Repo: Oogstfeest Juice & Salad

Beeld: SONY DSC

8 oktober 2015, 09:00

Auteur: Tess Castelijn

Repo: Oogstfeest Juice & Salad

Beeld: SONY DSC

8 oktober 2015, 09:00

Auteur: Tess Castelijn

Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd op Maximum Amsterdam

Zondagmiddag 4 oktober vond op de Oostenburgergracht de opening van de nieuwe locatie van Juice & Salad plaats. Voor de gelegenheid werd een waar ‘Oogstfeest’ gegeven.

TESS CASTELIJN


Juice & Salad is een keten van cafés waar salades, sapjes en yoghurt verkocht worden. Het concept is in leven gebracht door Michiel Vos en Nick Pals, beide zijn geboren op de Noordoostpolder, waar hun liefde voor agrarische producten vandaan komt. Er zijn nu drie locaties: op de Vijzelstraat, de Eerste Constantijn Huygensstraat en op de Oostenburgergracht.

De bezoekers krijgen een tasje gevuld met biologische groenten en fruit.
De bezoekers krijgen een tasje met biologische groenten en fruit.

De cafés zijn volgens Michiel toegankelijk voor de gemiddelde Nederlander, maar de gerechten zijn wel zo lekker dat het geen salades of sapjes zijn die je ook thuis kunt maken. Er zit veel werk in de ontwikkeling van de recepten.

De bezoekers van de opening krijgen een tasje met biologische groenten en fruit, waaronder ‘de duurzaamste aardappel ter wereld’. Michiel vertelt dat ze bij Juice & Salad nog steeds groente en fruit van zijn eigen, biologische boerderij halen.

Bij Juice & Salad halen ze de groente en fruit van een eigen, biologische boerderij.

“Mijn ouders begonnen al rond de jaren 1980 met biologisch groenten en fruit verbouwen, ver voordat het populairder werd. Vroeger kon je een biologische appel herkennen aan de imperfecties, zoals kleine stipjes op het vel”.

Voor het café zitten Nick en Michiel met vrienden en familie te kletsen op een paar balen hooi die in een cirkel zijn neergezet, waarin een kip met haar kuikens rondloopt. Ook staat er een schaap op de stoep.

Het café zelf ziet er heel modern uit, met fel turquoise tafels voor een groot glazen raam. Binnen is de achterwand beschilderd met een wereldkaart; dit internationale idee komt ook terug op de menukaart, waar de gerechten benoemd zijn naar verschillende streken (denk aan het Oriental broodje of de Australian salade).

SONY DSC
Buiten staat een groot krijtbord: “We serve healthy products.”

Wordt het niet te veel met al die gezonde, hippe cafés en restaurants in Amsterdam? “Nee,” zegt Michiel. “Wij zijn juist toegankelijk voor iedereen, ook de normale en ‘ongezonde’ mensen die niet altijd salades eten.” Wel geeft hij toe dat ongeveer 95 procent van de mensen die naar Juice & Salad komen alsnog ‘gezond’ is.

“Wij zijn toegankelijk voor iedereen, ook normale en ‘ongezonde’ mensen.” 

Wat maakt Juice & Salad anders dan SLA en vergelijkbare tentjes in Amsterdam? “Wij waren sowieso eerder dan SLA,” zegt Michiel met een glimlach. Verder gaat het vooral om de toegankelijkheid van Juice & Salad voor allerlei mensen.

Tijdens de opening worden er verschillende hapjes en sapjes geserveerd, waaronder komkommer met rode pesto en Parmezaanse kaas. Het smaakt niet bijzonder speciaal, maar lekker is het wel. Daarnaast wordt er een sapje aangeboden van appel, spinazie en ananas, wat erg goed smaakt.

Het oogstfeest ziet er gewoon uit en heeft veel weg van een gezellige familie bijeenkomst. Nu is het afwachten of Amsterdammers zich ook thuis voelen in deze derde vestiging van Juice & Salad.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.