het met… Bryan Roy?

21 januari 2016, 09:00

Auteur: Max van Geuns

Hoe gaat het met… Bryan Roy?

21 januari 2016, 09:00

Auteur: Max van Geuns

Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd bij Maximum Amsterdam

Sommige Amsterdammers waren vroeger (relatief) bekend, maar zijn inmiddels wat in vergetelheid geraakt. Dat je de naam van iemand hoort en denkt: “Oh ja! Wat zou die nu doen?” Voor deze rubriek vragen we zulke mensen hoe het ermee gaat. Ken jij zo iemand? Tip ons via https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png@https://redpers.nl/wp-content/uploads/2016/08/max-in-ny-1.jpgimumamsterdam.nl!Ex-voetballer Bryan Roy (1970) scoorde in 1987, geheel in Ajax-traditie, bij zijn debuut tegen FC Twente. Na zes jaar in Amsterdam speelde hij achtereenvolgens bij US Foggia, Nottingham Forrest, Hertha BSC en NAC. Hierna kwam hij terug bij Ajax, waar hij dertien jaar lang de E-, D-, C-, B- en A-junioren trainde. Totdat zijn dienstverband vorig jaar ineens beëindigd werd…

MAX VAN GEUNS

Hoe gaat het met je?
“Ik heb even tijd voor mezelf nodig. Rustig nadenken over wat er allemaal gebeurd is, zodat ik straks weer vrolijk en fit aan de slag kan. Bij welke club dat dan is, weet ik nog niet. Als ik maar mijn ding kan doen en voor meerwaarde kan zorgen.”

Waarom ben je bij Ajax weggegaan?
“De belangrijkste reden was het verschil in inzicht. Wim Jonk, Dennis Bergkamp en ik lagen al niet op één lijn wat betreft de Cruijff-revolutie. Dat plan is dus door onszelf mislukt. Wim en ik zijn nu weg, dus we hopen dat Dennis het alsnog op drift krijgt met de rest van de organisatie.”

Wat is jouw inzicht?
“Ajax moet gewoon zo spelen zoals Pep Guardiola zijn ploegen ook laat spelen. Zowel bij de jeugd als bij het eerste doen ze dat niet. Daar wilden wij verandering in brengen op basis van techniek, tactiek, het fysieke en het mentale. Dat is ons niet gelukt. Het moet allemaal veel moderner, zoals ze in sportscholen al jaren te werk gaan, gecombineerd met software.”

“Ajax moet gewoon zo spelen zoals Pep Guardiola zijn ploegen ook laat spelen.”

Een meningsverschil dus. Of wilde je een zwaardere functie?
“Van die berichten is niets waar. Het is jammer dat dit zo in de media terecht is gekomen. Er was inderdaad sprake van een meningsverschil. Verder ga ik me niet negatief uitlaten over Ajax. We zijn respectvol uit elkaar gegaan.”

Ondanks je onvrede is Ajax wel vier keer op rij kampioen geworden.
“Frank de Boer heeft dat netjes gedaan. Hij is de beste trainer die Ajax in lange tijd heeft gehad. Het is goed dat hij spelers op jonge leeftijd laat debuteren, zo hoort het ook. Maar het spel is onder Frank niet veel beter geworden.”

“Frank de Boer is de beste trainer van Ajax in lange tijd, maar het spel is niet veel beter geworden.”

Hoe vind je het dit seizoen gaan bij Ajax?
“Het is qua bestuurlijke chaos weer wat rustiger in de media en dat is goed. Op het veld vind ik dat Ajax meer een vechtmachine wordt. Maar PSV speelt beter voetbal en Feyenoord is duidelijk terug in de traditionele top. Ik hoop dat Ajax kampioen wordt, maar ik hoop vooral op een spannende ontknoping.”

Wie moet de nieuwe spits worden en wie moet Frank de Boer opvolgen?
“Er hoeft geen nieuwe spits te komen, Arek Milik is prima. Belangrijker is hoe hij bediend wordt door goede vleugelspitsen. Die zijn er niet bij het eerste van Ajax, al laat Amin Younes aardige dingen zien. Anwar El Ghazi doet het ongelooflijk goed, maar die eindigt in de spits. Frank zelf moet niet weggaan. Als hij dat toch doet, laat dan maar een Spanjaard komen. Dat zijn de beste trainers.”

“Als Frank weggaat, laat dan maar een Spanjaard komen. Dat zijn de beste trainers.”

Wat ga je nu doen?
“Wat we vijf jaar geleden in gang hebben gebracht, het beoogde plan-Cruijff dus, is niet gelukt. Nu ga ik nadenken over hoe ik hier een vervolg aan ga geven. Want dat er een vervolg komt, is 100 procent zeker.”

“Er komt 100 procent zeker een vervolg aan wat we in gang hebben gebracht.”

Bryan Roy in zijn jongere jaren bij Ajax.
Bryan Roy in zijn jongere jaren bij Ajax. Bron: BNR Nieuwsradio.
lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.