Agenda: 3×3 November-Tips!

2 november 2015, 09:00

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

Agenda: 3×3 November-Tips!

2 november 2015, 09:00

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd op Maximum Amsterdam

November is niet alleen de maand die altijd met dezelfde weekdag begint als maart, het is ook een maand waarin Amsterdam weer veel te bieden heeft. Om het overzichtelijk te houden geven wij drie maal drie insider-tips; deze muziek-, kunst- en theaterevenementen mag je in november absoluut niet missen!

CHRIS VAN KALKEREN & NUNO BLIJBOOM


 MUZIEK

6 november – Esperanza Spalding – Paradiso
De Amerikaanse Esperanza Spalding heeft niet alleen een prachtige stem, maar kan ook nog eens de bas – contra- én elektrisch – ontzettend goed bespelen. Ze is de eerste jazz artiest ooit die de Grammy Award for Best New Artist heeft gewonnen en die heeft ze ook zeker verdiend. Esperanza Spalding maakt niet slechts albums, maar zet hele projecten op. Met haar nieuwste project, Emily’s D+Evolution, waarvoor ze geïnspireerd is door poëzie, theater en beweging, staat ze op 6 november in Paradiso. Er zijn nog kaarten!

13 november – Lorrèn – Concerto
Haar albumpresentatie is op 5 november in de North Sea Jazz Club, maar voor de armere studenten onder ons staat de Nederlandse Lorrèn op 13 november ook in Concerto – gratis! Ze heeft al gewerkt met vele bekende artiesten als Ruben Hein en Giovanca, maar nu is Lorrèn’s eigen eerste album uit, Shades of Blue, waarop een mix van jazz, pop, soul en blues is te horen. Lorrèn zegt geïnspireerd te worden door grote zangeressen als Adele, Amy Winehouse en Ella Fitzgerald. Neem zelf een kijkje om te bepalen of Lorrèn zich aan kan sluiten in dit rijtje!

15 november – Ryan O’Reilly – Sugarfactory
De Britse singer-songwriter Ryan O’Reilly (van Ierse komaf) timmert aan de weg als muzikant. Samen met zijn band tourt O’Reilly door de Verenigde Staten en Europa, waar ze in kleine concertzaaltjes en cafés hun mooie folk-achtige nummers ten gehore brengen. Zijn EP Northern Lights is nu een jaartje uit, maar het allereerste album komt er alweer aan. Gelukkig is er nog genoeg tijd om te touren en op 15 november staan O’Reilly en zijn band dan ook in de Sugarfactory!


KUNST

6 november tot en met 17 januari – We May Have Met Before – Foam
photoq-foam-we-may-have-met-before
Foam laat je aan de hand van het werk van zeven Chinese kunstenaars kennis maken met het hedendaagse China. De tentoonstelling is een samenwerking tussen Foam en het He Xiangning Art Museum in Shenzen en was al te zien in verschillende Chinese steden, maar komt nu naar Amsterdam. De kunstenaars zijn allen van verschillende generaties, waardoor er meerdere perspectieven op de Chinese cultuur worden aangeboden. De opening van de tentoonstelling door burgemeester Van der Laan op 5 november is open voor publiek.

19 tot en met 29 november – Seamless Reality Expositie – Brakke Grond
cmyk_sr_logo4
In samenwerking met het documentaire festival IDFA presenteert de Brakke Grond de tentoonstelling Seamless Reality. In deze expositie staat de digitale wereld centraal en onderzoeken documentairemakers, wetenschappers en mediakunstenaars de relatie tussen onze digitale en fysieke wereld. Naast de expositie kun je ook interactieve bioscoopavonden en een conferentie bijwonen, allemaal gebaseerd op het vraagstuk van de verbinding tussen onze digitale en fysieke werkelijkheid.

Tot en met 31 januari 2016 – Miró & CoBrA. Experimenteel spel – Cobra Museum
banner-miroencobraIn het Cobra Museum is deze hele maand de tentoonstelling ‘Miró & CoBrA. Experimenteel spel’ te zien, waarin de verbinding tussen de wereldberoemde kunstenaar Joan Miró en de CoBrA-beweging wordt weergegeven. Beiden benaderden kunst op een experimentele manier. Naast het bekende, vroege werk van Miró is ook zijn onbekendere, latere kunst te zien in het museum. Daarnaast worden werken van CoBrA-kunstenaars als Karel Appel en Asger Jorn tentoongesteld, zodat je zelf op zoek kunt gaan naar de relatie tussen de verschillende kunststromingen.


THEATER

3 tot en met 21 november – Een flinke, linkse vrouw – Theater Bellevue
Een flinke, linkse vrouw is de tweede Bellevue lunchvoorstelling die schrijver Aaf Brandt Corstius samen met acteurs Marcel Musters en Lies Visschedijk gemaakt heeft. De voorstelling vertelt het verhaal van Margje (Visschedijk) en Jan (Musters). Margje is een zorger. Ze zorgt voor planten die ze bij de vuilnis vindt. Ze helpt de asielzoekers van het centrum om de hoek. Maar als goed voornemen voor het nieuwe jaar wil ze nog een stap verder gaan. Ze neemt Jan, de verkoper van de daklozenkrant, in huis. Jan heeft een verleden, een mening, en vijftig volle verhuisdozen. Deze voorstelling speelt dagelijks (behalve zondag en maandag) om 12:30 en duurt maar een uurtje. Een fijne voorstelling om in je lunchpauze te bezoeken. 

4 tot en met 14 november – Queens – Frascati Theater
Dood Paard is terug met een nieuwe voorstelling. Na het combineren van Macbeth en Kurt Cobain, en het spelen van Othello met slechts drie acteurs, stort Dood Paard zich nu op een historische vervalsing van de ontmoeting tussen Elizabeth I en Maria Stuart. Beiden maken aanspraak op de Engelse troon: Elizabeth I heeft de macht en Maria Stuart wacht op haar doodvonnis. Hun verhouding wordt gedomineerd door wantrouwen, religieuze tweedracht en ongelijke machtsposities. Modeontwerper Bas Kosters ontwierp speciaal voor deze voorstelling de kostuums van de beide koninginnen en de kamenier.

12 tot en met 22 november – Glazen Speelgoed – Stadsschouwburg Amsterdam
glazenspeelgoed
De Amerikaanse regisseur Sam Gold maakt dit seizoen zijn regiedebuut bij Toneelgroep Amsterdam met één van de bekendste teksten van Tennesee Williams: The Glass Menagerie (Glazen Speelgoed). In 1944 ging het stuk in première, en Williams was op slag beroemd. Gold is in New York werkzaam als vaste regisseur van het Roundabout Theatre Company. Daar regisseerde hij met groot succes moderne klassiekers als Oom Wanja (Tsjechov) en Look Back in Anger (Osborne). Glazen speelgoed is een indringende inkijk in het leven van een financieel armlastig gezin in het Amerika van de jaren 1930. Voor een kijkje achter de schermen kan je op woensdag 11 november een openbare repetitie bijwonen.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.