De Apollo van de 21e Eeuw

14 januari 2016, 09:00

Auteur: Max van Geuns

De Apollo van de 21e Eeuw

14 januari 2016, 09:00

Auteur: Max van Geuns

Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd bij Maximum Amsterdam


Rikkert van Huisstede (1993) is zanger, acteur, klarinettist en schrijver. Niet alleen is hij pas afgestudeerd in muziektheater aan het Conservatorium van Haarlem, ook is niemand minder dan Herman van Veen zijn leermeester. “Ik durf mijn dromen voor waar aan te nemen.”

MAX VAN GEUNS

Auditeren bij Joop en Herman
In eerste instantie auditeerde Rikkert van Huisstede bij onder andere mediamagnaat Joop van den Ende. Ze vonden hem allemaal leuk, maar wisten niet goed wat ze met hem aan moesten. Toen meldde hij zich aan voor een auditie op het landgoed van Herman van Veen. Geen haar op het hoofd van de toen 20-jarige ‘Rik’ die dacht dat hij door hem persoonlijk was uitgenodigd. “Ik liep het podium op en verrek, daar zat hij dan toch, in de jury!”
De eerste ontmoeting met Van Veen voelde meteen goed. Hij voelde zich geen auditant, maar een mens met een bepaalde persoonlijkheid. Op basis van die persoonlijkheid werd hij verkozen tot leerling. “Hoge tonen kunnen zingen is een mooi kunstje, maar meer voor het circus,” zegt Van Huisstede zelf. “Veel knapper is het om je persoonlijkheid op het podium naar buiten te laten komen.”

“Hoge tonen kunnen zingen is een mooi kunstje, maar meer voor het circus.”

Opvolger van Ramses en Claudia
Het enige dat Herman van Veen dan ook aan zijn leerlingen vraagt is om jezelf te zijn. Ooit leerde Ramses Shaffy dit aan de inmiddels 70-jarige Van Veen, nu draagt hij het stokje over aan Van Huisstede (die al vergeleken wordt met de in 2009 overleden Shaffy).
Naast het feit dat hij nu al als de opvolger wordt gezien van twee grote mannen in de Nederlandse zang- en acteergeschiedenis, heeft hij ook bewondering voor een grote vrouw uit de kleinkunst: Claudia de Breij. “Net als ik op basis van mijn persoonlijkheid ben gekozen door Herman, heeft zij door haar persoonlijkheid de Louis Davidsring van hem ontvangen. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als ik die ring ooit van haar krijg.”

“Het zou natuurlijk fantastisch zijn als ik de Louis Davidsring ooit van Claudia de Breij krijg.”

Positief
“Hij is de Apollo van de 21 eeuw en zal ons, wanneer hoop in schaduw gehuld gaat, stralend als een ster het licht toezingen.” Met deze woorden omschrijft Van Huisstede zichzelf. Een kop koffie met dit bijzondere acteertalent zal al gauw een indruk geven van zijn uiterst positieve levensinstelling. In zijn felrode outfit kijkt hij iedereen in het café vriendelijk aan, zorgeloos en volledig op zijn gemak.
Hij is het zonnetje in zijn eigen leven en laat dat zonder enkele bescheidenheid merken. “Ik durf mijn dromen voor waar aan te nemen,” aldus Van Huisstede. De belangrijkste twee dromen: zichzelf zijn en in 2020 een grote arena-tour doen. “Niet om beroemd te worden, maar om mezelf op te offeren. Ik wil zonder grenzen en hokjes leven.”

“Hij is de Apollo van de 21 eeuw en zal ons, wanneer hoop in schaduw gehuld gaat, stralend als een ster het licht toezingen.”

Open Mond
Op het Conservatorium liet hij zich ook niet begrenzen. Toen zijn docent vroeg wat hij nou eigenlijk wilde worden, antwoordde hij: “Toon Hermans, Ramses Shaffy, Herman van Veen… Rikkert van Huisstede!” Hierop reageerde zijn docent dat dit niet kan en dat hij realistischer moest zijn. Tegen het einde van zijn stage bij Herman van Veen speelde Van Huisstede de première van de voorstelling De Radiodagen in Carré. Hierin zong hij onder andere liederen van Hermans, Shaffy en Van Veen. Laatstgenoemde zat naast koningin Máxima klappend en juichend in de zaal. “Mijn docent keek met open mond toe,” kan Van Huisstede nu lachend zeggen.

Op dit moment tourt Rikkert van Huisstede door Duitsland met de Fallen oder Springen tour van Herman van Veen. Op zondagen is hij te zien en te horen op het Herman van Veen arts center op landgoed de Paltz in Soest. Zijn dichtbundel is te bestellen via de webwinkel. Solovoorstellingen worden aangekondigd op zijn facebook-pagina en website.

IMG_8427-2

Foto’s door Olivier Overberg.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.