De Test: Tasty Trash

25 december 2015, 09:00

Auteur: Dieuwke de Vos

De Test: Tasty Trash

25 december 2015, 09:00

Auteur: Dieuwke de Vos

Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd bij Maximum Amsterdam


Denk je aan kerst, dan denk je aan eten. En niet zomaar een beetje eten: veel eten. Van al dat eten blijven meestal restjes over, die zeer waarschijnlijk geen tweede leven gegund worden, maar in de prullenbak belanden. De gemiddelde Nederlander gooit zo’n 47 kilo eetbaar voedsel weg per jaar. Voedselverspilling is niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd een serieus probleem. Persoonlijk vind ik het maar moeilijk te bevatten: waarom zou je iets weggooien als het nog prima te eten is?

DIEUWKE DE VOS

In 2013 zat Amsterdam met 19.6 procent vermijdbaar voedselverlies: bijna vijf procent boven het landelijk gemiddelde (van Westerhoven 2013). Vooral zuivel, brood en groenten worden vaak weggegooid. Theoretisch gezien eet je van elke vijf broodjes dus maar vier broodjes op en van elke tien appels gooi je er twee weg. Zou ieder hoofd van de bevolking 40 procent minder eten verspillen, dan zou in de hele EU jaarlijks 75 miljard euro bespaard worden (Rutten et al. 2013). De economie zou hierdoor niet significant aangetast worden (minder dan 0,09 procent), en bovendien is het beter voor het milieu.

“Van elke vijf broodjes eet je maar vier broodjes op,
van elke tien appels gooi je er twee weg.”

Elke Nederlander gooit per jaar bijna 50 kilo aan eten weg, etensresten als appelschillen en stronkjes niet meegerekend, het gaat hier om eetbaar voedsel. Als student zou je hier makkelijk een week of vijf van kunnen leven. En die vijf weken gooi je nu dus weg. Hieronder de omvang van ons probleem:

graphic-https://redpers.nl/wp-content/uploads/2016/08/max-in-ny-1.jpgimum2

Het is niet heel lastig om een verschil te maken, want alle kleine beetjes helpen. Is er wat van het avondeten over? Dat kan gewoon in een bakje in de koelkast. Een zak appels die snel beurs worden? Haal de bruine plekjes eraf en maak er appelmoes van. Een stuk droog brood? Dat kan in de toaster, als croutons door de sla of met een plakje kaas erop gegrild worden in de oven. Het is belangrijk dat iedereen zich bewust wordt van al die kilo’s voedsel die in de prullenbak terechtkomen. Niet alleen is het beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

“Droog brood? In de toaster, als croutons door de sla
of met een plakje kaas in de oven.”

Gelukkig zijn er steeds meer Amsterdammers die actie ondernemen: initiatieven als Buurtbuik, Taste Before You Waste en restaurant Instock bijvoorbeeld. Deze drie organisaties gaan op hun eigen manier voedselverspilling tegen door eten dat anders weggegooid zou worden op te halen. Zij maken er maaltijden van die respectievelijk gratis, tegen donatie en tegen een schappelijke prijs genuttigd kunnen worden. Dit afgekeurde eten maakt mensen niet alleen bewust van voedselverspilling, het brengt ze ook nog eens samen.

Misschien is het deze kerst tijd om naast vrede op aarde, liefde en gezelligheid, ook aan het milieu te denken en zelf actie te ondernemen. Of probeer als goed voornemen voor 2016 bewuster met voedselverspilling om te gaan.


Bronnen:
– Rutten M, Nowicki P, Bogaardt M, Aramyan L. 2013. Reducing food waste by households and in retail in the EU. LEI Wageningen UR
– Van Westerhoven M. 2013. Bepaling voedselverliezen in huishoudelijk afval in Nederland, onderzoek in opdracht van de Ministeries van Infrastructuur & Milieu en Economische Zaken

Graphic: Designed by Freepik

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.